Verden

Biden advarte Netanyahu

USAs president sa til Israels statsminister at en militæroperasjon i Rafah ikke kan gjennomføres uten en plan for å trygge den palestinske befolkningen.

Det opplyser Det hvite hus etter at Joe Biden snakket med Benjamin Netanyahu i telefonen søndag.

Anslagsvis 1,5 millioner mennesker befinner seg i den lille byen helt sør på Gazastripen, på grensa til Egypt. Over 1,2 millioner av dem er drevet på flukt fra israelske angrep lenger nord.

Netanyahu har imidlertid varslet en bakkeinvasjon av Rafah og hevder det er nødvendig for å oppnå det israelske målet om å utslette Hamas. Biden beskrev tidligere denne uka den israelske krigføringen på Gazastripen som «overdreven».

Norge, EU og en rekke hjelpeorganisasjoner har advart om katastrofale følger ved en eventuell israelsk invasjon av Rafah.

Nødhjelp til palestinere

I søndagens samtale ba Biden også Netanyahu om umiddelbare og konkrete tiltak for å øke leveransene av nødhjelp til sivile palestinere, ifølge Det hvite hus. Ifølge FN legger Israel fortsatt store begrensninger på innførselen av nødhjelp, selv om behovene er enorme og mange palestinere sulter. Blant annet står over 1000 konteinere med mat som kunne brødfødt 1,1 millioner palestinere i én måned fast i en israelsk havneby, ifølge FN.

De to snakket også om innsatsen for å sikre løslatelse av gislene som holdes fanget av Hamas og andre militante palestinere.

Biden understreket videre behovet for å utnytte framgangen som er gjort i forhandlingene løslatelse av gisler, ifølge Det hvite hus.

Manglende trusler fra USA

Biden har gjentatte ganger bedt Netanyahu om å trappe ned angrepene mot Gazastripen, ta større hensyn til sivilbefolkningen der, åpne opp for mer nødhjelp og på sikt overlate enklaven til palestinerne igjen. Men hittil har han snakket for døve ører.

USA har heller ikke truet med å stanse våpenleveransene eller innføre noen former for straffetiltak dersom Israel ikke adlyder.

Les også: Haley ut mot Trump: – Ikke vær på lag med en som dreper sine motstandere

Les også: Rasende Medvedev: – La jorden brenne under føttene hans

Les også: Ørsmå marginer kan avgjøre racet. Nå har Biden sikret en mektig støttespiller (+)

Mer fra Dagsavisen