Navn i nyhetene

Trues på livet fordi hun ikke barberer seg

Ina Luna Gundersen (25) kan aldri barbere seg igjen. For da kommer folk til å tro at hun er en hykler.

Ina Luna Gundersen (25) kan aldri barbere seg igjen. For da kommer folk til å tro at hun er en hykler. Foto: Privat

Hvem: Ina Luna Gundersen (25)

Hva: Journalist I NRK. Har over 40.000 følgere på TikTok under brukernavnet «Lunatichh».

Hvorfor: Fått drapstrusler etter hun slutta å barbere seg.

Hei Ina! Så oppskriften på å virkelig hisse opp folk – det er å slutte å barbere seg?

– Ja, det er helt vilt at litt kroppshår kan skape så mye reaksjoner. Altså, jeg slutta bare å barbere meg fordi jeg syntes det var digg å la være, og egentlig at det var litt fint. Men så ble det jo aktivisme etter hvert, da jeg skjønte hvor stigmatisert det var å ha litt hår på kroppen bare fordi man er dame.

Les også: – Sånn startet vel et ganske anstrengt forhold til kroppshår

Hvordan starta reaksjonene?

– Da jeg sluttet å barbere meg i 2014, var det tydelig at det ble en snakkis. En kveld kom to fremmede jenter bort til meg på byen og sa «vi vet folk hater deg for at du ikke barberer deg, men vit at vi støtter det». Hva svarer man på det, takk? Det året ble jeg ikke invitert på nyttårsfest av vennene mine heller.

Og internett var nesten verre, eller?

Ja! Det hadde gått noen år siden jeg følte at folk brydde seg, og var i mitt eget lille ekkokammer der det var normalisert med hår. Men så lasta jeg ned Tiktok under lockdown, og kommentarfeltet under videoene mine var skikkelig voldsomme.

Foto: Marte Gundersen

Foto: Marte Gundersen

Hvordan da?

– Noen skriver «kill it before it lays eggs», andre «kill your self» og «pass deg, jeg vet hvor du bor». Men nå har jeg fått mye støtte også, som en reaksjon på alt hatet. Det er ganske steile fronter i kommentarfeltet mitt; de som synes det burde være greit, og de som synes det er ekkelt.

Debatt: «Jeg var alltid ett tastetrykk unna å finne ut hvor mye kalorier det var i maten min»

Hvem er det som reagerer?

– Det er mest menn. Vestlige tenåringsgutter og godt voksne. Også er det noen unge jenter, som sier sånn «herregud, glad jeg ikke ser ut som deg», men som jeg har fått med meg, er det ikke de som truer meg på livet.

Men hva er det de blir så sinna for, tror du?

– Når vi ikke er vant til å se noe, reagerer vi instinktivt med avsky. Det sier noe om representasjon, at mange ikke har sett en dame med hår før. Bare se på barberhøvel-reklamer, ikke engang der ser man hårete legger! Derfor er det blitt en kamp for meg. Man kan ikke bli trua på livet fordi man har litt hår på leggene.

Får du noen ganger bare lyst å ta fram høvelen og slippe kommentarene, da?

– Ja ja. En ting er jo på nett, man kan legge fra seg mobilen og unngå kommentarfeltet. Men jeg sier liksom alltid noe med å ha hårete legger. Folk snur seg etter meg på gat eller på stranda. Du må alltid stå i det, og det er litt slitsomt på de dagene man ikke orker å være en forkjemper. Også er det jo digg med nybarberte legger. Men nå er det jo «no way back».

Hvorfor det?

- For hvis jeg barberer meg nå, kommer folk til å tenke at jeg gir etter for hatet. Dette handler jo bare om at folk må få gjøre hva de vil uten å få reaksjoner. Det hadde vært digg hvis vi kom dit.

###

Foto: Privat

Les også: – Vi må ikke gjøre det å kle seg miljøvennlig til en nisjeting for eliten (+)

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg vet ikke, jeg har ikke lest en bok siden videregående, jeg! Sosiale medier gjør at jeg ikke har oppmerksomhet til å lese.

– Hva gjør deg lykkelig?

Jeg er veldig glad i å reise! Også elsker jeg overraskelser.

Hvem var din barndomshelt?

– Oldemoren min. Hun sa alltid at man aldri skal snakke stygt om andre mennesker, og det føler jeg hun har lært meg. Hun satt i rullestol, men jeg hørte aldri henne klage over noe som helst. Jeg har prøvd å ta med meg noe av det.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er veldig utålmodig. Ting skal helst gå i femtegir hele tida.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Nei, da drikker jeg vodka redbull og danser til klokka åtte om morgenen.

Er det noe du angrer på?

En veldig stygg og ikke så politisk korrekt tatovering jeg har på magen, som jeg tok da jeg var seksten.

Hvem ville du helst stått fast

i heisen med?

Kim Jong-un, kanskje? Hadde vært veldig spennende å finne ut hva som foregår i hodet hans.