Innenriks

FHI-anbefaling: Trapp ned tiltakene

Det er ingen vei utenom å trappe ned tiltakene og møte pandemiens vinterbølge, mener FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Men noen av tiltakene bør beholdes.

Av NTB-Bibiana Piene, Fredrik Moen Gabrielsen, Isabel Bech og Johan Falnes

I sin risikovurdering anbefaler Folkehelseinstituttet (FHI) en gradvis, men rask nedtrapping av tiltakene. Det kan gjøres uten at sykdomsbyrden vil øke betydelig i et lengre perspektiv, heter det i rapporten.

– Vi sier dette nå selv om vi står foran en betydelig bølge, fordi vi må erkjenne at det neppe er noen vei utenom. Vi kan ikke bare skyve epidemien foran oss, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg i en pressemelding onsdag.

FHI er nå tydelige på at tiltaksbyrden er betydelig, at tiltakene har en høy pris, og at byrden av tiltakene for mange er verre enn det sykdommen ville vært. Stoltenberg understreker imidlertid overfor NTB at noen tiltak bør beholdes for å bremse litt på epidemien i de kommende ukene.

– Hvilken type tiltak bør vi beholde?

– Det vil jeg ikke gå inn på helt presist, men det er jo tiltak som vi kjenner godt. Og vi ser at de bruker dem i andre land, sier Stoltenberg, som trekker fram store arrangementer og munnbind som eksempler.

Tre-fire millioner kan bli smittet

Samtidig viser FHIs modelleringer at smitten kan komme til å øke kraftig i noen uker til. Toppen ventes å komme i siste halvdel av februar eller første halvdel av mars.

Ifølge anslagene kan tre-fire millioner mennesker bli smittet i løpet av vinteren, hvorav 12.000-13.000 må på sykehus. Avhengig av tiltaksnivå kan det bli fra 25 til 300 nye sykehusinnleggelser og mellom 40.000 og 125.000 nye smittede per dag, ifølge FHI.

– Jo lenger tiltakene beholdes, jo lenger varer epidemien, sier Stoltenberg.

Ifølge FHI er det flere forhold som gir grunnlag for å endre håndteringen av pandemien her til lands. Blant annet er spredningsevnen til omikronvarianten så stor at en betydelig bremsing av smitten nå vil kreve svært strenge tiltak over tid.

– Bedre å bli smittet nå

For hver dag som går blir stadig flere nordmenn vaksinert med tredje dose. Nå har over 2,5 millioner nordmenn fått tredje stikk.

– Mange har nå ganske fersk oppfriskningsdose og meget god beskyttelse mot alvorlig sykdom. For dem er det bedre å bli smittet nå enn senere, sier Stoltenberg.

Risikoen for alvorlig sykdom og død som følge av epidemien, er mindre nå, særlig for vaksinerte, fordi omikronvarianten har mindre evne til å gi alvorlig sykdom, ifølge FHI.

Mer kompleks håndtering

Onsdag trådte nye karanteneregler i kraft, blant annet at det nå ikke lenger er krav om innreisekarantene. I tillegg kan nå alle nærkontakter teste seg ut med en hjemmetest.

Håndteringen av pandemien er nå mer kompleks enn tidligere, understreker FHI. Hovedproblemet er den akutte sykdomsbyrden og belastningen på sykehus og helsetjenesten i kommunene, samt andre viktige og kritiske tjenester i samfunnet som følge av personellfravær, heter det i rapporten.

Samtidig anbefaler FHI at pandemien fortsatt overvåkes nøye. Slik kan en uheldig utvikling eller nye varianter oppdages tidlig, og man kan justere tiltakene dersom det skulle bli nødvendig.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen