Matoppskrifter
Pastafavoritten
Prøv deg som håndverker på kjøkkenet! Følelsen av å ha laget noe godt fra bunnen av, er uslåelig.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Da jeg begynte å trene jevnlig i voksen alder, var det begeistringen min for pasta som var motivasjonen. Tanken var at jeg skulle kunne spise så mye pasta jeg bare ville, uten overhengende fare for å stige i buksestørrelse jevnt og trutt.
Lett å variere
Ikke bare liker jeg å spise mye pasta, jeg trives også veldig godt med å lage den. Riktignok er det litt tidkrevende, spesielt de fylte variantene. Men det er så moro! Og etter hvert som man får mer håndlag med det, og rutinene sitter, går det ganske sømløst.
Godt håndverk på kjøkkenet er alltid tilfredsstillende for den som utøver det, og pasta er noe alle kan få til. Kjedelig blir det aldri, for pastarettene kan varieres i det uendelige. Selve pastaen er en base som kan kle de aller fleste smaker, så her er det fritt fram for kreativitet og fantasi.

Prøv å bruke det du har
De tradisjonelle pastarettene vil alltid forsvare sin plass, men jøye meg så moro det er å lage egne versjoner. Hva med å utfordre seg selv på en helt vanlig dag – med en pakke spagetti og kjøpestopp – slik at sausen må lages av det man har tilgjengelig i skuffer, skap, kjøl og frys? Dette er en god øvelse for kreativiteten, husholdningsøkonomien og evnen til å unngå matrester og svinn.

Ukas rett er den pastaversjonen jeg lager oftest hjemme. Fyllet er enkelt og billig, og retten er ekstra velegnet dagen etter at man har hatt helstekt kylling til middag. Kyllingskroget er nemlig ideelt å koke kraft på, sammen med litt hvitløk og kanskje stangselleri om du har. Sammen med brunet smør, parmesan og sitron blir denne kyllingkraften verdens beste saus til ravioli. Ikke veldig klassisk, men veldig, veldig godt.
Fantastisk lagspiller
Rieslingviner kan ofte kunsten å spille på lag med mat. Ukas vin er et stjerneeksempel.
Av Knut-Espen Misje, vinkelner, kursholder og medforfatter på flere kokebøker/NTB
Til ukas fylte ravioli, servert med en rik kyllingsjy, passer det både med friske øl, musserende viner og smaksintense hvitviner. Drikken må takle den smaksrike sjyen uten å virke vandig, og den må ha en sødmefull smak som matcher søtpotetens sødme. Samtidig må drikken harmonere med både spinat og oregano og ha nok friskhet til å matche sitron.
Løfter fram nyansene
Jeg har stor tro på at en fruktig, moderne IPA med moderat alkoholprosent, eller en pet nat – altså en lett perlende musserende vin – kan fungere godt til retten.
Til slutt gikk jeg likevel for min favorittdrue Riesling, og landet på en nydelig og harmonisk hvitvin fra Pfalz i Tyskland. Rings Ungstein Riesling 2018 (varenr. 11181301, bestillingsutvalget, kr 249,90) er en deilig vin til raviolien. Den dufter og smaker av epler, sitrus, steinfrukt og urter, noe som harmonerer godt med smakene i retten. I munnen løfter syren fram nyansene i maten, slik at umamismaken fra sjy og parmesan får spillerom. Også sitronen i retten får en harmonisk partner her.
Samtidig er den modne frukten og den gode konsentrasjonen i vinen akkurat nok til å takle møtet med både sødmefull søtpotet og mager spinat, slik at også disse smakene trekkes fram i rampelyset.

Svært god til prisen
Vinen i seg selv er meget god til prisen. Den er flott i dag, men kan også lett lagres i mange år til. Det er lett å forstå hvorfor Weingut Rings i 2015 ble invitert til å bli medlem i den prestisjetunge produsentorganisasjonen VDP, der kun de aller beste produsentene i Tyskland er med. For med denne rieslingen i glasset kjenner du at du er ivaretatt av vinmakere som kjenner faget sitt til fingerspissene.