Nyheter

Osloskolen om grønt nivå: – Forutsetter nok tester

Denne uka ba Osloskolen om å kunne se bort fra trafikklysmoddelen. Nå innføres grønt nivå i Osloskolen. Utdanningsetaten i Oslo minner om at det fortsatt er mangel på tester.

– Grønt nivå og lettelser i karantenebestemmelsene forutsetter at vi har tilgang til nok tester. Mangler på tester er en utfordring nå, som det er viktig at myndighetene får løst raskt, sier direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen.

Onsdag denne uke ble det klart at Osloskolen og barnehagene skal gå over til grønt nivå fra mandag av.

– Men hvis de rekker det før, så kan de gjøre det, sa skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll til Aftenposten.

Kravet om gult nivå i skolene ble opphevet av regjeringen for snart to uker siden, og natt til onsdag ble også karantene- og testkravene lettet på.

Fleksibilitet

Utdanningsetaten ba imidlertid denne uka om å få se bort fra trafikklysmodellen, fordi de trengte mer fleksibilitet som følge av det høye sykefraværet. Nå er direktøren positiv til grønt nivå.

– Vår vurdering er at grønt nivå gir større fleksibilitet på skolene fordi det åpner for større handlingsrom når det gjelder gruppestørrelser og bemanning på tvers, sier Gerhardsen.

Hun sier det vil bli lettere når det ikke lenger er så store begrensninger til hvilke ansatte som må være tilknyttet de ulike gruppene.

– Samtidig vil lettelsene i karantenebestemmelsene trolig bidra til at flere kan komme på jobb med negativ test. Men når det er sagt, vil sykefraværet fortsatt være høyt, og skolene står i en krevende bemanningssituasjon.

Testmangel

Tirsdag kunne også Oslo kommune opplyse om at kommunen bare har fått halvparten av de selvtestene de har bestilt. Hovedstaden skulle fått om lag 1,5 millioner hjemmetester å dele ut denne uka, men fikk bare i underkant av 700.000, skriver NRK.

Det er også svært stor pågang på teststedene i Oslo for PCR-test. Oslo kommune går nå over til kun timebestilling.

– Vi ber derfor om at innbygger er tålmodig når vi nå går over til kun timebestilling. Ved oppmøte til test må man belage seg på kø, og grunnet pågangen kan det være noe ventetid før du blir testet, skriver Helseetaten i en pressemelding.

Rektor på Bøler skole Britt Bøymo sa tirsdag til Dagsavisen at de ikke har nok tester på skolen.

– Det er jo et problem. Jeg merker at det er en klar forventning om at elevene skal få tester på skolen. Familiene benytter seg av flere tester enn de de får gjennom massetestingsprogrammet, og forventer å få mer fra skolen når de er tomme, men det har vi ikke nok tester til, sa hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen