Politikk

Viker ikke om atomvåpen

Det er ikke aktuelt å skrive under på noe som svekker NATO som forsvarsallianse, sier utenriks­minister Ine Eriksen Søreide (H).

Av Sofie Prestegård

Det var kanskje med verdens bredeste smil Eriksen Søreide (H) mottok det symbolske nøkkelkortet fra sin forgjenger Børge Brende (H) i går.

Så spørs det hvor lang tid det går før alvoret tynger.

– Det kan hende jeg ringer deg, sa Søreide til Brende, som hun har jobbet tett med de siste fire årene som forsvarsminister.

LES OGSÅ: Med beskjedne statsrådsendringer bereder Erna Solberg grunnen for Venstre i regjering

Til veggs om atomvåpen

En av de første sakene den ferske utenriksministeren må svare for i Stortinget, er regjeringens valg om å ikke skrive under på FN-trakten for et atomvåpenforbud.

Venstres Abid Raja har stilt spørsmål til utenriksministeren om dette. Han lurer  på hvordan regjeringens beslutning om å ikke tiltre FN-traktaten, er forenelig med Stortingets anmodningsvedtak hvor det ber regjeringen jobbe aktivt for en verden fri for atomvåpen.

Årets fredsprisvinner ICAN, som jobber for et forbud mot atomvåpen, har innstendig bedt Norge underskrive traktaten.

– Det er på tide at vi slutter å akseptere disse våpnene. De er umoralske, umenneskelige og nå også ulovlige under denne avtalen, sa ICAN-leder Beatrice Fihn til NTB tidligere denne måneden.

LES OGSÅ: Utenriksminister Børge Brende (H) har kalt tilhengere av atomvåpenforbud populistisk og et spill for galleriet. – Jeg er dypt uenig, sier Nobelkomiteens leder

Den nye traktaten om forbud mot atomvåpen ble stemt fram av 122 land i FN i sommer. Norge er blant de 50 landene som ikke har sluttet seg til atomvåpenforbudet i FN-regi.

Den posisjonen deler vi med de fem atomvåpenmaktene USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina, og det er en posisjon som Søreide holder fast ved.

– Det vi har sagt hele veien er at vi må jobbe gjennom de mekanismene som finnes, der atomvåpenstatene også er med. Uten dem så er det ikke mulig å få til en avskaffelse av atomvåpen. Vi har også sagt at det ikke er aktuelt å signere på noe som vil svekke NATO som forsvarsallianse, og det står fast, sier Søreide til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Første kvinne

Søreide gjentok en rekke ganger under overrekkelsen viktigheten av å fortsatt ha et godt forhold til våre allierte i Norden, Europa og USA.

Søreide ble regnet som en av de fremste kandidatene til utenriksministerposten allerede i 2013. Etter det i går ble helt klart at hun blir Norges første kvinnelige utenriksminister, sto gratulasjonene i kø.

Få land har hatt en kvinnelig statsminister, finansminister og utenriksminister samtidig. Her skal Norge være i eksklusivt selskap med blant andre Filippinene.

Statsminister Erna Solberg (H) sa under en pressekonferanse i går at hun er fornøyd med at det er på hennes vakt Norge nå får en kvinnelig utenriksminister, og ga uttrykk for at det var på høy tid.

Samtidig understrekte hun at det ikke var derfor Søreide nå får nye oppgaver, men fordi den tidligere forsvarsministeren var den beste kandidaten.

– Hun har en unik standing internasjonalt, sa Solberg i går.

Mer fra Dagsavisen