Innenriks

Forsker om smitteøkningen: – Titusenvis kan få «long covid» og hukommelsestap

Dersom smitten i Norge fortsetter å øke, kan titusenvis snart få såkalt «long covid» og hukommelsestap, frykter forsker Arne Søraas, og er bekymret for barna.

– Det bekymrer meg at man nå lar smittetallene øke så mye blant barn og unge, når man vet om disse ettervirkningene. Jeg føler ikke at dette tas alvorlig nok når man lar det bli så mye korona i Norge, sier Søraas til VG.

Søraas leder den norske koronastudien der 150.000 nordmenn følges gjennom pandemien. En studie publisert fredag viser at mellom 20 og 30 prosent har fått dårligere helse etter å ha vært smittet av koronaviruset. Den viser også at 11 prosent av de som har vært smittet, opplever hukommelsesproblemer åtte måneder senere.

Sørås tror at dette vil merkes dersom smittespredningen fortsetter å øke slik den gjør nå:

– Titusenvis kan få hukommelsestap om noen måneder. Det kan også ramme barn, der smittespredningen kommer til å bli størst.

Etter sommeren åpnet norske skoler på grønt nivå. Barn under 16 får foreløpig ikke tilbud om å ta vaksinen, og ifølge Helsedirektoratet vil de fleste smittede være nettopp barn og unge.

Man antar at barn ikke får langsiktige bivirkninger og at barn tåler dette viruset fint på lang sikt, understreker Søraas.

– Det er grunner til å anta det. Men faktum er at vi vet ikke.

Mer fra Dagsavisen