Nyheter

Når gale ord spolerer konstruktiv dialog

Enkelte yrker og sektorer er overrepresentert nå det gjelder konflikter på arbeidsplassen. Og av en eller annen grunn er i det offentlige mer konflikt enn i privat sektor. Konflikten ved brannstasjonen mellom brannsjefen og majoriteten av de ansatte synes temmelig fastlåst.

Publisert Sist oppdatert

Dette selv om teknisk sjef Roy Jakobsen overfor Demokraten opplyste at det var positive og konstruktive samtaler som ble ført før helgen.

For å uttrykke meg rimelig mildt: det kan virke som at teknisk sjef langt på vei er alene om denne oppfatning. Det er å håpet jeg tar feil. Det har skjedd før.

En konflikt har selvsagt flere sider. Det må minst være to for å krangle. Hvem som har rett og galt er ikke alltid lett å avgjøre. Det får vi anskueliggjort for åpen scene i det bitre oppgjør som foregår mellom Stoltenberg-regjeringen og Kjell Inge Røkke.

Det er heller ikke enkelt å fastslå bastant hvem som forvalter sannheten i striden ved brannstasjonen.

Det jeg derimot er hundre prosent overbevist om at arbeidsmiljøet er så forsuret med utgangspunkt i den ekstremt dårlige kjemien mellom brannsjef og ansatte at radikale grep må tas for å få «ilden» under kontroll. Her nytter det ikke med forsiktig brannslukking.

Alle sider av konflikten må avdekkes slik at det som tradisjonelt har vært et godt arbeidsmiljø ved brannstasjonen kan gjenopprettes. Erfaringer fra tidligere konflikter i arbeidslivet har heldigvis vist at selv om harde ord faller i kampens hete er det fullt mulig å komme frem til gode resultater.

Men dette krever en vilje til å finne løsninger er tilstede. Hos alle impliserte parter. Som dikteren sier: det er viljen som det gjelder, viljen frigjør eller feller.

Jeg er imidlertid langt fra imponert over den lederolle som teknisk sjef Roy Jakobsen har ikledd seg for å rydde opp i de åpenbart uholdbare psykososiale arbeidsforhold ved brannstasjonen. Her mangler fullstendig forståelsen av det sosiale samspillet som fordres som leder.

Gjennom sine ord har han bidratt til å pøse bensin på bålet. Ja, i intervju har han nærmest vandret rundt som en pyroman-utgave av en leder med lomma full av fyrstikker.

Og målet har hele tiden vært - tilsiktet eller ikke -å ramme de brannansatte. Han fremstiller brannkorpsforeningen som en mafia som har «styrt brannstasjonen gjennom 100 år.»

Og at konflikten så å si alene skyldes at de ansatte er redd for å miste makt og at brannmenn har lukrative avtaler som hører fortiden til. Dessuten mer enn antyder teknisk sjef at mange ansatte ved brannstasjonen utnytter en tilkallingsordning for å skaffe seg mest mulig penger.

Etter min mening er dette påstander som teknisk sjef må beklage hvis det skal skapes ro rundt forhandlingsbordet. Vi kan ikke ha en teknisk sjef som mener brannvesenets ansatte mer eller mindre er en gjeng snyltere.

Og naturligvis: for de ansatte er det naturligvis heller ikke å leve med at teknisk sjef har slike holdninger om deres påståtte mangel på arbeidsmoral.

Utad virker det som teknisk sjef nærmest ukritisk stiller seg bak brannsjefen. Det er selvsagt ridderlig gjort å støtte en leder, men det blir feil å fronte en tilspisset konflikt på denne måten ved å ta klart parti.

Teknisk sjef må ikke glemme at han også er overordnet ikke bare for brannsjefen, men også et like stort lederansvar for de øvrige ansatte ved stasjonen.

Ikke minst toppene i den kommunale administrasjon bør etter hvert ha forstått at det ikke alltid er kranglevorne medarbeidere lenger ned i systemet som er årsak til stridighetene.

En skulle tro at ettertankens eksakte vitenskap har bidratt med en viss selvinnsikt i så måte etter den skammelig håndteringen av en medarbeider i barnevernet for en tid tilbake.

Det må tillatt å stille spørsmål om den rolleblanding teknisk sjef ikler seg bidrar til å løse den pågående konflikten.

Med tanke på de ord og formuleringer teknisk sjef har benyttet i denne saken får du i det minste mistanke om at det er tette bånd og kameraderi etatssjefer imellom. Og selv deler jeg på ingen måte oppfatningen fra teknisk sjef når han uttaler at at han har håndtert denne saken på en riktig måte.

Det er tydeligvis behov for at noen forteller at så ikke er tilfelle når selvinnsikten synes fraværende. Noen pris for god kommunikasjon med sikte på problemløsning får han definitivt ikke.

Derfor er det positivt at ordfører Eva Kristin Andersen i dag innkaller samtlige gruppeledere hvor den uholdbare situasjonen ved brannstasjonen skal drøftes. Hun har forstått at de mange påstander som nå er fremsatt i avisene -både fra de ansatte og teknisk sjef - ikke er å leve med.

Og fremstår mer resolutt enn sin noe mer - i denne saken - tilbakelente varaordfører og medlem i kommunens personalorgan (administrasjonsutvalget) Ingrid Willoch som i fredagens avis uttalte: Litt avhengig av hvordan dette går bør kanskje administrasjonsutvalget få en orientering om saken.

Nei, Ingrid Willoch, her er nok snakk om mye mer en «kanskje» en orientering. Snarere må politikerne orientere seg i terrenget for å finne ut hva som reell er årsaken til konflikten.

Powered by Labrador CMS