Verden

En avlogget generasjon på Cuba

Glem revolusjonen. Den største forskjellen mellom Cubas unge og ungdom i resten av verden er mangelen på internett.

HAVANNA (Dagsavisen): Daniel Matos (23) ler høyt når jeg spør om han har tilgang til internett. Om han er på Facebook? Hørt om Twitter?

– Er du gal, jeg har ikke råd til internett. Men jeg vet hva det er, jeg har sett det hos en venn, forsikrer han.

LES OGSÅ: Jubler over nye tider på Cuba

En ukes lønn

En av de største endringene som potensielt venter cubanerne når USA og Cuba normaliserer forholdet, er tilgang til internett. I dag har bare mellom 5 og 10 prosent av cubanere jevnlig tilgang til internett. En times nettilgang blir solgt gjennom det statlige Etecsa, og koster nesten fem dollar. For folk uten jobb i turistindustrien er det ofte en ukes lønn.

Etter at USAs president Barack Obama startet oppmykingen av landets knallharde Cuba-politikk gjennom over 50 år, er det store forventninger om endring på den sosialistiske øya. En av dem er håpet om å bli koblet til resten av verden. Obama har lagt vekt på at han ønsker bedre samarbeid i telekommunikasjonssektoren, og bedre tilgang til internett på øya. Tall fra International Telecommunications Union viser at Cuba er den staten i Latin-Amerika med dårligst nettilgang. På verdensbasis er Cuba på 125. plass av 166 land, ifølge ITU.

Men kreative cubanere har funnet en slags løsning på landets fravær av internett.

LES OGSÅ: Eksilcubanere splittet om ny USA-kurs

Følger med

Hver uke kommer «El paquete semanal» (den ukentlige pakken), en 1 gigabyte stor pakke med det siste på nettet fra hele verden. Her får cubanerne med seg nye og gamle TV-serier, som Game of Thrones, Friends og The Following, filmer, dataspill, brasiliansk såpeopera, spanske realityshow, europeisk fotball, amerikansk baseball, og blader og magasiner fra hele verden. Mange har en datamaskin uten internett eller de kjenner noen som har det og ser hos venner.

For tida er det Game of Thrones som er favoritten, sier Daniel Matos. Silvio Antonio, en 29 år gammel ingeniør, sier han har dilla på dokumentarer, men Arianna (26) elsker filmen «50 Shades of Gray».

– Du finner nesten alt i den ukentlige pakken, men ikke noe særlig politikk, sier Silvio Antonio til Dagsavisen.

Hvem er det som laster ned den ukentlige smakebiten fra internett verden over? Det er det ingen som vet. Men hver uke sendes den ut med buss- og taxisjåfører fra Havanna til resten av landet. Det er en passiv måte å bruke nettet på, men utfordrer likevel den cubanske statens informasjonsmonopol og kontrollen over hva slags informasjon innbyggerne får med seg. Stadig færre ser de tungt redigerte politiske debattene og nyhetssendingene om kvelden.

Bedre tilgang til internett vil ikke alene føre til noen endring i cubanernes liv, tror Silvio Antonio. Så lenge en månedslønn ikke er nok til å fø familien, vil jobb og måter å skaffe penger på, være viktigere enn e-post og kattevideoer.

LES OGSÅ: Små endringer på gang

Bloggere utfordrer grensene

Harold Cardenas Lema har funnet en hårfin balanse mellom systemkritikk og opposisjon.

Gjennom bloggen La Joven Cuba (Unge Cuba) utfordrer Harold Cardenas Lema sammen med en rekke studenter cubanske myndigheters informasjonsmonopol.

Lema beskriver bloggen som kritisk, men ikke opposisjonell, Det handler om å finne en hårfin balanse mellom kritikk og lojalitet.

– Jeg er ikke mot staten på noe vis. Men det er så mye som kunne vært bedre, sier Lema til Dagsavisen.   Hindringene har så langt vært mer tekniske enn politiske: For selv å få nettilgang bytter Lema bort hjelpetjenester med noen minutter på nett med folk han kjenner som har internett på arbeidsplassen. For å dele saker han skriver, må han sende dem på mail, fordi så få cubanere har tilgang til sosiale medier.

– Vi er et avlogget land, men vi har enorme forventninger nå. Kanskje litt vel høye, medgir Lema.

Kombinasjonen av USAs handelsblokade og Cubas autoritære regime har gitt minimal nettilgang og streng regulering av tilgjengelig innhold. Det vil endre seg, tror Lema.

– Staten kan ikke forholde seg til teknologisk utvikling som en fiende, sier 29-åringen.

Til tross for lav nettilgang, har Cuba i dag rundt 2.000 blogger, ifølge Lema.

Nyeste fra Dagsavisen.no: