Innenriks

Nye problemer for Gilde

Bare to dager etter at Gilde måtte tilbakekalle sommerskinke fra butikkene, må selskapet nå trekke tilbake kjøttdeig på grunn av salmonella.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har påvist salmonella på slakt av svin gjennom våre rutineundersøkelser, opplyser distriktssjef for Mattilsynet i Nordre Vestfold, Stig Atle Vange, til Dagsavisen.

Tynnslitt rykte

Prøven som nå viser seg å inneholde salmonellabakterien, ble tatt ved Nortura-slakteriet i Tønsberg 30. april. Totalt blir 9 tonn svinekjøttdeig og – farse trukket tilbake fra butikker på Østlandet.

De berørte varene har fabrikknummer 101 og 109 og en siste forbruksdato fra og med 10. mai, og til og med 18. mai 2007.

Fra februar til mai i fjor stormet det rundt Gilde etter at 18 personer var blitt smittet med bakterien E. Coli O 103 i morrpølse og sognemorr. Et barn døde og ni andre barn fikk nyresvikt. Gilde lovet bot, bedring og skjerping av rutiner, men nå hoper problemene seg opp på ny.

Tirsdag ble det kjent at 4,6 tonn sommerskinke produsert i Trondheim og solgt til butikker på Østlandet, i Midt-Norge og videre nordover, kan inneholde små biter av metallklips. I går fant en mann fra Jessheim metall i kjøttdeig fra slakteriet på Rudshøgda. Og omtrent samtidig gikk salmonellaalarmen.

Ingen meldte syke

De vanligste symptomene på at man er smittet med salmonella er diaré, magesmerter, feber og nedsatt allmenntilstand, ifølge Matportalen.no. Bakterien er farligst for småbarn, eldre og personer med svekket immunforsvar. Men så langt virker det ikke som om noen er blitt smittet av kjøttdeig og – farse med Gilde-logo.

– Vi har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet og legesiden, men er ikke kjent med noen sykdomstilfeller som kan knyttes til funnet av salmonella som vi har gjort, opplyser distriktssjef Vange i Mattilsynet.

Direktør Knut Framstad i Nortura Trygg Mat, påpeker at det ikke er påvist salmonella i de aktuelle produktene.

– Men siden bakterien er funnet i slakt, tar vi ingen sjanser, sier han om bakgrunnen for at butikkhyllene tømmes.

Tror faren er over

Selv om det var Mattilsynet som oppdaget den farlige bakterien, vil ikke Vange kritisere Gildes egne rutiner.

– Det er helt tilfeldig at det var vi og ikke de som gjorde dette funnet. De tar også en rekke rutinemessige prøver, opplyser han.

Han tror bakterien kan ha kommet inn i slakteriet via en frisk gris med bakterien i seg. Hvis dette viser seg å holde stikk, kan det bli gjennomført tiltak mot den aktuelle besetningen etter hvert.

– Jeg vil tro at vi mest sannsynlig ikke vil gjøre nye funn av salmonella i slakteriet nå. Nye prøver fra mandag og tirsdag er negative, opplyser Vange.

Framstad liker dårlig at Gilde nå igjen er i søkelyset på grunn av avvik i produksjonen.

– Men de to sakene denne uka har ingenting med hverandre å gjøre, understreker han.

– Denne siste saken viser bare at vi har salmonella i Norge også.

Powered by Labrador CMS