Sport

Svensken har tatt bandy-Norge med storm: – Jeg vil vinne alt jeg stiller opp i

Gustav Eriksson har herjet så langt denne sesongen i Eliteserien og er overlegen toppscorer etter halvspilt serie. Han har ett klart mål for øyet denne sesongen.

Fredag scoret Eriksson ti (!) mål mot Skeid, da Ready vant hele 21–1. Det var den største seieren til Ready på en mannsalder. Og det mest imponerende? Svensken scoret ikke ett eneste mål fra straffemerket!

– Selvfølgelig er det alltid gøy å score mål. Å score ti mål i en kamp gjør man nok ikke så mange ganger i løpet av karrieren. Jeg har ikke gjort det på seniornivå før. Det er heftig og jævlig kult, men jeg legger ikke for mye vekt på det. Jeg skal bare fortsette å trene hardt fremover for å bli bedre, sier han ydmykt til Dagsavisen.

Totalt står han med 23 mål og fem assists på de første ni kampene. 28 målpoeng er like mye som Stabæks Nikolai Jensen, men Eriksson har scoret flest mål av alle. Alexander Serov fra Mjøndalen og Jensen står med 19 mål hver.

– Vil vinne alt

Men sier han seg fornøyd dersom det for eksempel blir toppscorertittel, men bare 3.-plass i serien og tap i en kvartfinaleserie i sluttspillet?

– Jeg vil vinne alt jeg stiller opp i, og det er intet unntak nå. NM-gull er det store målet, og jeg både håper og tror at vi har store muligheter til det. Personlig ønsker jeg å kunne bidra både på og utenfor isen. Jeg er en ordentlig vinnerskalle som legger ned hardt arbeid hver dag og som forhåpentligvis kan være en avgjørende spiller for Ready, spesielt i toppkampene. Som lag streber vi etter å være best når det begynner å nærme seg sluttspillet. Vi har satt oss et mål om å komme topp tre, men vi ønsker selvfølgelig å kjempe om NM-gullet i februar og mars også, forteller Eriksson.

I en alder av bare 22 år er Eriksson både en av Readys beste spillere, sportssjef og trener for både damelaget og juniorlaget. Likevel trives han i Norge, selv om han ikke har all verdens fritid utenom bandyen.

– Jeg lyver hvis jeg sier at jeg har mye fritid, men jeg elsker og puster bandy. Jeg elsker å se at spillere jeg trener utvikler seg og blir bedre. Spillere kan alltid bli bedre, og du må aldri være for fornøyd, mener jeg. Hardt og smart arbeid lønner seg alltid, og jeg synes man allerede nå begynner å se resultater på lagene i klubben. Det er mange som har tatt store steg på kort tid, sier Eriksson.

Kaptein Isac Jerner er full av lovord om sin nye svenske lagkamerat.

– Gustav har vært et fantastisk tilskudd til laget, både på og utenfor banen. Han betyr mye for oss på siste tredjedel selvfølgelig og gir oss en ekstra dimensjon med sin kreativitet og gjennombruddskraft. Han er også en som tar mye plass i garderoben, krever mye av seg selv og laget, forteller Jerner.

Fornøyd med starten

– Og starten din i Norge?

– Starten i Ready og Norge har gått bra! Det er selvfølgelig kjedelig og ganske spesielt å ikke ha en bandyhall å trene i før sesongen. Men jeg liker Oslo, klubben og menneskene rundt bandyen her i Norge veldig godt. Jeg synes jeg har blitt tatt veldig godt imot av alle rundt meg, og det setter jeg stor pris på, sier han og fortsetter ivrig:

– I en idrett som bandy er det viktig å samarbeide og være venner med alle. Og jeg synes starten min som bandyspiller har gått bra. Jeg er imponert over mange spillere i landet, og ser et høyt potensial for at idretten skal kunne ta neste steg her i fremtiden. Og personlig håper jeg å bli bedre og bedre, jo mer jeg kommer inn i Ready sitt system og måten bandyen spilles på i Norge. Det er ingen tvil om at bandyen er helt annerledes her enn i Sverige. Det er nesten en annen sport, sier han.

Han kommer fra den svenske klubben Tillberga Västerås, som sist sesong spilte i Allsvenskan (nivå 2) og som tidligere har vært i Eliteserien. Eriksson scoret 14 mål og hadde fire målgivende på 21 kamper for TB Västerås sist sesong.

– Gustav blir veldig spennende å følge. Vi har fått gode skussmål fra Sverige, og han er en teknisk og smart spiller. Man ser at han er godt skolert – han både kan mye bandy og bryr seg om bandy. Han er glad i å spille, forstå og få andre til å forstå bandy, sa trener Lars Christian Sveen i forkant av sesongen.

I tillegg har han spilt i Djurgården og moderklubben Köping, samt vært med å spille AIK hele veien fra divisjon 1 opp til Eliteserien.

I en alder av bare 22 år er Gustav Eriksson både en av Readys beste spillere, sportssjef og trener for både damelaget OG juniorlaget

Vil bli en toppspiller i Sverige

Men selv om han stortrives i Norge akkurat nå, er han klar på at målet er å spille på et høyere nivå.

– Det langsiktige målet mitt er selvfølgelig å bli en toppspiller i den svenske eliteserien. Jeg hadde noen tilbud fra eliteserieklubber fra Sverige i år, men jeg vil ikke spille på lag som er i bunnen. Jeg elsker å vinne kamper og tenkte at da utfordringen om spill i Norge kom, fristet det mer enn å spille på et bunnlag i Eliteserien eller et topplag i Allsvenskan. Når det er sagt, vil jeg ikke spille i den svenske eliteserien bare for å spille der. Jeg ønsker å kunne være en spiller som bidrar på et høyt nivå og konkurrerer om de høyere plassene på tabellen. Men det er ikke noe jeg stresser med akkurat nå. Jeg tror på meg selv og prosessen som vil ta meg dit. Og for tiden er jeg fornøyd med livet jeg lever her i Norge, sier 22-åringen.

Og helt på tampen får han spørsmål om hva som er best og verst med Norge og Oslo så langt.

– Å ikke ha en bandyhall i Oslo er vel det største minuset. I tillegg savner jeg de store matbutikkene hjemme i Sverige. Det beste er nok byen, jeg elsker Oslo og trives veldig godt her. Og så må jeg nevne samholdet og dynamikken vi har i troppen med Lars Christian (Sveen, avdelingsleder) i spissen nå. Vi har det veldig gøy sammen hvor alt bare fungerer veldig bra. Man har nesten ikke lyst til å gå hjem fra garderoben etter trening fordi det er så moro med gutta, avslutter Eriksson.


Mer fra Dagsavisen