Politikk

Solberg bereder grunnen for Venstre i regjering

Neste gang statsminister Erna Solberg (H) presenterer nytt mannskap på Slottsplassen, kan det være med tre statsråder fra Venstre ved sin side.

Av: Jon Even Andersen og Mats Rønning, NTB

Regjeringskabalen som Solberg presenterte fredag, er lagt med minst mulig endringer. To statsråder som byttet departement og ett internt opprykk er en trygg manøver med tanke på at det kan komme flere og større endringer rundt juletider.

Enn så lenge konstaterer statsministeren at det er historisk med kvinner i regjeringens tre fremste posisjoner.

Tre til Venstre

Solberg har bekreftet at sonderingene er i gang med Venstre om en mulig utvidelse av regjeringen. Samtalene pågår parallelt med budsjettarbeidet på Stortinget og konsentrerer seg i første omgang om politiske saker og prosessen videre.

– Jeg opplever at vi har en god vilje til å snakke om viktige politiske saker. Også står det egentlig litt på Venstres ønske om å gå inn i regjering. Det må de avklare, sier Solberg til NTB.

Samtalene kan munne ut i en ny regjeringsplattform som omfatter tre partier. I bakgrunnen lurer spørsmålet om hvilke ministerposter Venstre skal få.

Høyre og Fremskrittspartiet skal etter det NTB erfarer være innstilt på å tilby Venstre tre statsrådsposter, men regjeringspartiene er forberedt på at partiet selv kan komme til å kreve fire.

LES OGSÅ: På en ny meningsmåling får Kristelig Folkeparti 3,2 prosent – den laveste oppslutningen siden Sentio begynte med partimålinger.

Utdanning for Grande

De fleste venter at Trine Skei Grande blir kunnskapsminister hvis hun vil. Partilederen valgte selv å ta plass i utdanningskomiteen på Stortinget etter valget.

– Dette er et av de aller viktigste saksfeltene for Venstre, sa Grande til NTB da hun fikk spørsmål om hvorfor hun søkte seg dit.

Derimot er det usikkert om Venstre får hele departementet. Dersom det igjen organiseres med to statsråder, kan Høyre komme til å kreve forskning og høyere utdanning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Avveininger

Næringsdepartementet eller Landbruksdepartementet er to andre mulige havner for Venstre. Men flere av partiets tungvektere drømmer heller om departementer med større budsjett og portefølje.

Fremskrittspartiet gir neppe fra seg samferdsel og innvandring. Integreringspolitikken alene er en mulighet, men Venstre selv ser klare utfordringer ved kun å sitte med ansvaret for disse sakene.

Torsdag gikk Grande ut sammen med KrF-leder Knut Arild Hareide og ba om at utviklingsministerposten gjeninnføres. Den ender i så fall med stor sannsynlighet hos Venstre. Et klimadepartement – som eventuelt blir styrket med deler av porteføljen til Olje- og energidepartementet – nevnes som en annen mulighet.

Kandidater

Venstre har flere mulige statsrådskandidater i stortingsgruppa. I tillegg til Grande er nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik samt den profilerte Abid Raja aktuelle. Men sannsynligheten er stor for at enten Elvestuen eller Breivik vil få jobben som parlamentarisk leder dersom Venstre trer inn i regjeringen.

Utenfor stortingsgruppa er Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø og Guri Melby tre andre som nevnes. Eid-ordfører Alfred Bjørlo er en fjerde kandidat, som i likhet med de øvrige har en høy stjerne i partiet og hos partilederen.

Første kvinne

Fredag gikk den politiske oppmerksomhet i en annen retning enn Venstre, nærmere bestemt til statsminister Erna Solbergs Høyre og hennes nye ministere.
Etter statsråd trådte 41 år gamle Ine Eriksen Søreide ut på Slottsplassen som histories første norske kvinnelige utenriksminister. Med seg til Utenriksdepartementet får hun Marit Berger Røsland (39) som ny europaminister.

Røsland kommer fra stillingen som statssekretær i Utenriksdepartementet og overtar jobben etter 52 år gamle Frank Bakke-Jensen fra Båtsfjord i Finnmark, som blir landets nye forsvarsminister.

Mer fra Dagsavisen