Foreldre i Asperud barnehage er opprørt over hvor kjapt barnehagen sender inkassovarsel. Fra venstre Anki Strøm, Kjersti Engen Marsdal, Eivind Volder Rutle og Tonje Kraft. FOTO: ARNE OVE BERGO

Trues med inkasso og oppsigelse

Barnehageforeldre opprørte over betalingsrutiner.

Foreldre i to private barnehager raser mot FUS Trygge Barnehagers betalingsrutiner. Betaler de ikke innen fristen, får de kjapt inkassovarsel og trussel om utkastelse av barna.

Les også: Ønsker lovendring

Stor var overraskelsen da Kjersti Engen Marsdal fant brevet fra Asperud barnehage, med inkassovarsel og trussel om utkastelse for hennes to barn på fem og to og et halvt år.

– Betalingsfrist er den første i hver måned, og kun to uker senere kom dette. Jeg trodde det var vanlig å først få purring, sier Marsdal til Dagsavisen.

– Ikke trusler

Trygge Barnehager er Norges største etablerer, eier og drifter av private barnehager, og har siden starten i 1987 etablert over 400 barnehager. I de senere årene har de satset sterkt på drift av egne barnehager gjennom driftsselskapet FUS as, som eier nærmere 160 barnehager i 80 kommuner.

– For oss var dette rett og slett en forglemmelse i en hektisk hverdag. Vi betalte umiddelbart den summen vi betaler hver måned, samt purregebyr, sier Kjersti Engen Marsdal, som har en rekke foreldre med seg i denne saken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Daglig leder i FUS Trygge Barnehager, Eli Sævareid, er ikke enig i foreldrenes påstand om trusler om utestengelse.

– Vi sender ikke trussel om utestengelse. Det er helt normalt i det norske samfunnet å betale om en vil kjøpe en vare eller tjeneste. Ingen finner på å gå på dagligvarebutikken for eksempel, gå forbi kassen og si at «jeg betaler for varene senere». Det er normalt og kjent i det norske samfunnet og i resten av verden at en må betale, skriver hun i en e-post til Dagsavisen.

– Det kan være mange årsaker til at foreldre sliter med å betale. Det ser ut som Sævareid tar det for gitt at motivet er å snike seg unna, sier Marsdal.

LES OGSÅ: Vil ha matpakkefri barnehage

Flere tilfeller

Også i Smedbakken barnehage, som eies av FUS Trygge Barnehager, har foreldre fått varsel om inkasso og utkastelse av barnehagen.
Guri Borch, med barn i Smedbakken barnehage i Alna bydel, opplevde å finne en konvolutt på barnets plass i barnehagen. Hun fikk inkassovarsel rett etter at fristen for ordinær betaling gikk ut.

Det var starten på en rekke e-poster mellom henne og daglig leder i FUS Trygge Barnehager, Eli Sævareid.

– Senest i går så jeg en konvolutt, som jeg antar inneholder varsel om inkasso, på et barns plass i barnehagen, sier Guri Borch til Dagsavisen.

– Det virker som de tenker mer på penger enn barnas vel og ve. Barnehageplass er en rettighet som barna har. Det er ikke foreldrenes rettighet, sier Kjersti Engen Marsdal.

I kommunale barnehager er ordningen en annen. Der sendes det først ut purring, og det må betydelig mislighold til før noen mister plassen.

– Selvsagt følger vi en lovlig praksis, du kan kanskje stille spørsmål med om det er lovlig å la foresatte som ikke kan betale få anledning til å opparbeide seg gjeld? Det er i alle fall ikke særlig snilt og omsorgsfullt, sier Eli Sævareid videre.

LES OGSÅ: Mistet barnehageplass

– Brutal tone

Foreldrene synes tonen i inkassovarselet er provoserende.

– Vi reagerer også på tonen i brevet. Den er unødvendig brutal, og gir en vond følelse i magen. Hva er galt med et «hei, har du glemt oss denne måneden», eller «har du vanskeligheter, så ta kontakt med oss», spør hun.

Stipendiat Jon Chr. Fløysvik Nordrum ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo mener praksisen er ulovlig.

– Barnehager har ikke adgang til å si opp barnehageplass på grunn av betalingsmislighold, skriver han i et blogginnlegg på uio.no.

– Problemet er at det er et svært kaotisk regelverk innen dette området, sier han til Dagsavisen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!