Kultur

Det beste fra kunst- og kulturåret 2023

Dagsavisens anmeldere har listet opp sine favoritter fra 2023 innen kunst og kultur. Se alle listene her.

Gjennom hele året anmelder Dagsavisen nye bøker, teaterforestillinger, TV-serier, filmer, kunstutstillinger og musikkutgivelser. Og hvert år i desember velger kritikerne sine favoritter fra året som har gått. Her har vi samlet listene som på hvert sitt felt summerer opp 2023.

Ramslie

De beste bøkene

Fra en sensasjonell romandebut til solide etablerte navn. Her velger Dagsavisens anmeldere Turid Larsen og Mode Steinkjer seg ti favoritter fra litteraturåret 2023 (+).


«Past Lives»

De beste filmene

Filmåret 2023 skulle i stor grad komme til å handle om «Barbenheimer», men bare en av filmene er å finne på Espen Svenningsen Rambøls liste over sine favorittfilmer fra 2023 (+).

«Oresteia»

De beste teaterforestillingene

Fra spektakulære forestillinger som Døden på Oslo S, til eksklusive og nesten hemmelige prosjekter i leiligheter og på småscener. Her er Mode Steinkjer og Inger Marie Kjølstadmyrs liste over de beste teateropplevelsene i 2023 (+)


Michelle Ullestad.

De beste pop- og rockplatene

Det var ingen tvil om hvem som ga ut 2023s beste norske album. Men videre på listen satt sammen av Geir Rakvaag og Mode Steinkjer slo et par-tre debutanter i dette formatet overraskende ut langt mer etablerte artister når det gjaldt de beste norske albumene fra året som er over (+).


De beste kunstutstillingene

Kunståret 2023 har vært en eneste lang opptur, fastslår Lars Elton. Her er de utstillingene Dagsavisens kunstanmelder vil huske best (+)


Liv Andrea Hauge (nr. 2 fra høyre) og hennes Ensemble - fra bestillingsverk til sterkt album.

De beste jazzalbumene

Her finner du Geir Rakvaag og Espen Løkeland-Stais favoritter fra det norske jazzåret 2023 (+).


Å få ferdig neste sesong av «The Last of Us» er førsteprio for HBO nå, etter at streiken forsinket manus til oppfølgeren. Det må være ferdig til den dagen skuespillerstreiken er over, og Pedro Pascal og Bella Ramsay kan gå inn i rollene som Joel og Ellie igjen.

De beste TV-seriene i 2023

Mørke komedier og dommedagsstemning, heftig science fiction og norsk politisk drama på høyeste nivå. TV-anmelder Reidar Spigseth har samlet en liste på hele 23 serier fra 2023 (+)


Siri Dokken 2023

Siri Dokkens 2023

Dagsavisens avistegner Siri Dokken ser tilbake på året 2023 gjennom sin penn. Her er hennes utvalgte tegninger fra norsk og internasjonalt samfunnsliv i 2023 (+)


Damon Albarn i Blur

De godt voksne artistenes 2023

I 2023 kom flere av våre gamle favorittartister med fine, nye album, slår Geir Rakvaag fast i årets siste Lydhørt-spalte. Det handler om blant andre Blur, The Pretenders, Madness og Dexys (+)

Mio

Den nye folkemusikken i 2023

Ingen direkte liste dette her, men et knippe anmeldelser som oppsummerer noe av det beste som kom i 2023 innenfor den nye norske folkemusikkbølgen som bryter mot populærkulturelle sjangre (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen