Innenriks

Olivia Hegdehaugsveien stenger på ubestemt tid

På restauranten Olivia Hegdehaugsveien har flere ansatte streiket i syv uker. Nå stenger restauranten på ubestemt tid.

«Kjære gjester. Olivia i Hegdehaugsveien er midlertidig stengt.

Vi har dessverre blitt nødt til å stenge restauranten i Hegdehaugsveien midlertidig fra og med i dag og på ubestemt tid. Grunnen er at Fellesforbundet har varslet sympatistreik og blokade. Det betyr at Fellesforbundet sørger for at vi ikke får levert varer til restauranten.» skriver restaurant-kjeden i en pressemelding på sin nettside.

Streiket i syv uker

De streikende i Olivia er fagorganisert i Fellesforbundet og har streiket i syv uker, fordi ledelsen har avvist deres krav om å innføre en tariffavtale på arbeidsplassen. Torsdag før påske fikk de støtte fra flere fagforbund og politikere foran restauranten i sentrum av Oslos vestkant. En av dem var byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– La meg igjen snakke direkte til ledelsen i Olivia. Det er snart påske, så la meg minne om en gammel fjellvettregel: Det er ingen skam å snu, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i sin appell til de streikende.

I midten av mars møttes partene hos Riksmekleren uten at de kom til enighet. Arbeidsgiveren i Olivia har argumentert med at et flertall av de ansatte heller foretrekker en husavtale, som de omtaler som en lokal tariffavtale.

Det er ikke ofte fagbevegelsen tar i bruk sympatistreik, skriver NTB. Det innebærer at fagorganiserte som ikke selv er omfattet av en konflikt, går ut i streik for å øke presset mot arbeidsgiverne i konflikten.

Ifølge Klassekampen er Tine blant bedriftene som streiker i sympati. De fagorganiserte i Tine skal ikke lenger levere meieriprodukter til restauranten. I tillegg står Tine for distribusjonen av varer fra Hansa Borg, så deres sympatistreik innebærer også at restauranten ikke vil få levert øl. Ansatte ved matleverandøren Asko går også ut i sympatistreik.

– Som tillitsvalgt er jeg litt i sjokk over at man i 2023 må gå til konflikt for å få tariffavtale. Det er alfa og omega for å ivareta lønns- og arbeidsvilkår, sier hovedtillitsvalgt Mohammed Malik for NNN-medlemmene i Tine til avisen.

Håper på egen avtale

«Olivia i Hegdehaugsveien er i konflikt med Fellesforbundet som har krevd å få inn sin tariffavtale på restauranten. Ledelsen i Olivia vil at flertallet av medarbeiderne skal få bestemme, og de vil ha Olivias egen lokale tariffavtale, som er bedre tilpasset behovene til medarbeiderne og bedriften.

Vi håper å kunne åpne igjen så fort som mulig, og kommer tilbake med mer informasjon om dette etter påske. I mellomtiden er dere hjertelig velkommen til en av våre andre restauranter.» skriver de videre på nettsiden.

Fellesforbundet som organiserer de ansatte som streiker, skriver på Facebook at de synes det er trist at ledelsen ved Olivia heller velger å stenge restauranten enn å signere tariffavtale.

– Under hele konflikten har de hevdet at flertallet skal få bestemme, og vi synes det er på høy tid at de innfrir dette løftet. Samtidig er vi veldig stolte av de tøffe medlemmene våre som viser styrke og optimisme og står streikevakt gjennom hele påsken. Vi gir oss aldri, skriver de.

Inviterte ledelsen til Rådhuset

I sin appell inviterte Raymond Johansen ledelsen i Olivia til et møte på hans kontor på Rådhuset.

– Vi samarbeidet godt under pandemien, og jeg anerkjenner hotell -og restaurantbransjen som viktige hjørnesteinsbedrifter. Vi i Oslo kommune har gått i front for ordentlige arbeidsforhold, og jeg synes både denne streiken og begrunnelsen for den er beskjemmende. Jeg håper de har mot til å møte meg for å diskutere, legge fram og begrunne hvorfor de mener at det er urimelig å ha tariffavtaler, sa Johansen til Dagsavisen.

Sjef i Olivia Norge, Fredrik Remmen, svarte at han synes det er dumt at politikere og andre uttaler seg om ting på det han mener er sviktende og feil grunnlag.

– Vi vil heller invitere Raymond Johansen til oss, sånn at han kan se med egne øyne at vi har ordnede forhold i Olivia, skrev han i e-post til Dagsavisen.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at de har streiket i åtte uker. Det er feil, streiken har vart i syv uker.

Mer fra Dagsavisen