Sport

Banekrise for Skeid bandy som står uten isflater: – Spikeren i kista for bandyavdelingen

Der julekalenderen er full av gaver for Skeids fotballavdeling, vil motgangen ingen enda ta for de som spiller bandy. I tillegg til at de mister isflater på Nordre Åsen, får de nå heller ikke lov til å spille kamper på Voldsløkka.

Dermed står Skeids bandylag i en prekær situasjon, da A-laget mangler hjemmebane å spille på og resten av bandyavdelingen mangler et sted å rekruttere nye spillere til laget. I Skeid bandy frykter man nå det verste.

– Jeg tror dette er spikeren i kista for Skeid bandy, både med tanke på rekruttering og muligheten til å spille bandy i Skeid, forteller bandyleder Helge Holter til Dagsavisen.

Tidligere i måneden skrev Dagsavisen om Obos’ julegave til Skeid, som betyr at fotballavdelingen kan få bygget to nye kunstgressbaner på Nordre Åsen. Det betyr samtidig at kunstisprosjektet, som det ikke er politisk vilje for, bokstavelig talt legges på is.

– I Skeid bandy har man kjempet for å få kunstis på Nordre Åsen siden 1994, men jeg mener at det ikke er noe klubben har stått sammen om. Dermed har det heller ikke vært noen politisk vilje, og nå som politikerne igjen har sagt nei, så har Skeids styre bestemt seg for å legge to kunstgressbaner med undervarme som ødelegger alle muligheter for både kunstis og naturis i lang, lang tid fremover, sier en skuffet Helge Klæstad.

Mener Skeid kunne valgt andre løsninger

Han er trener for Skeids bandylag, og mener at klubben burde klart å komme opp med en bedre løsning som også tok vare på den ene avdelingen i Skeid som ikke spiller fotball.

– Jeg mener Skeid kunne valgt andre løsninger, som for eksempel å legge baner med undervarme til Muselunden. Da hadde du fortsatt fått plass til en elleverbane og en sjuerbane for barna å spille på, samtidig som de barn og unge som ønsker seg et naturis-tilbud på Nordre Åsen fortsatt kunne fått det. Jeg synes det er smålig av Skeid å la det gå utover bandyavdelingen på denne måten, og mener det gjør Skeid til en fattigere klubb.

Hold deg oppdatert. Få nyhetsbrev fra Dagsavisens sportsavdeling

Både Klæstad og Holter mener julegaven var et slag i trynet på bandyavdelingen, og sier at skuffelsen deres først og fremst er knyttet til barn og unge i Skeid-land som nå mister et tilbud på vinteren.

– Skeid bandy har ikke hatt et tilbud på Nordre Åsen på minst 20 år, så det endrer ikke noe for A-lagets del. Voldsløkka kommer til å være Skeids hjemmebane så lenge vi klarer å holde liv i bandyavdelingen vår. Isen på Nordre Åsen er ikke først og fremst for A-lagets bandyspillerne, men for barn og unge i nærområdet som kan bruke isflater til uorganisert idrett og aktivitet, sier Klæstad og fortsetter:

– Eneste måten Skeid bandy skal overleve på er om vi har naturis å tilby, slik at vi kan rekruttere spillere fra egne rekker. Å rekruttere spillere er helt umulig uten et slikt tilbud, så det å ha et tilbud på Nordre Åsen er viktig både for Skeid bandys eksistens, men det gir også folk i nærområdet muligheten til å benytte seg av skøyteis 4–5 uker på vinteren, sier han.

Kan ikke bruke Voldsløkka heller

Som om ikke det manglende tilbudet på Nordre Åsen var nok, så har Skeid også hatt trøbbel med sin hjemmebane på Voldsløkka. Onsdag var bandyforbundet på inspeksjon, og ga beskjed om at Voldsløkka ikke kan brukes resten av sesongen.

– Når det først blåser motvind. Drømmen om kunstis på Nordre Åsen har blitt et mareritt. Voldsløkka kan ikke brukes. Valle Hovin har ikke is. NIH har ikke is. Vi har ingen hjemmebane. Kanskje vi skal spille resten av sesongen på Maridalsvannet?, skriver bandyavdelingen på Facebook.

– Det er ikke så mange alternativ igjen. Frogner stadion har ikke godkjent lys, og kan derfor bare brukes i dagslys. Nå blir det en hjemløs tilværelse hvor vi prøver å få plass på kommunale baner i Oslo. I verste fall setter forbundet oss opp med hjemmekamper på bortelagets arena, noe som vil være totalt uholdbart, sier trener Klæstad.

Skeid-treneren mener omstendighetene sier alt om anleggssituasjonen i Oslo.

– I mangel av kommunens vilje til kunstis på Nordre Åsen, har vi nesten årlig blitt vant til å skifte hjemmebane. Vi har tidligere benyttet Valle Hovin, idrettshøyskolens bane og de siste årene Voldsløkka. Nå må vi skifte hjemmebane fra kamp til kamp, og det er åpenbart ikke veldig gunstig rent sportslig, forteller Klæstad.

Luftlommer gjør Voldsløkka farlig

Han er ikke overrasket over at laget hans nå ikke får spille flere kamper på Voldsløkka, og mener det kombinasjonsanlegget som er der med landhockey på sommeren og kunstis på vinteren ikke fungerer særlig bra.

– For meg er det ikke en god kombinasjon. Det er lagt inn en slags padding under kunstgresset, slik at gresset skal bli isolert for kulda fra kulderørene. Det gjør at kulderørene er gravd for langt ned, og resultatet av det er at det blir mange luftlommer under isen som sprekker når det er veldig kaldt. Noe som er veldig spesielt, ettersom det burde være ideelle forhold for å spille bandy, men akkurat nå er det farlig å spille elitekamper i bandy der, sier Klæstad.

Daglig leder for Skeids fotballavdeling, Daniel Holmeide Strand, vet en ting eller to om å slite med en hjemmebane.

– Jeg kan absolutt skjønne skuffelsen i bandymiljøet over at kunstisbanen på Nordre Åsen som mange har drømt om lar vente på seg, og at det for dem har vært et håp om å skape vekst i idretten sin igjen. De har en tøff jobb å gjøre med å rekruttere til idretten sin, så jeg har ingen problemer med å skjønne det. Den frustrasjonen bør imidlertid rettes mot det politiske miljøet, da Skeid rett og slett ikke kan ta kostnadene ved å bygge et slikt anlegg på egen hånd, forteller han.

Kost/nytte-vurdering

Holmeide Strand er på sin side veldig begeistret for Obos’ julegave, som gjør at fotballavdelingen kan tilby langt bedre forhold for de som spiller i Skeids ungdomsavdeling og barn og unge i nærområdet.

– Slik vintrene har utviklet seg nå er det forsvinnende få bruksdøgn med naturis i Oslo. Med en stabilt kald vinter kan man få fire-fem uker hvis man er heldig, men med den varmen vi har sett på vintrene de siste årene snakker vi mer om bruksdøgn og ikke uker. Da må fire måneder ekstra med god banekvalitet for klubbens mange fotballspillerne gå foran, sier Holmeide Strand.

Han mener det er en ren kost/nytte-vurdering som er gjort, etter at de deltok på et møte med byråd Omar Samy Gamal og fikk signaler fra det politiske miljøet at det ikke var vilje til å investere i en kunstisbane.

– Vi utfordret byråden på et møte i oktober om det var politisk vilje til å bygge isbanen. Det byråden kunne tilby Skeid da var at vi kunne få bygge en kunstisbane på egen hånd. Det har en byggekostnad på mellom 50–80 millioner kroner, i tillegg til at vi måtte ha driftet den på egen hånd som også ville gitt oss millionbeløp i kostnader, sier han og fortsetter:

– Det har Skeid ikke råd til, og vi har heller ikke råd til at området Nordre Åsen 2 ligger brakk i flere år. Det vi har råd og muligheten til er å bygge fotballbaner, som er vesentlig billigere, og takket være gaven fra Obos kan vi nå videreutvikle det området. Går alt etter planen er vi i gang i mars/april neste år, opplyser Holmeide Strand.

Hold deg oppdatert. Få nyhetsbrev fra Dagsavisens sportsavdeling

Mer fra Dagsavisen