– Oslo er en kampsak for meg

Nå mener Alexia Bohwim at vestkanten er i ferd med å bli ødelagt av innflyttere og nyrike. Selv kunne hun aldri tenkt seg å flytte.

 

Alexia Bohwim (49) kommer fra et Høyre-hjem i beste vest. Oppveksten er preget av at faren er regissør av Olsenbandenfilmene. Selv om Bohwim er mest kjent som forfatter av bøkene Frognerfitter, Golddigger og MILF, sier hun selv at hun er et filmmenneske. Nå har hun sin egen TV-serie på TV3 regissert av Nina Grünfeld, som har blitt mer populær enn hun forventet.

– Man kan forvente å se en ærlig fremstilling av et menneske. Ikke noe spill, ikke noe tull. For første gang i norsk TV-historie har vi laget et ærlig portrett, sier Bohwim.

Les også: Vaktbikkja gir seg etter 32 år i bystyret

– Jeg lever streit

Vi sitter på kjøkkenet hennes med hver vår boks Pepsi Max. Huset er ikke den polerte, plettfrie og upersonlige boligen man hadde forventet å se så dypt inn i Frogner. Huset er tydelig et hjem, med hyller fra gulv til tak med bøker. Bare en strippestang midt i stua tyder på at det kanskje er Bohwims bolig; damen som er kjent som posør og provokatør.

På kjøleskapet til Bohwim henger det blant annet plakater fra dyrerettighetsorganisasjonen NOAH og Venstre.
Foto: Jantra Hollum

Alle foto: Jantra Hollum

På kjøleskapet er det hengt opp plakater fra NOAH- for dyrs rettigheter og Venstre.

– Stemmer du Venstre?

– Har du ikke sett serien?

Hun tar fram laptopen og begynner å søke. De lakkerte neglene klikker hardt mot tastaturet. Hun viser meg klippet fra serien der hun sykler gjennom Karl Johan og snakker med de ulike partiene under valgkampen i fjor. Det kommer et nærbilde av en søppelkasse med FrP-logoen før hun møter Ola Elvestuen.

– Jeg kom over Venstre, et parti som står for det samme for meg og som også sier at for at vi skal hjelpe dyrene så kan vi ikke hoppe rundt som De Grønne med potteplanter og snakke stygt om de andre partiene og rett og slett lage mobbekultur. Selvfølgelig skal vi samarbeide med Frp! Vi må møte fienden på midten, ellers lider dyrene bare enda mer.

I klippet ser vi Bohwim like interessert i mannen Elvestuen, som politikken han fremmer. Med romantisk musikk i bakgrunnen og hjerter i øynene sine. Etterpå så legger hun ned skjermen og ler hun godt:

– Nina har laget en skikkelig rølpeserie. TV3 har strukket strikken langt, sier hun og legger til: – Noen kan synes at det er voldsomt, men jeg synes selv at jeg lever streit. Jeg synes jeg er normal, menn synes jeg er morsom og damer synes jeg er gal.

Les også: Bringebærdronning i Lalla-land

Vegansk fast-foodsjappe

Dyrs rettigheter er Bohwims største hjertesak. Bohwim har vært vegetarianer siden hun var tretten. Hun kom hjem en dag og sa at hun aldri kom til å spise kjøtt igjen. Foreldrene hennes ble overraskende glade. Hun var oppdratt med at hvis hun ertet hunden og ble bitt var det hennes skyld. For tre år siden ble hun veganer og filosofen Peter Singer er det store forbildet.

– Peter Singer reddet livet mitt. Jeg innså at jeg har kort tid på jorden, og at det er min plikt å gjøre verden bedre.

Planen er å få seg vegansk fast-foodsjappe på Frogner sammen med søsteren sin som eier Norges eldste veganske cateringfirma.

– Det går ikke an å få seg noe vegansk mat her på Frogner! For å få seg vegansk mat ute i dag så bruker de en halvtime på å skjære opp en ciabatta og avokado, ha på hirse-dritt og Spirulina. Dette her skal smake skikkelig junkfood!

Foto: Jantra Hollum

Alexias far, Knut Bohwim, er kjent for å ha regissert de fleste filmene om Olsenbanden. 

Vil etterlate en kulturarv

I tillegg til sjappa, har hun planer om å gi ut podkast og hun håper på å få gi ut sin fjerde bok: Bygdøyballer. Bohwim har en klar intensjon med bøkene sine.

– Ved å skrive Frognerfitter og Bygdøyballer skal jeg være et tidsvitne på min generasjon og Frogner da jeg vokste opp. Jeg vil etterlate en kulturarv. Oslo er en kampsak for meg. Oslo er det viktigste stedet i livet mitt, og Frogner så klart. Det er her jeg har røttene mine. Skal jeg ned til Carl Berners plass og sånn så aner jeg jo ikke hvor det er.

– Du er mye på vestkanten? Liker du ikke østkanten?

– Det jeg kan si er at øst er like snobbete, dyrt og avskyelig som vestkanten. Hipsterne der er mye verre enn snobbene her, fordi de tror har ervervet det og at de har valgt det rette stedet i Oslo. Åå Løkka liksom. De er jo bare latterlige, sier hun og legger til kjapt: – Jeg vil ikke være på østkanten, fordi jeg synes det er bråkete der, stygt og jeg trives ikke. Men jeg hater på ingen måte østkanten, men at de hater vestkanten finner jeg helt utrolig trist. Jeg elsker Oslo, fordi jeg kan snakke med alle. Jeg elsker utlendinger, junkier, gamle damer- det er en sosial quiz og utfordring.

Bygdøyballer handler om å vokse opp i Oslo på 70-, 80- og 90-tallet. Om Arbeiderpartiet og Høyre som dominerte norsk politikk. Enten var foreldrene dine røde eller blå. Enten var du soss eller friker. Så kom punkerne. Og pakistanerne. Vestkantsjentene som måtte sikre seg rike menn og perfekte fasader. Hovedpersonen synes det er trist og harry. Hun synes kultursnobberiet er latterlig.

– Hvorfor er Bygdøy så viktig for deg?

– Noen av de mektigste folka vi har er derfra. Det var der jeg fant folka mine. Faren min sendte meg til Ruseløkka for å gå på skole, der hadde jeg  ingen venner. De på Vika trodde jeg var rik siden pappa var regissør, og ville ikke være sammen med meg. Det var sånn omvendt snobberi. Men i sjette klasse møtte jeg Bygdøyfolka og fant hjemmet mitt.

Foto: Jantra Hollum

Alexia Bohwim har bodd på Frogner hele livet, og har sett bydelen forandre seg gjennom flere tiår på nært hold. 

Nyrike med au pairer

– Har Frogner forandret seg siden du vokste opp?

Bohwim rynker med nesen og nesten spytter ut:

– Å fyfaen. Det er helt avskyelig! Det er så mange innflyttere og nyrike som ødelegger stedet. De skjønner ikke at det å være fra Frogner og Oslo vil si at du er dannet og vant til alle mulige samfunnslag, sier hun og så senker hun stemmen oppgitt:

– De har seriøst filippinske au pairer.

Og dere hadde ikke au pairer på Frogner før eller?

Hun vifter avvisende med hånda.

– Vi hadde danske hushjelper, men det var noe helt annet. De tjente bedre enn husmødrene, fyrte bønner og dro på fester.

Bildet hun maler av Frogner fra oppveksten, virker veldig fjernt fra dagens Bølgen og Moi-Frogner. Damer som skrek, den gale damen med vesken, uteliggere, og blottere. Alkoholiserte krigsveteraner på Bygdøy. Etterdønninger etter krigen.

– Det var mye kjipe, trist ting. Mye mer gatemiljø. Alle aksepterte hverandre. Det var ingen mobbing. Men det var mye mer dop, heavy dop, heroin og sånn, på skolene. Nå har det blitt erstattet med kokain da, sier hun og himler med øynene. Så legger hun til med kraft i stemmen: – Vi var mye mer hardbarka, vi tålte mye mer. De som vokser opp på Frogner nå blir så jævlig sydd puter under armene på.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Bak Frogners fasade

Hun beskriver dagens Frogner som et sted der foreldrene ikke er sammen med barna sine; de er på fest og etterlater de med hushjelper og au pairer.

– De følger dem ikke opp i det hele tatt og når de først gjør det legger de ut masse fasadebilder. Facebook og Instagram er det verste som har skjedd vestkanten. Det er flaut å ikke ha råd til ferier i utlandet og det har blitt et press om å ha et best mulig liv. Der tror jeg min generasjon, og spesielt mitt kjønn, ødelegger neste generasjons jenter. Vestkanten er på ferd til å bli kjempeødelagt. Masse private sjapper og tjenester som ingen har råd til å benytte seg av, som kun er noe agentur for noen koner som kjeder seg og skal selge stygge konekjoler, sier hun og legger til med et fornøyd smil:

– Så når jeg kommer med vegansjappa mi som en rotten tann i det hvite gliset deres, det skal jeg love deg.

– Du har sagt mye negativt om Frogner. Har du noen gang vurdert å flytte?

– Den dagen jeg ikke kan gå i Frognerparken går hele det grunnleggende bort. At pressen og bloggere har ødelagt stedet med nyrike mennesker uten utdannelse betyr at noen må bli igjen å lære dem dannelse. Ikke aktuelt for meg å flytte med mindre jeg får med meg Monolitten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!