Nyheter

Reagerer på utkastelser

Bystyrerepresentant og nestleder i finansutvalget. Øystein Sundelin (H) reagerer sterkt på at familier som i en årrekke har bodd i samme kommunale leilighet, kastes ut.

Dagsavisen har den siste tiden satt søkelyset på leietakere av kommunale boliger, som nå opplever å bli kastet ut.

Enten fordi leiligheten er for stor i forhold til antall medlemmer av husstanden, eller fordi inntekten er blitt for høy og man ikke lenger oppfyller kriteriene for å leie kommunal bolig.

Les også: Oslo kommune trapper opp boligbyggingen

Leiefelle

Øystein Sundelin og Høyre er opptatt av at folk skal ha mulighet til å eie sin egen bolig, og vil at kommunen skal legge bedre til rette for at flere skal få den muligheten.

– Mye er bygd opp etter at vi skal eie vår egen bolig, og bolig er noe man skal ha hele livet. Uten å eie, får man ikke ta del i verdistigningen.  Det ligger økonomi  dette, og bolig er også noe av det mest verdifulle man overlater til sine barn. Derfor bør de som får fast inntekt, og som ønsker det, raskt få​ hjelp til å kjøpe sin egen bolig, ellers blir en kommunal bolig fort ei kostbar leiefelle, sier Sundelin til Dagsavisen.

Han har fulgt reportasjene i Dagsavisen, og sier at det gjør noe med ham å lese historiene til familien Lødding på Vestli, og familien Bakii på Tøyen.

Onsdag skrev Dagsavisen om familien Amiri som hadde bodd i fem år i en kommunal leilighet på Bjørndal i Bydel Søndre Nordstrand, og som fikk 10 minutter på å pakke og komme seg ut, da Namnsfogden stod på døra.

I august skrev vi om familien Lødding på Vestli som ikke får fornyet sin kontrakt, selv om de nå har bodd i samme rekkehus i 16 år. Årsaken er at Bydel Stovner mener at leiligheten er for stor for familien.
Og på Tøyen må Kemal Bakii og familien ut etter 13 år i samme leilighet. Han har skaffet seg fast inntekt, og oppfyller dermed ikke lenger kriteriene for kommunal bolig.

– Hjemmet vårt, er ved siden av familien det viktigste vi har i livet vårt.  Og alle skal ha muligheten til å kunne skape et trygt og godt hjem. Det kan ikke være slik at hjemmet ditt blir satt på spill fordi man får litt høyere inntekt,  sier Sundelin.

– Jeg synes svarene som byrådet, Boligbygg og bydelene kommer med i disse sakene om hvorfor de ikke får forlenget kontraktene er kyniske og kalde, sier han.

Les også: Hvem har Oslo plass til, egentlig? (kommentar)

Individuelle løsninger

Han mener at det bør være mulig å finne individuelle løsninger.

–  Det skal ikke bare være slik at man fordeler leiligheter etter en tabell, som går på antall rom, kvadratmeter og inntekt, sier Øystein Sundelin.

I byrådserklæringen har byrådspartiene vedtatt at det skal opprettes en tredje boligsektor. Dette har Sundelin liten tro på.

Les også: Familien kastes ut etter 16 år: – Synliggjør behovet for flere kommunale boliger

Abstrakt

– Jeg ser på den tredje boligsektor som noe abstrakt, som ingen vet hva egentlig er, sier han.

Han vil foreslå overfor byrådet at de heller ser på mer individuelle løsninger for den enkelte.

– Der kan ikke være viktig for kommunen hvilke leiligheter de eier. Derfor bør de som ønsker det gis muligheten til å kjøpe, slik det er lagt opp til gjennom leie til eie eller startlån. Skal kommunen starte opp nybrottsarbeid her må det settes i gang av byrådet, uavhengig av hvem som utfører det.

Helt konkret mener jeg at byrådet skal gå i dialog med familien Bakii på Tøyen og familien Lødding på Vestli slik at de kan kjøpe boligen som har vært deres hjem i 13 år og 16 år, slik de ønsker. En modell kan være at man kjøper seg inn med 10 prosent hvert år i 10 år, eller at kommunen stiller som kausjonist, sier han.

Les også: Lar seg ikke imponere over byrådets boligplaner

–  Vi ønsker at folk skal kunne bo i Oslo, og at de kan fortsette å bo i nærområdet. Det er også en stor kostnad for samfunnet å flytte folk rundt mot sin vilje.  Det er viktig å finne løsninger for å få folk inn på eiersiden, sier han.

Knapphetsgode

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap) skriver i en mail til Dagsavisen at kommunale boliger er et knapphetsgode i Oslo kommune.

–  Vi har rett og slett for få.  Dette byrådet har vært opptatt av å kjøpe flere boliger, men det tar lang tid å få opp antallet.  Siden det er få kommunale boliger er det også venteliste i mange bydeler, sier byråden.

Rina Mariann Hansen , AP
i forbindelse med; Nytt aktivitetshus for rusavhengige på Bjerke. Samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og bydel Bjerke

Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Amanda Iversen Olrich.

Hun er overrasket over at Høyre nå mener at de skal se bort i fra reglene de selv var med på å vedta da de selv satt i byråd.

–  Det er en kommunal forskrift som setter reglene for hvem som får kommunal bolig, den ble vedtatt da Høyre styrte byen,og jeg er litt overraska over at Høyre nå mener at vi skal se bort fra denne politikken for kommunale boliger, tildeling av disse og andre boligsosiale virkemidler tar lang tid å snu. Jeg er glad for at Høyre etter å ha styrt byen i mange tiår melder seg på denne debatten. Nå er boligbehovsplanen på høring og byrådet skal legge fram saken for bystyret mot slutten av året og da kan bystyret både diskutere hvordan vi kan skaffe flere boliger, skriver hun.

– Og bystyret kan si i fra om og hvordan de eventuelt ønsker at reglene endres, avslutter byråd Rina Maiann Hansen.

Les også: 172 utkastelser fra kommunale boliger i året (+)

Mer fra Dagsavisen