Politikk

Solberg avviste å ha utnevnt høyrefolk til styrer bare fordi de er høyrefolk

Toppolitikerne ble grillet om sommerens politiske skandaler i årets første partilederdebatt.

ARENDAL (Dagsavisen): Klokka 21:15 gikk startskuddet for valgkampens første partilederdebatt, som vanlig lagt til Arendal under Arendalsuka.

Sommeren har vært preget av en rekke politiske skandaler i norsk politikk. Solbrilletyveri, aksjekjøp og utnevnelse av venner til styrer og stell har ført til flere statsråder og andre toppolitikeres avgang.

Torsdag avslørte også Dagens Næringsliv at Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes spilte inn et selvlaget notat ovenfor Høyres generalsekretær med det han mente var røde utnevnelser i statlige styrer han ville erstatte.

Tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) hadde også laget en lang liste med navn som kunne være mulige kandidater til statlige styrer.

Nettopp dette var inngangstemaet i torsdagens debatt. Erna Solberg avviste kontant at hun har utnevnt folk til statlige styrer bare fordi de er høyrefolk.

– Nei. Jeg har utnevnt styrefolk fordi de er profesjonelle, sa Solberg.

Les kommentar om torsdagens partilederdebatt: «Jonas Gahr Støre var trygg og sterk, som frontfigur for en hel venstre fløy i storform»

Habilitetsregler

Også Støre ble grillet av programlederne Fredrik Solvang og Atle Bjurstrøm etter flere brudd på habilitetsreglene i regjeringen. Tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen måtte gå av etter å ha utnevnt venner til offentlige styrer. Tonje Brenna fikk bli sittende.

Statsministeren avviste kontant at Brenna fikk bli sittende fordi han ikke ville miste to nestledere på ett år.

– Overhodet ikke. Det vil jeg si helt klart, svarte Støre.

Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre.

Han mener sakene er forskjellige fordi Brenna i utgangspunktet ikke visste at hun brøt habilitetsreglene da hun utnevnte en venn til et offentlig styre, mens Anette Trettebergstuen visste hva hun gjorde.

Også Trygve Slagsvold Vedum ble grillet igjen og igjen om Ola Borten Moes avgang i sommer, og Rødt-partileder Marie Sneve Martinussen måtte svare for Bjørnar Moxnes’ tyveri av solbriller på Gardermoen i juni.

Eldreomsorg

Første politiske hovedtema under debatten var eldreomsorg. Debatten handlet raskt om synet på privatisering og konkurranseutsetting av sykehjem og hjemmehjelpstjenester.

Statsminister Jonas Gahr Støre var tydelig på at Arbeiderpartiet vil at kommunene selv skal drive helsetjenester. Høyre-leder Erna Solberg på sin side var opptatt av at flere private innslag i eldreomsorgen kunne føre til bedre tjenester.

Hun viste til at flere skrekkeksempler på dårlig eldreomsorg som har vært omtalt i mediene i det siste har foregått nettopp på kommunale og re-kommunaliserte omsorgsinstitusjoner.

– Alle eksemplene har vist seg å komme fra kommunal omsorg. Det er ikke sånn at når det offentlige overtar blir det bra alle steder, sa Solberg.

– Vi vet at man tjener omtrent 9 prosent mindre i de kommersielle sykehjemmene enn i de kommunale. I Oslo, når vi har tatt tilbake sykehjem, har folk fått mellom 40 og 140.000 kroner mer i lønn. Det er en dårlig rekrutteringsstrategi å si til folk at når de jobber i de kommersielle sykehjemmene får de dårligere betalt og dårligere pensjon, sa Støre.

Distriktspolitikk

– Dårligere veier. Mindre veivedlikehold. Færre politifolk. Høyere matpriser og drivtoffpriser. Rentene som går opp. Og ikke minst vil du ta strømmen fra en hel landsdel gjennom å elektrifisere Melkøya. Hvorfor gjør du det motsatte av det du lovte ved valget sist?

Slik åpnet Frp-leder Sylvi Listhaug sin duell med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under partilederdebatten i Arendal torsdag.

Hun viste også til at Vedum var blitt upopulær i store deler av sitt eget parti i det siste, blant annet i Finnmark etter at regjeringen gikk inn for elektrifisering av Melkøya i forrige uke.

Det utspillet ville ikke Vedum ha noe av.

– Da det var fergeopprør ved kysten sa du og Høyre at det var populistisk vås og umulig å få til. Nå er det sånn. Nå er det gratis ferge langs hele kysten. Vi sa at vi skulle halvere prisene på kortbanenettet. Det eneste dere gjorde var å innføre flyseteavgift. Nå er det halv pris. Og vi sa vi skulle lytte til kommunene som ville deles opp. Vi gjør det vi sa, kontret han.

Listhaug angrep Vedum igjen for å gå inn for elektrifisering av Melkøya.

– Det var du som statsråd som reserverte kraft til Melkøya. Og det var du som statsråd som stod bak den største elektrifiseringen av norsk sokkel noen sinne, svarte Vedum.

Klima

Selv om det er lokalvalg til høsten ble nasjonale temaer som elektrifisering av sokkelen og Melkøya og karbonfangst og lagring (CCS) hovedtemaene i klimadelen av debatten.

– Hvem av de norske partilederne mener at vi er på god vei til å nå målet om 55 prosent reduksjon av norske klimagassutslipp innen 2030? spurte programleder Atle Bjurstrøm.

Det ble helt stille i salen, og ikke en partileder rakk opp hånda, før Trygve Slagsvold Vedum rakk opp en liten hånd.

– Jeg vet ikke om kameraene la merke til at det var så stusselig at bare Vedum rakk opp hånda, sa programleder Fredrik Solvang.

– Min hånd er ikke stusselig, ropte Støre, og rakk opp hånda

– Om vi er på god vei med Jonas sin politikk? Nei, sa Erna Solberg.

– Jeg har tro på at det er en enorm kraft på gang nå for å ta karbon ut av industriløsningene, sa Støre.

Folks lommebok

I delen av debatten som handlet om økonomi, dyrtid og fattigdom ble finansminister Trygve Slagsvold Vedum utfordret fra Krfs Olaug Bollestad om den økende fattigdommen i Norge. Hun krevde blant annet økt barnetrygd for å møte den økende fattigdommen.

– Hovedutfordringen nå er å få prisveksten ned. Den andre er å holde folk i jobb, svarte finansministeren.

Han mener det finnes lys i tunnelen for den enorme prisveksten.

– Det gode i situasjonen er at arbeidsledigheten er rekordlav. Vi har aldri hatt flere i jobb i Norge. Både SSB, Norges bank og finansdepartementet har samme analysen: Man begynner å se at prisveksten skal ned, sa han.

Under fattigdomsdebatten røyk Listhaug og Vedum igjen i tottene på hverandre.

– Er det en som er baron i dette panelet her er det Trygve Slagsvold Vedum. Han håver inn penger på olje og gass. På alle mulige måter tjener staten seg rikere, og han står og ser på at vanlige folk står i kø for å få mat. Folk sulter i Norge. Jeg skjønner ikke at dere kan sove om natta når det er sånn, sa Listhaug, og ville kutte i skattene.

– Det er et skikkelig alvor over situasjonen vi har vært gjennom de siste to årene. Nå må vi komme oss gjennom prisveksten og holde folk i jobb. Vi har prioritert de yngste, de eldste og de som har minst. Da dere satt i regjering kuttet dere til de arbeidsledige, svarte Vedum.

Dueller og temaer

På forhånd var det klart at debatten skulle handle om tre hovedtemaer:

  • Eldreomsorg
  • Klima
  • Økonomi

I tillegg er det lagt opp til en rekke dueller mellom partiene:

  • Rødt mot V om private i omsorgssektoren
  • Sp mot Frp om distriktspolitikk
  • Ap mot MDG om klima og sluttdato for petroleumssektoren
  • SV mot Krf om gratis SFO
  • AP mot H om eiendomsskatt

Mer fra Dagsavisen