Sport

Håkan er bandyens altmuligmann: – Kona synes det blir litt mye bandy til tider

Er man inne i bandymiljøet i Norge, kjenner man utvilsomt til Håkan Walldén. Svensken skal ha mye av æren – for mye – i norsk bandy.

Man skal lete lenge etter en kar som Håkan Walldén. Svensken er – hold deg fast – trener for Ullevål sitt damelag, oppmann for Ullevål sitt herrelag, samt oppmann for flere landslag. Og sønnen, som er hjelpetrener med faren på damelaget til Ullevål, spiller på A-laget til Skeid i Eliteserien.

Med andre ord – det blir nok bandy for Håkan i hverdagen.

– Mye av tiden min går til bandyen, og det er ikke bare om vinteren. Vi trener to ganger i uka fra april til juni, og fra august og fram til isen kommer på Bergbanen er det tre ganger i uka. Så er det full sesong med treninger og kamper for damelaget fra oktober-november til februar-mars, forklarer Walldén og legger til spøkefullt:

– Min kone Gro synes det blir litt mye bandy til tider, men hun har skjønt at det ikke er så stor vits å få meg på andre tanker når det gjelder bandy.

Ble værende i Norge

Samtidig bruker både han og Gro mye tid på å se sønnen Linus spille. Han har akkurat skrevet under for Skeid og spilt de siste kampene for laget fra Voldsløkka.

– Vi reiser rundt og ser på kampene til Linus. Det synes vi begge er kjempegøy. Hun har levd med at jeg forsvinner fra oktober til mars i 10–12 år, og vi er fortsatt lykkelig gift. Jeg regner med at jeg kan fortsette med bandy i 10–12 år til, sier han og ler igjen.

Håkan er født 9. februar 1964 og blir 58 år om ikke mange dagene. Han vokste opp i Sverige og var egentlig bare på en liten visitt i Norge i 1994 for å jobbe. Det gikk ikke – han møtte kona Gro og klarte ikke reise fra Norge. Siden har det vært de to – paret har vært gift i over 20 år!

Når det ikke går i bandy jobber Walldén i Statnett som anleggsplanlegger og teknisk kontrollør på bygging av kraftledninger i Norge.

– Hvordan får du alt dette til å gå opp med bandyen?

– Det er mye planlegging. I tillegg har jeg en snill sjef som lar meg være hjemme på vinteren, men det betyr også at jeg reiser mye på sommeren. Og så har kona mi hatt barmarkstreninger med damelaget når jeg ikke har hatt mulighet. Når jeg må reise på vinteren tar Linus treninger og eventuelle kamper. Det er veldig moro og jeg får lite søvn, men det går fint. Man må få med seg så mye som mulig mens man fortsatt er på beina, sier Walldén og smiler.

Var med på oppstarten

Som tidligere nevnt er Walldén trener for damelaget til Ullevål. Han skal ha en stor del av æren for at de blåkledde fra Berg faktisk har et damelag på toppnivå i Norge.

– Jeg ble spurt om jeg kunne tenke meg å starte opp ett damelag for to sesonger siden, noe jeg syntes hørtes spennende ut. Det var mye styr i starten for å lære de å spille og jobbe som ett lag, såpass ærlig må jeg være. Vi har trent på enkle øvelser med ikke mer enn 2–3 bevegelser for at spillerne skal være trygge på det de gjør. Det har fungert bra så langt, og så får vi heller bygge på litt og litt fremover, sier han.

Han forteller om et lag som har gjort store fremskritt i løpet av de få årene de har vært et lag i Dameserien.

– Det er gøy som trener å se utviklingen på spillere du prøver å lære noe. Vi har satt en femårsplan med damelaget om at vi skal hevde oss i toppen av norsk damebandy. Den planen er i rute så langt. Så skal det også sies at jeg har fått mye hjelp av min sønn Linus. Vi har hatt flere spillermøter der han har forklart oppgavene til de ulike lagdelene og spillerne, samt hatt mange treninger med dem der han rettet underveis i treningen på spillerne, forklarer han.

Både far og sønn har vært på sidelinjen denne sesongen for et Ullevål-lag som står med to seirer på ti kamper og som har spilt jevnt og gitt de beste lagene i serien kamp til døra. Damelagets kaptein Martine Bakken Hansen gir Walldén mye av æren for årets prestasjoner.

– Håkan er veldig engasjert i damebandyen og står virkelig på for at vi skal utvikle oss som lag. Han legger ned masse tid og ressurser, og sørger for at vi skal få gode mulighetene gjennom hele året, med barmark, is i hall, og treninger gjennom hele vinteren. Han sliper skøyter, ordner utstyr og fikser opplegg til treninger. Håkan er blid, optimistisk og har alltid troen og vil at vi skal få det til. Selv om han også kan bli litt irritert, når vi ikke gjør det vi skal eller ikke spiller som vi vet vi kan, men det viser bare at han er engasjert og vil at vi skal få det til, sier Bakken Hansen til Dagsavisen.

Å være materialforvalter innebærer det meste – slipe skøyter, fylle vann, kjøpe inn frukt og annet godis – rett og slett se at alt fungerer før en kamp.

Håpte sønnen skulle vinne mot sitt eget lag

I tillegg til å være trener for damelaget til Ullevål, er han materialforvalter for herrene.

2 Jobben som materialforvalter for A-laget har jeg hatt i to år. Den er tidkrevende, da jeg sliper skøyter fire-fem ganger i uka, 15–16 par hver gang, pluss damelaget sine skøyter. I tillegg kjøper jeg inn køller og utstyr til lagene, samt vasker drakter til kamper. Jeg har regnet litt på det – jeg bruker godt over 20 timer hver uke for damene og herrene i Ullevål, opplyser han.

Sønnen Linus, som er hjelpetrener på damelaget, spiller som nevnt for Skeid. Derfor var det litt ekstra spesielt fredag 21. januar, da Ullevål møtte Skeid på Bergbanen, for far Håkon på sidelinjen som materialforvalter for Ullevål og se sønnen spille på motstanderlaget.

– Det føles ikke helt riktig da jeg som materialforvalter for Ullevål sto på sidelinja da vi spilte mot Skeid. Hjertet mitt sa at jeg håpte på Ullevål-tap, men det er bare fordi jeg ønsker Linus fremgang og seirer med Skeid, sier han om kampen som endte med 7–3 til Ullevål.

Og ikke nok med det – Walldén er også involvert som materialforvalter på både herre- og damesiden på landslagsnivå.

– Nå for tiden er jeg med damelandslaget som materialforvalter. Vi reiser til Sverige for å spille VM i mars om alt går etter planen. Tidligere har jeg både vært med U17- og U19-landslag på guttesiden. I tillegg var jeg materialforvalter for Universiade-laget som deltok i ungdoms-OL i russiske Krasnojarsk i 2019.

Walldén jubler for norsk bronse i Universiaden (student-OL) vinteren 2019.

Artikkelforfatteren spiller på samme lag som Håkon Walldéns sønn, Linus, i Skeid.

Tror på norsk VM-gull i bandy

Om bronsen skrev han følgende på Facebook:

– Krasnojarsk 2019, Ungdoms-OS (olympiska spelen, OL red anm.). Var der med herrelaget til Norge. Den største opplevelsen så langt i min karriere som materialforvalter för landslagen her i Norge. Vi var der i 14 dager og vi tog bronse. Ett flott land med flotte mennesker. Jeg skal dit igjen, det er helt klart.

Han sier selv han trives med jobben materialforvalter på landslag.

– Der er man altmuligmann – man sliper skøyter, ordner med utstyr og pakker klart til kamper. Drømmen eller målet er en dag å få ha et ha eget landslag, men det ligger fram i tid. Jeg har så langt vært med på å vinne tre bronsemedaljer, men venter fortsatt på gullmedaljen, som jeg tror kommer på damesiden om ikke så altfor mange år, sier han.

Håkan Walldén liggende foran med 2000-landslaget.

Skrytes opp i skyene av bandymiljøet

Håkan er samtidig en person som blir satt veldig stor pris på av samtlige spillere og mennesker rundt bandyen. Vi har plukket ut et knippe folk som har kommet med noen velvalgte og fortjente ord til svensken:

Fredrik Hansen Bakken, spiller i Ullevål:

– Håkan er engasjert, energisk og en skikkelig ildsjel som brenner for bandyen. Han har en veldig høy standard. Det er klart at det er viktig med én person rundt laget som sørger for at alle har nyslipte skøyter, sportsteip og generelt orden. Det han gjør betyr mye for oss, spesielt når man vet hvor mange timer han legger ned på banen til å holde orden på alt mulig.

Jesper Sagen, spiller i Ullevål:

– Vi er så klart veldig glade for å ha folk som Håkan i klubben, da han er med på å sørge for at vi alltid har utstyr tilgjengelig og at skøyter blir slipt. Håkan er også trener for damelaget, så vi vet det er en tidkrevende jobb og vi setter ekstremt stor pris på at det finnes slike mennesker som bruker sin fritid på å legge til rette for andre. Hadde man ikke hatt folk som Håkan i en så liten idrett som bandyen er, hadde det vært vanskelig å få ting til å gå rundt.

Jesper Bergersen, spiller i Ullevål:

– Det er utrolig deilig å ha Håkan rundt laget. Det er først når han er borte man merker hvor mye jobb som faktisk legges ned, og det settes utrolig stor pris på! Det er fort gjort at man tar nyslipte skøyter og køller for gitt, men Håkan fortjener virkelig en applaus for den innsatsen han legger ned. Dette er noe hele laget setter stor pris på!

Simen Lycke Kjøllmoen, spiller i Ullevål:

– Håkan er avgjørende på mange måter for oss. Han fikser alt av utstyr og annet for at vi skal prestere maksimalt. Han gjør den usynlige jobben som fortjener mer kudos enn han vanligvis får. Det merkes når han ikke er der!

Nils Sætre, oppmann på Ullevåls damelag:

– Håkan vil jeg si er en av ildsjelene i Ullevål bandy. Han er hovedtrener for damelaget og er også med A-laget innimellom. Han snakker damelagets sak mot ledelsen i klubben og står virkelig på for at det skal være like vilkår for dame og herrelaget. Håkon kommer først og går sist til både trening og kamp. Han sørger for at alt er på stell rundt laget og er alltid i godt humør, men sier tydelig ifra når det trengs.

Charlotte Selbekk, landslagsspiller:

– Jeg traff Håkan første gang under VM i 2020. Han er jo fantastisk på å fikse og legge til rette for at vi skal få det så bra som bare mulig! Fantastisk at han har startet opp damelag også, det trenges flere som han!

Helle Berntsen-Lillejord, landslagsspiller:

– Jeg møtte han for første gang da han ble materialforvalter for damelandslaget i 2020. En fantastisk fyr med humør og masse engasjement. Han er virkelig en vitamininnsprøytning i spillergruppa, og i tillegg har han et servicenivå som overgår de fleste. Her snakker man om definisjonen på altmuligmann. Han har også klart å dra i gang et damelag for Ullevål OG holde liv i det. Det står det ordentlig respekt av. Han er akkurat det norsk bandy trenger! Heia Håkan!

Isac Jerner, landslagsspiller:

– Jeg har noen runder med Håkan som materialforvalter i landslagssammenheng. Han er en fantastisk fyr som virkelig brenner for sporten. Han bidrar med profesjonalitet. På samme måte som utøverne drar han på et gameface og ser til at alt rundt laget er perfekt, og at vi spillere kun trenger å ha fokus på match. Når han ikke hjelper med utstyr eller slip så pepper han laget med så mye energi han kan. Helt rått.

Mer fra Dagsavisen