Nyheter

Kattereven på Korsika er en helt ny art

Gjetere fortalte eventyr om det mytologiske kattedyret som angrep sauene og geitene deres. Nå viser det seg at den er høyst levende.

Korsika er en øy i Middelhavet og en region i Frankrike. Øyas areal er på 8722 kvadratkilometer og den har 340 440 innbyggere (2019). Øya, som er den fjerde største i Middelhavet, har en lang og omfattende historie – blant annet ble Napoelon Bonaparte født her.

Men øyas søteste, og sannsynligvis mest rampete, innbygger er sky skapning lokalt kjent som en «ghjattu volpe» eller «katt-rev». Den har lenge vært en del av Korsikas mytologi, men nylig ble det oppdaget at kattereven er en helt egen art, opplyser nyhetsbyrået AFP.

Pierre Benedetti (t.v) and Charles Antoine Cecchini viser fram en katterev som de har fanget for å studere på øya Korsika

Ny art

En ny gentest har avslørt en unik genetisk stamme for ville katter, etter å ha testet den såkalte kattereven som lever i den avsidesliggende skogunderskogen på Nord-Korsika.

– Genene skiller tydelig de ringhalede korsikanske katterevene fra skogkattene som lever på fastlandet og vanlige huskatter, sier Fransk kontor for biologisk mangfold (OFB) i pressemelding.

Kattereven deler noen likhetstrekke med huskatter, men fikk navnet sitt fra lengden – som måler 90 centimeter fra hode til hale, og den spesielle halen med svart ring og svart haletipp. Kattereven har også svarte striper på frambeina, mørke bakbein, og rødbrun mage. Den tette, silkeaktige pelsen beskytter den mot lopper, flått og lus.

En ansatt måler lengden på hjørnetennene til kattereven, som har fått det latinske navnet Felis Silvestris etter at gentester viste at det er en hittil ukjent, ny art.

Jaktes på av fugler

Det mytiske vesenet var i utgangspunktet en del av folkesagnet til gjeterne i regionen, og det ble fortalt at kattereven kom ut av skogen om natten for å jakte på pattene til sauer og geiter.

Ifølge Ripleys er det tvert imot kattereven som blir jaktet på, i sitt naturlige habitat – som kongeørnens favoritt-bytte.

Korsika har middelhavsklima, med meget milde vintrer i lavlandet, skriver Store Norske Leksikon. Årlig middeltemperatur er 17–18 °C, og nedbørmengden er rikelig, men med stor variasjon med høyden over havet. Både plante- og dyrelivet har middelhavslandenes alminnelige preg. De udyrkede områdene er kledd av maquis og tett buskskog av steineik. Øya har 40 pattedyrarter, blant annet muflon, hjort og villsvin. Fuglelivet er rikt med mange rovfugler, sangfugler og den lokale korsikaspettmeisen. Et område som utgjør 40 prosent av øya er vernet som Korsika naturpark.


Mer fra Dagsavisen