Søndag fikk Danmark en konge, i det dronning Margrethe i et ekstraordinært statsråd undertegnet en erklæring om at hun abdiserer.
Kronprins Frederik har dermed overtatt tronen og fått tittelen kong Frederik 10.
Fra slottsbalkongen på Christiansborg i København holdt danskenes nye konge tale til sitt folk.
– Mitt håp er å være en samlende konge av morgendagen, sa kong Frederik i sin tale.

Ikledd kongekapper og kroner har en vennegjeng ventet på Christiansborg Slotsplads i København fra de tidlige morgentimer for å oppleve tronskiftet.
– Vi er jo veldig rojale, og vi elsker kongehuset. Noen av oss kommer kanskje til å oppleve det igjen, andre gjør ikke, sa en av de oppmøtte ifølge DR.
Også en 9-årig gutt er møtt opp i stor forventning.
– Siden jeg var liten har jeg alltid elsket kongehuset. Hver gang jeg ser en krone, blir jeg glad, fortalte han til DR tidligere i dag.

Folkevandring
En måling fra Epinion viser at 89 prosent av danskene er positivt innstilt overfor dronning Margrethe og kronprinsesse Mary, mens 86 prosent er positive til den nye kong Frederik. Det vises tydelig, når tronskiftet har trukket folk til slottsplassen i København fra de helt tidlige morgentimer. Danmarks Radio (DR) kaller oppmøtet for en folkevandring.
Danske Statsbaner (DSB) har ifølge informasjonssjef Tony Bispeskov aldri opplevd så stor etterspørsel etter togplasser mot hovedstaden, skriver DR.
I tillegg skal gater bli sperret av i København og bilister ble rådet til å la bilen stå hjemme.

Noen har også reist 8000 kilometer for å få med seg begivenheten. Claus Anderbo, som flyttet til Denver for fjorten år siden, har tatt turen for å delta i det han kaller en folkefest.
– Hun har vært dronning hele livet mitt, og selv om jeg ikke kjenner henne personlig, har de fleste et personlig forhold til henne, sier han til DR.
[ Klart for tronskifte i Danmark ]
Kvinne på tronen
Først og fremst kan vi takke dronning Margrethe II for kongehusets popularitet.
– Hun har vært kvinne på tronen i et monarki som ikke hadde hatt en kvinnelig monark siden 1400-tallet, sa TV 2s kongehusekspert Ole Jørgen Schulsrud-Hansen.

I 2015, da dronningen feiret 75 års bursdag, presenterte avisa Berlingske fire punkter som forklarte populariteten til dronningen. Danmark var sammen med Storbritannia det suverent mest populære monarkiet i verden.
- Dronningen har alltid vært veldig upolitisk, og dermed har hun samlet snarere enn splittet befolkningen.
- Dronningen er kjent for å gi taler med mye substans. Derfor har hennes nyttårstaler fått særlig status, og det var også stort at hun i nyttårstalen offentliggjorde at hun skulle abdisere.
- Dronningen har alltid utvist stor interesse for alle deler av samfunnslivet. For eksempel har hun vært kostymedesigner på balletten med mer.
- Dronningen har modernisert kongehuset, ved å la pressen komme tettere på og fjerne titler fra sine barnebarn for å «slanke kongehuset».
– Signaliserer noe annet
Den nye kongen har vært omringet av kontroverser. Alt fra å ha en elskerinne fra Spania, å være «uopplagt» som ung, tjene penge på Air’bnb og å uttale seg politisk, motsatt av sin mor.
Men likevel er danskene positivt innstilt til sin nye konge. Han har ifølge danske TV2 nemlig alltid blitt ansett for å være folkelig.

Han drar på festival, drikker pils, liker sport og snakker til vanlige folk på gata. Som ved det årlige Royal-Run-løpet, der opp mot 100.000 dansker møter opp.
TV2-korrespondent Ulla Terkelsen sier at kronprinsen signaliserer noe annet enn dronningen.
– Det folkelige, det lette og det morsomme. Det er kanskje også den riktige casting, når han kommer etter dronningen som er finkulturell. Han har satt seg på noen andre områder som mosjonsløp, som er en bred folkelig sak i dag.
[ Frederik – fra populær kronprins i stormen til kongen av Danmark ]
Republikanere
På tross av alt dette, er ikke alle jublende på dagen for tronskiftet.
Dagen etter at dronning Margrethe annonserte sin abdisering startet foreningen Rebublik NU, som ønsker republikk fram for monarki, kampanjen #IkkeMinKonge.
Journalist og forfatter Gretelise Holm sa forrige uke i en DR podkast at hun ønsker et oppgjør med det danske monarki som vi kjenner det.
– Det har absolutt intet med kongehusets medlemmer å gjøre. Det har noe å gjøre med vår grunnlov, som setter fast at vi har et arvelig monarki. Altså at landets høyeste embete nedarves i en bestemt familie. Det synes vi er veldig udemokratisk, sa hun.

Gretelise Holm kommenterte i tillegg på popularitetsmålingene til kongefamilien.
– Jeg synes ikke at du kan sammenligne en popularitetsmåling med et spørsmål om hvorvidt folk går inn for styreformen. Jeg kan godt synes at kronprinsparet er snille, fine folk med fire herlige barn, men det betyr jo ikke at jeg går inn for den monarkiske styreformen av den grunn, fortalte hun.
[ Dronning Margrethe beholder dronningtittelen etter abdikasjonen ]
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen