Jan Bøhler (t.h.) og Raymond Johansen er gode venner og byregjeringsleder Johansen vil ha Bøhler på Stortinget selv om sistnevnte nå trekker seg som leder for Oslo Ap. FOTO: ARNE OVE BERGO

Mannekamp om stortingsplass

Jakten på ny leder av Oslo Ap utløser debatt om hvilke menn som skal stå på listen til Stortinget. Takene kan bli tøffe – for det blir trangt om plassen.

Selv om nominasjonslista til neste års valg ikke skal vedtas før til høsten, summes det allerede i Oslo Ap om at det blir kniving om plassen blant Ap-mennene i hovedstaden.

I Dagsavisen denne uka ble det kjent at Jan Bøhler trekker seg som leder av Oslo Ap. I samme sak ga byrådsleder Raymond Johansen sterkt uttrykk for at han ønsker at Bøhler skal fortsette som stortingsrepresentant også i 2017.

Det utløser debatt i Arbeiderpartiets største fylkeslag. For som ellers i politikken henger som kjent alt sammen med alt.

LES OGSÅ: Jan Bøhler trekker seg etter 12 år

Få ledige plasser

I Oslo Ap er det vanlige at de ti øverste plassene på valglisten er plasser med reell sjanse på stortingsplass. Listen skal være annenhver mann og kvinne. Det betyr at det er fem «sikre» plasser for de mannlige kandidatene.

Et udiskutabelt faktum er at Ap-leder Jonas Gahr Støre skal ha førsteplassen på neste års stortingsliste.

Den neste «manneplassen», tredjeplassen på listen, har hittil vært bekledd av Jan Bøhler i kraft av at han er leder av Oslo Ap. Det er kutyme at fylkeslederen for Oslo får trygg stortingsplass. Pilene peker mot at Oslo Aps neste leder blir Frode Jacobsen. Skal man følge tradisjonen, vil han overta denne plassen – gitt at han vil bli stortingsmann.

Da står det igjen tre plasser.

For deg med  for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Tradisjoner

I Oslo Ap er det også tradisjon for at AUF i Oslo får sin ungdomskandidat. Etter det Dagsavisen forstår, er leder av AUF i Oslo, Didrik Beck, innstilt som ungdomskandidat. Da gjenstår to «manneplasser».

Får Johansen det som han vil, nemlig at Bøhler skal få fortsette som stortingsrepresentant uten å være leder i Oslo Ap, vil Bøhler få en av disse. Da gjenstår én ledig plass.

Og det mangler ikke på kandidater.

LES OGSÅ: Han kan bli Oslo Aps nye leder

Andre kandidater

Dagsavisen har hatt flere kildesamtaler i Oslo Ap og flere navn trekkes fram som aktuelle stortingskandidater.

Blant de aktuelle for stortingsliste-kampen er Abdullah Alsabeehg (29), som har vært aktiv i partiet i 11 år. Alsabeehg er nå fraksjonsleder for kultur- og utdanningskomiteen i bystyret, og har tidligere vært fraksjonsleder i miljøkomiteen.

Fredrik Mellem (46) leder Oslo arbeidersamfunn, som er det største lokallaget i Oslo Ap, og er et annet navn som er aktuelt i forbindelse med nominasjonsprosessen til stortingsvalget.

En annen som trekkes fram, er Andreas Halse (39). Han er i dag samferdselspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet i Oslo bystyre. I forrige periode var han nestleder i kultur- og utdanningskomiteen.

Leder av homonettverket, Jon Reidar Øyan (34), kan også være en kandidat. Øyan jobber i dag som kommunikasjonsrådgiver for Ap på Stortinget, men har tidligere vært leder av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring og politisk rådgiver i Arbeidsdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Tidligere AUF-leder Eskil Pedersen (31) tapte i 2012 en kampvotering om sikker plass på stortingslista for Telemark Ap. I fjor sto han på listen ved kommunevalget for Oslo Ap. Nå pekes det på at han kan være aktuell for stortingsplass for Oslo.

LES KOMMENTAR: Raymond fester grep (Irene Halvorsen)

Kjendiser

En annen faktor man ikke skal glemme, er kjendiser.

Ved fjorårets kommunevalg dukket det opp flere kjendiser, som Frode Kyvåg og Geir Lippestad, på Aps valgliste. Ved 2017 er det viktig for Ap å gjøre et godt valg, skal partiet vinne tilbake regjeringsmakten. Det kan bety at man også vil ha noen kjente fjes i toppen av stortingslista for partiet.