Innenriks

«Språklærer‘n» er for dårlig i norsk

Oslo-barnehagene mangler ikke bare 1.000 førskolelærere. Mange av assistentene som skal gi barna et språkløft,

Publisert Sist oppdatert

– Det er stor frustrasjon blant en del pedagogiske ledere som synes det er vanskelig å samarbeide innad i barnehagen når ikke alle ansatte behersker norsk. Mange assistenter har et morsmål som er en viktig ressurs for barnehagene. Men hvis barna skal ha gode språkmodeller og utvikle norskspråklige ferdigheter, er det avgjørende at personalet er tospråklige, sier Hanne Brunvoll, leder av barnehageseksjonen i Utdanningsforbundet Oslo.

Samarbeidsproblemer

Mandag 11. mars skrev Dagsavisen at Utdanningsforbundet Oslo mener det vil være umulig å gjennomføre et språkløft og heve kvaliteten på innholdet i barnehagene, slik kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har varslet, uten flere førskolelærere. På landsbasis mangler barnehagene 3.800 førskolelærere i stillingen som barnehagestyrer og pedagogisk leder.

Nå viser det seg at mange Oslo-barnehager sliter med enda en utfordring:

– Språkmangler hos barnehagepersonale gjør det også vanskelig å kommunisere med foreldrene og formidle viktig informasjon om barna i en del barnehager, sier Hanne Brunvoll.

Marianne Borgen, SVs ordførerkandidat i Oslo, mener det må en tiltakspakke til for å skaffe førskolelærere og løse språk­­knuten i hovedstaden:

Mer utdanning: Alle de 4.500 assistentene som i dag jobber i Oslo-barnehagene, må få tilbud om førskolelærerutdanning eller annen barnehagefaglig kompetanse. Utdanningen betales av Oslo kommune, og skal gis på en måte som gjør det mulig å kombiner arbeid og utdanning. Til gjengjeld forplikter den ansatte seg til å jobbe i kommunen en viss tid etter endt utdanning.

Økt lønn: Startlønna for en barnehageansatt i Oslo økes med 20.000 kroner i årets lønnsoppgjør.

Etterutdanning: Alle barnehageansatte skal ha rett til etterutdanning og kursing med lønn.

– Vi kan ikke godta at Oslos barnehager har 1.000 dispensasjoner fra kravet om førskoleutdanning hos styrer og pedagogisk leder. Oslo kommune har blant landets største utfordringer når det gjelder språkutvikling hos barnehagebarna. Situasjonen er helt uakseptabel, sier Marianne Borgen, som ønsker forslagene politisk behandlet i bystyret.

Føler seg sviktet

Randi Færevik er nestleder i seksjon for kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet Oslo, som organiserer flere og flere assistenter i Oslo-barnehagene. Hun bekrefter at det er mange flerspråklige assistenter i en del bydeler, særlig på østkanten.

– Så langt jeg har erfart, er disse først og fremst en kjemperessurs. Samtidig vet jeg at mange av dem ønsker seg kurs både i «arbeidsnorsk» og mer barnehagefaglig kompetanse. I dag opplever assistentene ofte at bydelene ikke legger forholdene særlig godt til rette. Både ved at de selv må betale for utdanningen av en allerede beskjeden lønn, dernest at mange synes det er praktisk vanskelig å videreutdanne seg når alt skal skje på fritiden, sier Færevik, som mener forslagene til SVs Marianne Borgen er gode.

Byråd for kultur og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard (H), erkjenner at førskolelærermangelen gjør det til en utfordring å sikre et godt pedagogisk innhold i barnehagene.

Utbygging ga etterslep

– Vi har bygd 10.000 nye barnehageplasser de siste fire årene for å sikre full barnehagedekning. Utbyggingen har gått mye raskere enn lærestedene har kunnet levere førskolelærere. Altså har vi et faglig etterslep som det vil ta noen år å tette. Men dette har vi visst om lenge, sier Torger Ødegaard.

Samtidig viser han til det han kaller «arbeidsplassbasert videreutdanning», som et eksempel på at kommunen jobber fram flere førskolelærere. Gjennom et samarbeid med Høyskolen i Oslo, er 170 barnehageansatte i kommunen underveis for å få en fullverdig utdanning.

– Det første kullet er ferdig til høsten, framholder Ødegaard, som også påpeker at mange av dem som jobber på dispensasjon, er utdannet barnevernspedagoger og dermed har pedagogisk erfaring.

– Dette er vel og bra, men virkelig bare en dråpe i havet, sier Hanne Brunvoll i Utdanningsforbundet Oslo.

Hun synes det er en dårlig bortforklaring når skolebyråden viser til manglende studieplasser som årsak til førskolelærermangelen i Oslo.

– Vi vet at mange pedagoger velger andre yrker framfor en jobb i skole eller barnehage. Dessuten viser ferske tall fra kommunenes egen statistikk, at førskolelærerne i Oslo flytter mellom bydelene, mens kommunen i liten grad greier å rekruttere fra andre kommuner, sier Brunvoll.

Hun mener byråden må legge fram en samlet rekrutteringsplan for barnehagene i hovedstaden. Det vil ikke Torger Ødegaard være med på.

– Bydelene har selv ansvar for å rekruttere til barnehagene, fastslår han bestemt.

Men på ett punkt erkjenner Høyre-byråden at kommunen må bli bedre:

– Språkkompetansen hos assistentene er helt avgjørende for barnas språkutvikling. Derfor må vi sette av midler til dette i budsjettet. Så må bydelene følge opp og følge med, sier Høyre-byråd Torger Ødegaard.

Powered by Labrador CMS