Nyheter

Knalltøff kamp om sikker stortingsplass

Det strammer seg til i nominasjonsprosessen i Oslo Ap, og flere kjente fjes står i fare for å ryke ut. Samtidig trer LO-veteran Trine Lise Sundnes inn i nominasjonskampen, og kan bli en joker i en allerede tilspisset kamp om sikker stortingsplass.

Bilde 1 av 7

Det er i ferd med å tilspisse seg i kampen om å få representere Oslo Ap på Stortinget i neste periode. En lang rekke kjente navn som Kamzy Gunaratnam, Zaineb Al-Samarai, Siri Gåsemyr Staalesen, Espen Barth Eide og Frode Jacobsen kjemper om det som ligger an til å bli fem sikre plasser på Oslo-partiets stortingsvalgliste.

Samtidig kjenner Dagsavisen til at LO-veteran og tidligere leder av Handel og kontor, Trine Lise Sundnes, trakk seg som medlem i nominasjonskomitéen fredag. Grunnen er at hun har blitt spilt inn som kandidat, og at også hun kunne tenke seg å stille seg til disposisjon for partiet.

Det eneste som er sikkert nå er at noen kommer til å havne utenfor sikker plass på lista. Nå er det nominasjonskomitéen i Oslo Ap, ledet av tidligere byråd Tone Tellevik Dahl, sin jobb å foreslå hvem.

LES OGSÅ: Frode Jacobsen bekrefter: – Ja, jeg vil på Stortinget (+)

Mange innspill

Jonas Gahr Støre er selvskreven på førsteplassen på lista. Bak han må det ifølge partiets vedtekter følge annenhver kvinne og mann. Sannsynligvis er det altså plass til to menn og to kvinner på sikker plass bak Støre.  

Torsdag kom lokallagene i Oslo Ap med sine innspill til nominasjonskomitéen om hvem de mener bør stå på lista. Dagsavisen har gått gjennom lista med innspill. Innspillene er ikke avgjørende, men legger føringer for nominasjonskomitéen, som skal foreslå en liste som kan bli vedtatt av et flertall i partiet.

Å lage lista er langt fra rein matematikk, nominasjonskomitéen må også vekte ting som bakgrunn, alder og hvor i byen folk kommer fra. De må også undersøke om det finnes andre gode kandidater utenfor de navnene som er oftest spilt inn av partilagene.

Men tallenes tale fra innspillene fra partilagene viser at det kommer til å bli svært gjevnt mellom de ulike kandidatene. 

Hvem som seiler opp som favoritter er ikke veldig enkelt å se. Noen kandidater har blitt spilt inn av svært mange partilag, mens andre har blitt spilt inn av store lag med mange medlemmer og mye makt. Særlig blant kvinnene er nåløyet trangt. Etter at Marianne Marthinsen ga beskjed om at hun ikke ønsket gjenvalg er alle kortene kastet, og særlig tre kvinner kjemper nå om 2. og 4. plassen på lista, som vil gi sikker stortingsplass.

LES OGSÅ: Nå starter dragkampen om sikker stortingsplass i Oslo Ap (+)

Dagsavisen har snakket med en lang rekke kilder tett på prosessen i Oslo Ap. Dette er hovedinntrykket som gis:

Kvinnekampen

Kamzy Gunaratnam (32) er i dag varaordfører i Oslo, men ønsker å representere byen og partiet på Stortinget. Hun er svært populær blant AUF, som står for en stor prosentandel av medlemmene som skal vedta stortingslista, og har også Internasjonalt forum i ryggen. Hun er også den kandidaten som er blitt foreslått som 2. plasssen bak Støre på lista av flest partilag.

Oslo  20180618.
Khamshajiny Gunaratnam under høring om ungdomskriminalitet i Oslo Rådhus.
Foto: Terje Pedersen / NTB

KAMZY GUNARATNAM. FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB

Zaineb Al-Samarai (32), som i dag er vara til Stortinget, er blitt nevnt omtrent like mange ganger som Gunaratnam. Og hun er den som oftest havner øverst blant kvinnene i Ap-lagene dersom du holder AUF utenfor. I tillegg har hun store partilag som Oslo arbeidersamfunn (der hun selv er leder) og Homonettverket i ryggen. Hun er også, i likhet med Gunaratnam, populær i AUF, og er ofte foreslått som kandidat for 4. plassen av AUF-lag.

LES OGSÅ: Jan Bøhler stiller til valg for Senterpartiet

Vararepresentant til Stortinget, Zaineb Al-Samarai ønsker seg sikker plass før neste valg.

ZAINEB AL-SAMARAI. FOTO: BERNT SØNVISEN / ARBEIDERPARTIET

Problemene til de to kandidatene er at dersom du holder AUF utenfor, er partilagene i Arbeiderpartiet splittet i synet på dem. Flere partilag har satt opp listeforslag helt uten enten Al-Samarai eller Gunaratnam. Der har nåværende stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen (47) en fordel. Selv om hun ikke er øverste favoritt blant i nærheten av så mange partilag som de to andre kandidatene er hun likevel ikke upopulær, og er satt opp på 4. plassen av svært mange i kombinasjon med én av de to andre, og nesten ingen partilag har strøket henne helt fra lista.

Stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen ønsker å bli sittende på Stortinget.

SIRI GÅSEMYR STAALESEN. FOTO: TOM VESTRENG

Ny aktuell kandidat

En faktor som kan gjøre kvinnenominasjonskampen enda mer spennende er et innspill som kom fra Korsvoll arbeiderpartilag. I stedet for å plassere noen av kvinnene som har meldt seg til tjeneste på 2. plassen bak Støre, har de i stedet valgt å foreslå mangeårig LO-topp Trine Lise Sundnes (50).

Oslo, NORGE 20200207. 
Trine Lise Sundnes, avtroppende leder i Handel og Kontor og ny leder av internasjonal avdeling i LO.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

TRINE LISE SUNDNES. FOTO: GORM KALLESTAD / NTB

– Som mangearig leder i HK er Trine Lise en erfaren og kjent fagforeningsleder som vil både markere fellesskapet med LO og som er svært kunnskapsrik om betydningen av et ansvarlig arbeidsliv og arbeid til alle. Dette er et kjerneomrade for Ap der vi har behov for å gjenoppbygge tillit til at vi er det partiet som best forvalter arbeidstakeres interesser, skriver Ap-laget i sitt forslag.

LES OGSÅ: Bøhler trekker seg, men Ap-veteran bekrefter at han ønsker gjenvalg neste år

Sundnes er mangeårig førstesekretær i LO, forbundslederleder i LOs tredje største forbund Handel og kontor, og er nåværende leder av internasjonal avdeling i LO. Hun er av mange regnet som en av de tøffeste folka i norsk fagbevegelse de siste 20 åra. 

Dagsavisen vet at Sundnes skal ha bli blitt spurt om hun ønsker stortinsnominasjon gjentatte ganger de siste månedene, men hun har takket nei. Men etter at Korsvoll Ap likevel foreslo henne på lista skal Sundnes, som i dag er medlem av nominasjonskomitéen, likevel ha gått i tenkeboksen. Dagsavisen vet at Sundnes fredag meddelte nominasjonskomitéen at hun trekker seg som medlem etter at det ble klart at hun selv er en kandidat for Stortingslista.

Dagsavisen har ikke lykkes med å få en kommentar fra Sundnes.

Mannekampen

Kampen om de to manneplassene bak Støre, altså 3. og 5. plassene på lista, står i all hovedsak mellom tidligere utenriksminister og nåværende stortingsrepresentant Espen Barth Eide (56) og leder av Oslo Ap Frode Jacobsen (52). Etter hva Dagsavisen forstår ønsker begge to både signalet og tryggheten det gir å stå på 3. plassen. Dersom Ap skulle gjøre et katastrofevalg kan de miste 5. plassen, og vedkommende som står der vil da i så fall bli vararepresentant. Det er det ingen av dem som vil.

Espen Barth Eide. Statsviter og politiker. Han er Stortingsrepresentant for Oslo Arbeiderparti. Stortinget.

ESPEN BARTH EIDE. FOTO: MIMSY MØLLER

Men etter hva Dagsavisen forstår er det foreløpig ikke gjort en like tøff valgkamp internt i partiet blant mennene som blant damene. I dag er det Jan Bøhler, som tidligere var leder av Oslo Ap, som representerer 3. plassen på lista. Etter at han meldte overgang til Senterpartiet tidligere i år er det mange som peker på at den plassen tilhører lederen av Oslo Ap, altså Jacobsen.

Bystyremøte
Rådhuset
Budsjettforhandlinger
Frode Jacobsen

FRODE JACOBSEN. FOTO: SIRI ERIKSEN

Samtidig er Barth Eide en både erfaren og populær mann i partilaget. Dagsavisens opptelling blant partilagene viser at Barth Eides navn er nevnt noe oftere enn Jacobsens blant medlemmene i Oslo Ap, og at han er innstilt på 3. plass av noen flere partilag enn Jacobsen. De har begge to flere store partilag i ryggen, men Jacobsen er plassert på 3. plass av det aller største partilaget, Oslo arbeidersamfunn.

Blant AUF er de to mennene omtrent like populære.

AUF på vippen

En viktig maktfaktor som kan avgjøre hvordan nominasjonslista ender opp i den ene eller andre retningen er AUF. AUF kommer til å ha minst en femtedel av delegatene på nominasjonsmøtet, og kan dermed bli tunga på vektskåla blant både mennene og kvinnene.

LES OGSÅ: – Dette er en trippelbom om formuesskatt fra Raymond Johansen (+)

AUF-lagenes innspill til nominasjonskomitéen viser at blant kvinnene er Gunaratnam den suverent mest populære, med Al-Samarai på en like soleklar andreplass. Gåsemyr Staalesen sliter med populariteten blant ungdommene. Blant mennene er AUF splittet tilnærmet på midten, med unntak av en tydelig støtte til partileder Støre som førstekandidat. Fylkesstyret i AUF har sågar valgt å ikke rangere noen favoritt blant Jacobsen eller Barth Eide.

Men AUF blir også sett på som en stor usikkerhetsfaktor for kandidatene. Tradisjonelt har AUF brukt mest tid og krefter på å fremme sin egen ungdomskandidat framfor noen. Tidligere i år ble Mansoor Hussain valgt som AUFs ungdomskandidat, men etter interne stridigheter i høst har AUF i stedet valgt å støtte bydelspolitiker og studieleder i Oslo Ap, Agnes Viljugrein (23).

Veien videre

Nå skal nominasjonskomitéen gå gjennom forslagene fra partilagene, og 2. november vil de sende ut sitt første forslag på høring blant partilagene. Flere kilder Dagsavisen har pratet med peker på at det er da den virkelige dragkampen vil sette igang for alvor.

Partilagene har da frist til 16. november med å sende inn sine høringssvar, før komiéen sender ut sin endelige innstilling 24. november.

Oslo Aps nominasjonsmøte vil skje 1. desember.

Mer fra Dagsavisen