Innenriks
Vil ha oversikt over sysselsetting
- Når vi ser hvor mange som er yrkesaktive, kan vi tilby bedre tiltak, sier Dag Terje Andersen.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
På oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet har Statistisk sentralbyrå (SSB) regnet ut hvor mye samfunnet bruker på velferdsordninger for innvandrere , og spesielt tyrkere, marokkanere, somaliere, afghanere, irakere og pakistanere. Innvandringspolitisk talsmann for Frp, Per Willy, mener tallene viser et overforbruk av velferdsytelser.
- Dette er ikke en Innvandrerregnskap, og det ville vært synd dersom folk leser tallene slik. Vi ønsker med denne statistikken en bedre oversikt over sysselsettingen, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.
Tallene viser at velferdsordninger utgjorde 2738,9 prosent av inntekten for disse gruppene. I befolkningen ellers utgjør velferdsordninger 11,6 prosent av inntekten.
Satser på kvinner
Ifølge arbeids- og inkluderingsdepartementet ønskes en bedre integreringspolitik, og det ble derfor valgt å bryte ned tallene på nasjonalitet for å få en bedre oversikt på yrkesdeltagelse på enkelte grupper.
SSBs oversikt tar utgangspunkt i førstegenerasjonsinnvandrere.
- Når vi ser hvor mange som er yrkesaktive, kan vi kartlegge bedre. Vi må ha kunnskap for å kunne rette på tiltakene, sier Andersen.
Yrkesdeltakelsen er mindre blant kvinner. Dermed blir det et av Arbeids- og inkluderingsdepartementets hovedformål, som ønsker å sette i gang bedre tiltak for kvinner slik at de kan integreres inn i arbeidsmarkedet.
Vil få orden på unge uføre
Utgiftene til sosialhjelp er høyest for somaliere, afghanere og irakere, mens marokkanere og pakistanere kommer dårligst ut når det gjelder uføretrygd. Andelen uføretrygdede pakistanere og marokkanere er om lag tre ganger høyere enn for resten av innvandrerbefolkningen.
- Grunnen til at det er flere pakistanere og marokkanere som er uføre, er fordi de kom til Norge tidlig på 70-tallet. Mange har jobbet lenge, og hatt tunge fysiske yrker, sier Andersen.
Dag Terje Andersen forteller også at man ved hjelp av denne statistikken kan plukke ut hvor mange unge uføre som finnes i landet.
- Vi skal se grundigere på dette, og forsøke å finne ut av om det er spesielle grupper som skiller seg ut. For oss er det viktig å jobbe med de mange yngre som aldri kommer seg ut i arbeidslivet, sier arbeids- og inkluderingsministeren.
Bedre tiltak
Arbeids- og inkluderingsministeren mener det kan være mange grunner til at de unge ikke kommer seg ut i arbeidslivet, og mener at Norge kan bli flinkere til å sette i gang tiltak.
- Nå har vi etablert gode introduksjonsprogram som fungerer. Dersom vi får til enda bedre opplæringer, og programmer for innvandrere vil folk komme seg ut i arbeid, og sosialhjelpen vil gå ned, sier Andersen.
Andersen ønsker å bidra til at innvandrere som har tatt utdannelse i utlandet, får disse godkjent i Norge.
- Situasjonen er forskjellig fra person til person, og vi må derfor utvikle tiltak for den enkeltes behov, sier Andersen.
Han forteller også at Norge er på god vei ettersom arbeidsledigheten blant innvandrere er mye lavere i Norge enn andre land i Europa.