Byløvene
Rødvin til julematen
Ønsker du å styre unna øl og akevitt til julematen, går det fint å velge vin. Her er noen røde vinalternativer som passer til den norske tradisjonskosten.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Husk at syrlig vin gjør maten søtere og rundere, mens sødme i vin får maten til å virke mindre søt og mindre krydret, samtidig som maten vil oppleves syrligere og bitrere. I tillegg kan fedme-, syre- og saltnivå i maten justeres for å tilpasses vinen.
Det salte pinnekjøttet demper vinens friske fruktpreg og får fram snerp og fatkarakter, vinen bør derfor ikke ha krasse tanniner eller markant fatpreg. Syrefrisk vin på druene pinot noir, gamay, dolcetto eller barbera passer godt til både pinnekjøtt, ribbe og juletorsk. Til pinnekjøtt passer også vin med en del fruktsødme, som amarone og annen vin på appassimentometoden. Sødmefulle viner eller modne viner med runde tanniner er også godt til kalkun, gjerne med fruktig fyll og tilbehør, samt vilt og storfe.
Fellesbetegnelsen «vilt» kan riktignok være litt misvisende i vinsammenheng. Det er store variasjoner i hvor kraftig viltet er, eksempelvis har unge ryper en mildere viltsmak enn sine eldre artsfrender, og en vill hjort er langt kraftigere enn et oppdrettsdyr.
Og som med andre retter er tilbehøret og tilberedningsmetodene til de enkelte rettene med på å skape smaksvariasjoner. Grønnsaker med mye bitterstoffer, som for eksempel rosenkål, kan være litt vanskelig med vin og gjøre tanninene i vinen litt krassere. Det samme gjelder syren i rørte tyttebær, mens sødmen i en bærgelé på sin side kan komplementere vinen og er å foretrekke framfor tyttebær.
Jo modnere vin, jo mer får vi også av de soppaktige jordsmonnduftene som går så godt med sopp. Druen nebbiolo eller sangiovese kan være fantastisk til smaksrike viltretter med sopp. Står det vilt på menyen, kan vi også gå til regioner som Rioja, Rhône eller Bordeaux. Dette er også vin som smaker supert til storfe.
6 Ser Lapo Chianti Classico Riserva 2010, Toscana/Italia
Middels dyp rubinrød farge og tiltalende dufter av kirsebær, moreller, varm jord, lær, visne roser og svakt pinje. Vinen er elegant og konsentrert med frisk frukt og bløte tanniner, samt diskret fatkarakter og god fylde. Ettersmaken er lang og balansert. En passende vin til lette viltretter, kalkun og stekt torsk med rødvinssky.
7232, kr 180
6 Poggio Al Tesoro Sondraia 2009, Toscana/Italia
Toscansk bordeauxblend med dyp rubinrød farge og innsmigrende dufter av solbær, kirsebær, plommer, sedertre, sopp og svakt mokka. Vinen er fyldig og smaksrik med god konsentrasjon, fin frukt, markante tanniner og integrert fatkarakter, samt middels syre og lang, fokusert ettersmak. Et godt valg til storfe og vilt.
59387, kr 200
6 Ch. Musar 1972, Beeka Valley/Libanon
Vinen har en middels dyp mursteinsrød farge og utviklede dufter av røde syltede bær, plommer, tørkede fiken, dadler, morkent treverk og eksotiske krydder. Vinen er kompleks og delikat med god konsentrasjon og moden frukt, samt runde tanniner og avdempet syrestruktur. Ettersmaken er lang og smaksrik. Passer til vilt, kalkun og storfe.
10053, kr 900
6 Podere Ruggeri Corsini Armunjan Barbera d´Alba 2010, Piemonte/Italia
Tradisjonell barbera med rødlilla farge og innsmigrende dufter av syrlige kirsebær, bringebær, blomster og røyk, samt innslag av fat. Den er bløt og smaksrik med god syre og frukt. Lang fast ettersmak. Vinen har ligget lenge på bunnfallet, er fruktig, saftig og frisk. Den har god syrestruktur, middels fylde og lang ettersmak. Vinen passer til julens klassikere.
49500, kr 216
5 Girardin Bourgogne Terroir Noble Pinot Noir 2010, Burgund/Frankrike
En tiltalende og ungdommelig burgunder med middels dyp blårød farge og dufter av kirsebær, plommer, anis og fuktig jord. Vinen har en frisk og sval fruktighet, den er elegant og saftig med god struktur og syre, samt lang, ren ettersmak med hint av urter. En allrounder til julematen.
91115, kr 185
5 Etike Ti Amo Montepulciano d´Abruzzo 2012, Abruzzo/Italia
Dyp rubinrød vin med dufter av søte hagebær, plommer, varm jord , lær og urter. Vinen er saftig og bløt med god fylde, middels syre og fin sødmefull fruktkarakter, samt lang ettersmak med innslag av blomster. Vinen kommer i juleham og passer til kalkun og ribbe.
7407, kr 140
5 Crasto Douro Red 2012, Douro/Portugal
Vinen har en middels dyp rødlilla farge og deilig duft av plommer, røde bær, krydder og søt lakris. Vinen er saftig, fruktdreven med bløte tanniner og middels syre, samt lang og frisk ettersmak. Vinen passer til vilt og fugl, samt spekemat.
30462, kr 140
5 Castelforte Amarone della Valpolicella 2010, Veneto/Italia
En tiltalende vin med dufter av mørke plommer, kirsebær, lær, tørket fiken, vanilje og anis. Vinen er en smaksbombe med flott struktur, sødmefull frukt, middels syre og runde tanniner, samt lang, tørr og lett kjernebitter ettersmak. Vinen passer til lett vilt og fugl, samt pinnekjøtt.
9316, kr 180
5 Bonny Doon Le Pousseur Syrah 2009, California/USA
Vinen dufter av bjørnebær, tyttebær, pepper og røkt kjøtt, samt urter og jod. Den er bløt og middels fyldig med fin sødmefull frukt og god konsentrasjon. Ettersmaken er lang og elegant og fastner godt til. Et godt valg til ribbe og kalkun, samt til magert vilt, gjerne krydret med urter.
1251, kr 200
5 Clarendelle 2006, Bordeaux/Frankrike
Vinen har en middels dyp rubinrød farge og tiltalende dufter av plommer, solbær, moreller, anis, pinje og vanilje. Den er middels fyldig, frisk og myk med god frukt, runde tanniner, middels syre og lang ettersmak. Dette er en passende vin til fugl og vilt.
8264, kr 170