Lot seg ikke stoppe: En bil kjører rett gjennom både bom og demonstranter under aksjonen mandag morgen.

Aksjonerte mot «snikkjørere»

Kampen om Strømsveien fortsetter. Mandag demonstrerte Vålerenga Vel med kaffe og boller ved bommen i håp om dialog med såkalte snikkjørere. Noen biler kjørte likevel rett gjennom demonstrantene.

– Det merkeligste er at folk i 2017 ikke skal være kjent med hvordan konseptet bom fungerer, sier Marius Hole, formann i Vålerenga Vel.

I dag demonstrerte han og noen titalls aktivister ved bommen på Galgeberg, ved å dele ut boller og kaffe til de såkalte snikkjørerne. Lokallaget er lei av biler som sniker seg gjennom bommen etter bussen, da det skaper mye trafikk i nærområdet.

– Det er ikke greit. Veien er for bussen, ikke for andre motorkjøretøy, sier Hole.

Les også: Bommen på Galgeberg består

Håper på en vekker

Beboere i alle aldre og lokalpolitikere fra blant annet SV deltok i aksjonen som varte fra 8 - 8.30 i dag tidlig. Likevel var det noen biler som kjørte rett gjennom. Hole håper aksjonen blir en vekker for bilistene.

– I dag har vi snakket med, og kanskje klart å omvende, noen av de som prøvde seg på å kjøre gjennom ved å henge på bussen. Et fåtall kjørte gjennom uansett, men jeg mener vi fikk markert oss godt, sier han.

Gruppa jobber også for å få opp et «gjennomkjøring forbudt»-skilt, da det enn så lenge er det ikke ulovlig å kjøre gjennom bommen. Dette var likevel ikke hovedfokuset i dagens demonstrasjon, som heller handlet om å få til en dialog med bilistene.

Oppfordrer til å «bruke huet»

Vålerenga Vel-lederen mener bommen er et tydelig nok signal i seg selv, og hadde gjerne sett at forbudsskilt ikke ble nødvendig.

Konseptet bom fungerer bra så lenge folk bruker huet og oppfører seg ordentlig, sier han.

Striden om Strømsveien har pågått i lang tid, og Vålerenga Vel har i en årrekke markert for at dette skal være en trygg gate for syklister og skolebarn.

Vel-leder Hole er glad for at veien i dag er en 30-sone med bom i enden, men mener det er et stykke igjen før målet er nådd.

– Akkurat nå står intet mindre enn fire biler parkert i sykkelfeltet foran bommen, som jo er forbudt i seg selv. Sånn skal det ikke være, sier han.

Les også: Kampen om Vålerenga

– Vi vil minske trafikken på en vei hvor det i beste fall passerer bortimot 60 busser i timen. Vi er veldig glade i 37 bussen, som holder en jevn fart, men de som sniker gjennom bommen dundrer mer på og skaper trafikkfarlige situasjoner, sier Hole.

Hørte argumentet for første gang

Han har selv små barn som ferdes i Strømsveien.

– Sønnen min på 4 år sykler opp her hver dag til barnehagen. Vi vil at det skal være et ålreit sted for ham å sykle uten å skulle kræsje i en bil, sier Hole.

På Vålerenga Vel sin facebookside meldtes det om at: "Noen av snikerne snudde, andre hørte nok argumentet for første gang og så klart var det noen som satte klampen i bånn og kjørte det de kunne gjennom både folk og bom".

Hole er optimistisk på tross av varierte reaksjoner fra bilistene.

– Noen kjefta og sa «det går ikke an», mens noen vinka og smilte. Syklistene vinka og ga tommel opp. Så det var god stemning, avslutter Hole.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!