Verden

Mikke Mus i blodig skrekkfilm

Parodiene har ikke latt vente på seg etter at Disneys patent på Mikke Mus gikk ut i USA. Flere Disney-figurer kan stå for tur.

Alle i USA kan fra og med 1. januar kopiere, dele, benytte seg av og lage nye versjoner av filmen «Steamboat Willie», fra 1928. Hvor er så det interessant? Jo, det er første film med Mikke og Minni Mus-figurene. Det samme gjelder Disney-filmen «Plane Crazy» fra 1928, der de to også er med.

– Dette er et svært symbolsk og lenge etterlengtet øyeblikk, sier Jennifer Jenkins. Hun leder Duke Center for the Study of the Public Domain, skriver NTB.

I henhold til amerikansk lov utløp Disney-konsernets opphavsrett til «Steamboat Willie» 1. januar. Det tok ikke mange timene inn i det nye året før det dukket opp en remiks av Mikkes plystring og en voldsforherligende Mikke med stygge gloser og automatvåpen. Senere på dagen kom det en filmplakat og trailer for en ny skrekkfilm ved navn Mickey’s Mouse Trap.

Det skal også komme et TV-spill med folkekjære Mikke – i en litt annen drakt.

I 2022 løp Disneys patent på Ole Brumm ut, noe som resulterte i skrekkfilmen Winnie The Pooh: Blood and Honey. Riktig nok ikke til en jublende anmelderskare.

Opphavsrett

Disney har tidligere vært nådeløse når det kommer til å beskytte sine figurer fra allmennheten. Ifølge The Guardian har Disney blant annet nektet en sørgende småbarnsfamilie å bruke Ole Brumm på en gravstøtte, og i Florida tvang de et barnesykehus til å fjerne et veggmaleri av Minni Mus.

Opphavsrettigheter utløper etter 95 år i USA, noe både Disney-konsernets advokater og mange andre lenge har forsøkt å få politikerne til å forlenge, skriver NTB.

I Norge fungerer opphavsretten noe annerledes. Ifølge åndsverkloven regnes et verk fritt fra opphavsretten 70 år etter opphaverens død. Det er ikke kjent om Walt Disney Studios i Norge vil straffeforfølge gjenskapninger her til lands.

Nye versjoner

I henhold til amerikansk lov kan filmskapere imidlertid fritt lage nye versjoner når opphavsrettigheter utløper. Dampbåten Mikke styrer på grunn i «Steamboat Willie» kan dermed for eksempel benyttes for å illustrere hvilken fare de menneskeskapte klimaendringene utgjør, ifølge Jenkins.

Man kan også se for seg en feministisk versjon av filmen der Minni overtar roret fra Mikke, sier hun.

Slike tidsriktige nyversjoner har dukket opp med figurer som Sherlock Holmes og nevnte Ole Brumm, der også opphavsrettighetene har utløpt. Disney-konsernet har imidlertid ikke tenkt å gi seg uten kamp når det gjelder Mikke og Minni.

– Vi kommer fortsatt til å beskytte rettighetene våre til moderne versjoner av Mikke Mus og andre arbeider som er omfattet av opphavsrett, heter det i en uttalelse fra Disneys advokater.

Flere står for tur

Selv om opphavsretten for eldre utgaver av Ole Brumm er utgått, var for eksempel ikke Tigergutt å finne i Hundremeterskogen før i 1928, i boken «Huset på Bjørnehjørnet.» Dermed er også denne utgaven av Tigergutt nå tilgjengelig for kreative skøyerstreker.

Peter Pan dukket først opp i J.M. Barries skuespill «Peter Pan: Gutten som ikke ville vokse opp», men ble først lagt under kopibeskyttelse i 1928, og er dermed også nå unntatt denne.

Kjente filmer som nå er unntatt opphavsretten inkluderer «The Circus» av Charlie Chaplin, «Animal Crackers» av Marx-brødrene og Buster Keytons «The Cameraman», melder Business Insider.

Flere gamle slagere blir også unntatt opphavsrettsloven, og inkluderer Cole Porters «Let’s Do it» og Louis Armstrongs fremføring av Kurt Weills «Mack the Knife».

Neppe gjenkjennelig

Mikke Mus-versjonen i «Steamboat Willie» vil neppe være særlig gjenkjennelig for yngre generasjoner ettersom han i filmen framstår langt mer spinkel og skjødesløs enn i dagens versjon.

– Det er et skremmende og lite svart-hvitt dyr, sier professor Justin Hughes ved Loyola Law School.

– Den Mikke Mus som er mest kjent for nåværende generasjoner, vil forbli under opphavsrettslig beskyttelse, sier han.

– Jeg blir heller ikke overrasket om vi får se noen juridiske sammenstøt, eller om vi blir vitne til at Disney driver litt folkeopplysning på dette punktet, sier Hughes.

Advarer

Artister og produsenter som forsøker å sko seg på lett gjenkjennelige elementer fra Mikkes verden, som røde shortser og hvite hansker, vil trolig raskt få rettslig pålegg om å stanse, spår han.

Selv om opphavsretten har utløpt, er det også fortsatt Disney som har rettighetene til varemerket. Ingen kan derfor produsere arbeider som kan få folk til å tro at det er Disney som står bak. Og i USA kan rettighetene til varemerker forlenges i det uendelige. Det vil si at ingen kan tegne en variant av Mikke Mus som sett i «Steamboat Willie» og kalle figuren Mikke Mus, for å så bruke produktet i kommersiell sammenheng.

Disney-konsernet understreker at de vil passe nøye på i tida framover.

– Vi vil sikre at forbrukerne ikke blir forvirret som følge av uautorisert bruk av Mikke og våre andre ikoniske karakterer, advarer de.

Disney har blant annet sørget for at hver eneste film fra Walt Disney Animation Studios åpner med et klipp fra «Steamboat Willie.»

Varemerke

– Disneys folk er svært smarte, de innså at det beste de kunne gjøre var å etablere den ikoniske sekvensen fra «Steamboat Willie» som varemerke, sier Hughes.

Alle som gjør bruk av det klassiske bildet av Mikke ved roret på dampbåten, det være seg på T-skjorter, capser eller kopper, risikerer derfor rettslig forfølgelse, sier han.

Andre eksperter, blant dem Jenkins, tror likevel at det vil bli svært vanskelig for Disney å sikre fullstendig eierskap til Mikke-figuren fra 1928.

– Høyesterett har gjort det klart at man ikke kan bruke varemerkerettigheter for å omgå det faktum at opphavsretten utløper. Alle som håper å kunne håve inn på Disneys elskede maskot, bør nok først rådføre seg med advokat og trå varsomt, sier Hughes.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen