Joe Biden hevder han er den mest fagforeningsvennlige presidenten i amerikansk historie. Nå har han viktige United Auto Workers i ryggen i kampen for gjenvalg.

– Fagbevegelsen i USA har en tendens til å «bokse over egen vektklasse» i politikken, sier historiker Bob Bussel til Dagsavisen.

Han peker på landets spesielle valgmannssystem, som gjør det mulig å vinne valget uten å ha flest stemmer på nasjonalt plan. Fagorganiserte som støtter Biden kan bli tungen på vektskålen i de såkalte vippestatene, tror Bussel, og peker på at disse delstatene som vanlig vil ha enorm påvirkning på utfallet av presidentvalget 5. november.

Bussel er historiker og professor emeritus ved University of Oregon i USA, og har fulgt utviklingen i den amerikanske fagbevegelsen tett i over fire tiår.

---

En vippestat er en delstat i USA hvor det er usikkert hvilken kandidat og hvilket politisk parti som vil få flertall ved et valg. Eksempler er Michigan, Arizona og Pennsylvania. (Store norske leksikon)

---

Og forrige uke skjedde det noe viktig for Joe Biden. Bilarbeiderforbundet United Auto Workers (UAW), som har 380.000 medlemmer totalt, ga nemlig formelt sin støtte til Biden i høstens presidentvalg, noe som også var tilfellet i 2020. Den gang drøyde UAW å gi sin støtte til utpå våren, men nå kom den altså tidligere.

Professor Bob Bussel har den amerikanske fagbevegelsen som spesialfelt.

Valgkretsenes viktige rolle i USA

Trolig var Bidens opptreden i høst, under UAWs kamp mot bilgigantene, en faktor. Biden ble nemlig den første amerikanske presidenten som noensinne har fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA, noe som fikk stor oppmerksomhet.

Og støtten er ikke bare hyggelig for presidenten. Den øker også sjansene hans i valget, poengterer Bussel – og trekker spesielt fram den viktige vippestaten Michigan før valget 5. november.

– Et lite antall vippestater avgjør ofte hele presidentvalget i USA, og seiersmarginen i disse delstatene er vanligvis liten. Det betyr at valgkretser som kan mobilisere velgere spiller en veldig viktig – og nærmest overdimensjonert – rolle.

President Joe Biden addresses UAW members during a campaign stop at a phone bank in the UAW Region 1 Union Hall, Thursday, Feb. 1, 2024, in Warren, Mich. (AP Photo/Evan Vucci)

Biden: – Jeg har ryggen deres

Store deler av USAs bilindustri ligger i Michigan, som Biden så vidt vant i valget i 2020.

– Michigan er kanskje det mest åpenbare eksemplet for UAWs og Bidens del. Men UAW har jo også medlemmer i Pennsylvania, Wisconsin og Ohio – stater der det kan bli «close race» i presidentvalget. Ohio har riktignok vært relativt trygg seier for Republikanerne i senere år, sier Bussel.

Antallet fagorganiserte er ikke det samme som det en gang var. Andelen fagorganiserte amerikanere er på rundt 10 prosent av arbeidsstyrken, kontra litt over 20 prosent for 40 år siden. Likevel fører vippestat-poenget til at UAW og andre fagforeninger kan spille en avgjørende rolle i presidentracet i 2024, mener historikeren.

– Spesielt hvis du ikke bare inkluderer de fagorganiserte selv, men også indirekte via husholdninger som har fagorganiserte.

TO GO WITH AFP STORY by Mira OBERMAN, US-auto-history-company-Ford
An auto worker installs the dashboard on a Focus at Ford's Michigan Assembly Plant on October 1, 2013, in Wayne, Michigan. Henry Ford launched the modern assembly line on October 7, 1913, drastically reducing the cost of production with standardized parts and more efficient assembly, Ford was able to bring the luxury, convenience and freedom of the automobile to the masses.    AFP PHOTO/MIRA OBERMAN      = MORE PHOTOS IN IMAGE FORUM =

UAW-leder Shawn Fain kom med stor ros da støtten til den sittende president ble kunngjort.

– I stedet for å snakke dritt om forbundet vårt, har Joe Biden stått sammen med oss, sa Fain, ifølge NTB.

– Det er en ære å bli støttet av dere. Jeg har ryggen deres, og dere har min. Det er avtalen, sa president Biden til jubel fra UAW-medlemmer i Washington D.C., ifølge nyhetsbyrået AP.

United Auto Workers President Shawn Fain talks with members picketing near a General Motors Assembly Plant in Delta Township, Mich., Friday, Sept. 29, 2023. The UAW union expanded its two-week strikes against Detroit automakers Friday, adding 7,000 workers at a Ford plant in Chicago and a General Motors assembly factory near Lansing, Michigan. (AP Photo/Paul Sancya)

---

Presidentvalget i USA

  • Selve presidentvalget i USA avholdes i år den 5. november. Da er det i alt 538 såkalte valgmannsstemmer å kjempe om, og det er valgmennene som til slutt foretar det formelle valget. Det magiske tallet for å bli utpekt til vinner er 270.
  • Alle valgmenn i hver enkelt delstat går til kandidaten som får flest stemmer i den.
  • Det er de såkalte vippestatene det knyttes mest spenning til i 2024-valget – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania og Wisconsin. I 2020 gikk alle disse til Biden, mens Trump tok alle utenom Nevada da han vant i 2016.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Donald Trumps sinne

Shawn Fain kom samtidig med krass kritikk mot ekspresident Donald Trump, som Fain mener kjemper for et samfunn som er helt motsatt av hva UAW ønsker. Trump reagerte på sin side med sinne da UAW ga sin støtte til Biden, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Donald Trump er flink til å appellere til mengdene bak ledelsen. Så han vil forsøke å gå over hodet på UAW-ledelsen nå, som følge av støtteerklæringen som er gitt til Biden. Trump vil utvilsomt fortsette å tale sin egen sak overfor fagbevegelsens medlemmer, spår Bob Bussel.

På målingene svinger det fram og tilbake. Joe Biden håper framover å kunne kutte ledelsen som Trump – hans trolige motkandidat fra republikansk side – har blant hvite velgere uten høyere utdanning.

LAS VEGAS, NEVADA - JANUARY 27: Republican presidential candidate and former U.S. President Donald Trump speaks during a campaign event at Big League Dreams Las Vegas on January 27, 2024 in Las Vegas, Nevada. Trump is campaigning in Nevada ahead of the state’s Republican presidential caucuses on February 8.   David Becker/Getty Images/AFP (Photo by David Becker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

I et forsøk på å kapre stemmer hos fagbevegelsen, organiserte Trump nylig et møte med den store fagforeningen Teamsters. Teamsters, som støttet Biden i 2020-valget, har hele 1,3 millioner medlemmer i USA og Canada. Fagforeningen er fra gammelt av kjent som lastebilsjåførenes fagforening, men medlemmene inkluderer arbeidere fra en rekke andre yrker, deriblant ansatte i rettsvesenet og i skolen.

Trump uttrykte skepsis til om Teamsters vil støtte ham i valget, men hevdet at han likevel har stor innflytelse blant medlemmene.

– Jeg har hatt med fagforeninger å gjøre i hele mitt liv. Jeg har et veldig bra forhold til dem, og jeg hadde veldig gode diskusjoner med Teamsters nå, sa ekspresidenten, ifølge Reuters.

Presidenten møtte personlig opp under streiken

Teamsters-leder Sean O’Brien beskrev møtet med Trump som «hyggelig, direkte og engasjerende». O’Brien la til at det kan ta flere måneder før fagforeningen avgjør hvilken presidentkandidat som skal få deres støtte.

– Joe Biden har gjort mye bra for fagorganiserte, men ting du har gjort i fortiden garanterer ikke ting som skjer i framtiden. Vi vil vite mer om hva han kan gjøre for medlemmene våre i fortsettelsen.

President Biden gleder seg til å selv ha et møte med Teamsters, ifølge en uttalelse fra presidentens valgkampapparat.

President Joe Biden speaks during a United Auto Workers' political convention, Wednesday, Jan. 24, 2024, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

Joe Biden har kalt seg selv den mest fagforeningsvennlige presidenten i USAs historie. Opptredenen hans under streiken i høst styrket argumentet.

– Jeg kan se for meg at bildene av Biden og arbeiderne under streiken vil bli brukt av UAW i stor grad fram mot valget, blant annet i reklamekampanjer rettet mot de fagorganiserte. Bildene står i sterk kontrast til Donald Trump retorikk, og UAW og andre vil forsøke å kontre Trumps utspill med disse bildene, sier historiker Bob Bussel.

U.S. President Joe Biden joins striking members of the United Auto Workers (UAW) on the picket line outside the GM's Willow Run Distribution Center, in Belleville, Wayne County, Michigan, U.S., September 26, 2023. REUTERS/Evelyn Hockstein

UAWs avtale med arbeidsgiverne General Motors, Ford Motor og Stellantis innebærer blant annet en økning i grunnlønnen på 25 prosent fram til utgangen av 2028.

– Min første tanke da streiken var over, var at «dette kan være en av de mest betydningsfulle seirene for fagbevegelsen på lang tid». Spesielt innen bilindustrien, sa Bob Bussel til Dagsavisen i høst.

UAWs ambisjon for bilarbeiderne

Biden-vennlige UAW ønsker nå å organisere alle bilarbeidere i USA etter streiken og gjennombruddet hos bilprodusentene.

– Leder Shawn Fain og de amerikanske bilarbeiderne i UAW har knekt en kode. Det er genialt, sa forfatter og programleder Thomas Seltzer til Dagsavisen før jul.

UAW har opplyst at målet er å fagorganisere alle bilarbeidere i landet, og ramset opp produsenter som Tesla, Toyota, Volkswagen, Hyundai, Rivian, Nissan, BMW og Mercedes-Benz, ifølge NTB.

Disse produsentene har til sammen nærmere 150.000 ansatte på fabrikker rundt om i USA. Det er rundt regnet det samme antallet ansatte som de tre store Detroit-produsentene Ford, General Motors og Stellantis har.

– Pengene er der. Tidspunktet er det rette. Du trenger ikke bekymre deg for hvordan du skal klare å betale leien eller sørge for mat til familien din mens selskapet tjener milliardbeløp. Det er et bedre liv der ute, sa UAW-leder Fain i en video der UAW oppfordrer ikke-organiserte til å stille seg bak fagforeningen.

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Slik er han bak kulissene (+)

Les også: USA-ekspert om Bidens kamp: – Kan bli den viktigste staten av alle

Les også: Mafia, Reagan-sjokk og en forhatt lov. Men nå har TV-profilen nytt håp for fagbevegelsen i USA (+)

Les også: Streikeviljen i USA forvitret i flere tiår. Men nå er en ny gnist tent (+)

(FILES) Cars are seen on the assembly line during a tour of the Tesla Giga Texas manufacturing facility ahead of the "Cyber Rodeo" grand opening party on April 7, 2022 in Austin. Electric car maker Tesla has initiated a recall of about two million vehicles in the United States over a risk linked to its autopilot software, the US traffic safety regulator said on December 13, 2023. "Tesla has now filed a safety recall with the agency related to its Autopilot software system," the National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) said, adding that "affected vehicles will receive an over-the-air software remedy." (Photo by SUZANNE CORDEIRO / AFP)

Les også: Slik fungerer primærvalgene i USA

Fler artiklar för dig