Innenriks

Carl I. Hagen åpner for at Siv Jensen må gå av

– Det er ikke unaturlig om det blir en debatt i Frp om lederskap, sier Hagen til Dagsavisen.

Oslo  20171208.
Carl I. Hagen på Stortinget fredag etter behandlingen av valgkomiteens innstilling om valg av representant til Nobelkomiteen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mandag ble det kjent at Frp-leder Siv Jensen trekker partiet ut av Solberg-regjeringen. Det var under Jensens ledelse at Frp for første gang i historien ble del av en regjering, og det er også under hennes ledelse at Frp nå går ut igjen.

Når Frp nå forlater Kongens bord, er det ikke unaturlig at lederskap blir et tema, mener Frp-nestor Carl I. Hagen. Han har vært vara på Stortinget siden i fjor, men ryker nå ut.

– Det er ikke unaturlig om det blir en debatt i Frp om lederskap, sier Hagen til Dagsavisen.

Frp skal velge ledelse allerede på landsmøtet til våren.

Hagen vil ikke svare direkte på om han vil bytte ut Siv Jensen og hvem han vil bytte henne ut med, men er tydelig på at Frp har tapt på å gå inn i regjering.

– Da jeg gikk av som leder, var vi på 30 prosent på målingene. Nå er vi nede på ti.

– Jeg nøyer meg med å si at det ikke er sikkert at den kursen Frp har vært på i mange år nå, der regjeringsdeltakelse har vært viktigere enn gjennomslag for partiprogrammet, har vært den riktige kursen.

Saken fortsetter under bildet. 

Gardermoen  20190503.
Siv Jensen og Carl I. Hagen på Frp sitt landsmøte 2019.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen mener det er naturlig med en lederdebatt i partiet. Her er han sammen med nåværende partileder Siv Jensen. Foto: NTB Scanpix

Les også: Seks år i regjering: Her er Frps seks største skandaler og seire

Varsler omkamper

Den tidligere Frp-formannen mener det var en klok beslutning å trekke seg ut av regjering og mener statsminister Erna Solberg kan vente seg tøffe tak framover.

Solberg sa etter Frps pressekonferanse mandag ettermiddag at hun håper de tre gjenværende regjeringspartiene fortsatt kommer til å legge Granavolden-plattformen fra i fjor vinter til grunn for sitt samarbeid. Hun håper Frp vil fortsette et «nært og konstruktivt» samarbeid i Stortinget.

Hun blir møtt med en kald skulder av Hagen:

– Granavolden-plattformen er død, sier han og fortsetter:

– Nå kommer den gamle doktrinen inn igjen, om at Frp ikke støtter en regjering vi ikke er med i selv.

Ifølge Hagen vil Frp fra nå av gi sin støtte til Solbergs mindretallsregjering fra sak til sak.

– Det viktigste er at vi skal styre på vårt program, så blir det opp til stortingsgruppen og sentralstyret å ta vurderingen i de enkelte sakene. Men Granavolden-partiet er dødt. Det betyr at Frp står fritt fram til å fremme representantforslag basert på egne vurderinger.

Frp-nestoren ramser opp en rekke saker han mener det kan være aktuelt å ta nye kamper på:

* Åpne for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja

* Omgjøre forbudet mot pelsdyrfarmer og subsidiært sikre pelsdyrbøndene full erstatning

* Innstramninger i familiegjenforening

* Forbud mot burka og nikab i offentlig rom og forbud mot hijab for alle under 18 år

Frp har tidligere fremmet forslag om lovforbud mot nikab i Stortinget, men har blitt nedstemt.

I 2018 fikk regjeringen flertall for å forby bruk av ansiktsdekkende plagg som nikab og burka i barnehager og på skoler mens det pågår undervisning. Først ble et forslag om forbud på hele utdanningsinstitusjonens område, i alle situasjoner og gjennom hele arbeidstiden, sendt på høring. Dette ble imidlertid endret da Venstre gikk inn i regjering.

Tidligere har også Sylvi Listhaug (Frp), som i en periode var innvandringsminister, foreslått å innføre et nasjonalt forbud mot bruk av hijab i alle landets grunnskoler og barnehager. Statsminister Erna Solberg har sagt at hun ikke ønsker et slikt forbud da Ap fremmet et liknende forslag i 2015.

Får støtteerklæringer

Mens Carl I. Hagen åpner for at Siv Jensen må tre til side, er det flere i partiet som sier at de ønsker at hun fortsetter som partileder.

En av dem er den erfarne stortingspolitikeren Kari Kjønaas Kjos (Frp).

– Jeg oppfatter at hun står sterkt. Hun klarte å få oss inn i regjering og har sørget for at mye Frp-politikk er blitt gjennomført, sier Kjos til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20190605.
Kari Kjønaas Kjos ankommer Frps  ekstraordinære landsstyremøte møte om bompenger onsdag ettermiddag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) mener Siv Jensen står sterkt som partileder. Foto: NTB Scanpix 

Kjos viser til at Jensen har stått oppreist i alle de stormene partiet har opplevd i årene som er gått, og at hun lyttet til partiet da det kom signaler om at det var på tide å tre ut av regjeringen. Hun sørget også for at denne beslutningen var godt forankret i partiet, mener Kjos.

– Ønsker hun å fortsette, er jeg overbevist om at hun får lov til det, sier hun.

Kjos var en av flere Frp-politikere som tok til orde for å gå ut av Solberg-regjeringen etter at det ble kjent at en IS-siktet kvinne og hennes barn skulle hentes hjem.

Hun sier hun er glad for utfallet.

– Det er vemodig, men jeg er glad for at det ble sånn.

Kjos forteller videre at hun aldri før har opplevd å få så mange henvendelser fra vanlige velgere og Frp-medlemmer som følte det på samme måte.

– Dette sviket var så stort at jeg ikke hadde tillit til regjeringsprosjektet lenger.

Ønsker selv å fortsette

Kjos blir nå nær kollega med Jon Georg Dale (Frp). Dale har vært samferdselsminister i Solberg-regjering siden 2018, men skal nå tilbake til Stortinget.

Også Dale mener Jensen fortsatt har en plass i ledelsen. På spørsmål om det er naturlig at hun blir sittende som partileder når hun har tatt Frp ut av regjering, svarer Dale:

– Åpenbart.

Også lederen i Fremskrittspartiets Ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud, slår ring om partilederen.

– Jeg støtter meg til det, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

Fremskrittspartiet pressekonferanse. FrP går ut av regjering. Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes.

Siv Jensen under Frps pressekonferanse mandag formiddag. Foto: Mimsy Møller 

Jensen fikk selv spørsmål om hun er den rette til å lede partiet framover på Frps pressekonferanse mandag formiddag.

Der svarte Jensen at hun gleder seg til å lede partiet framover.

– Vi skal se på partiorganisasjonen, vi skal lage et nytt partiprogram, og vi skal være et opposisjonsparti i Stortinget. Jeg vil bare minne om at Frp har god erfaring med det, og selv har jeg mer erfaring som opposisjonspolitiker enn som statsråd, sa Jensen, skriver VG.

Dagsavisen mener: «Vi håper og tror dette er starten på slutten for den historiske høyredreiningen av Norge»

Tror Siv blir sittende

Kommentator Morten Myksvoll i Bergens Tidense tror Frps leder heter Siv Jensen også etter partiets landsmøte i vår.

– Hun har kjøpt seg tid til å ta kontroll over prosessen – og til å styre sin egen avgang. Jeg tror hun er partileder også når Frp hever landsmøtet til våren, slik som det ser ut nå, sier Myksvoll til NTB.

Han mener Siv Jensen har unngått et opprør i partiet.

– Ved å være så tydelig som hun var vært, har hun igjen satt seg i førersetet. Og det gjør at hun nok kan fortsette som leder en stund til, sier Myksvoll.

Kommentatoren mener Jensen har vært tydelig i sin motstand mot hjemhentingen av den terrorsiktede kvinnen, men også tydelig overfor landsstyremøtet mandag.

– Det var nok viktig for henne at det ikke var noe opprør på landsstyremøtet. Hun kom isteden til landsstyremøtet med en klar avgjørelse om at det ikke var noe grunnlag for å fortsette i regjering. Hun var i forkant, framfor å møte motstand fra partiet, sier Myksvoll.