Tok en gravøl for Byavisa

NAVN I NYHETENE: Arne Kristian Stellander (47). Redaktør i Byavisa Moss siden 2013. Byavisa ble begjært konkurs 3. januar. Har mistet jobben sin etter seks år som redaktør i Byavisa Moss. Han er nå jobbsøker.

Hvordan var det å få beskjed om at det plutselig var kroken på døra for Byavisa Moss?

– Det var nesten uvirkelig. Jeg kom på jobb som vanlig på torsdag, og begynte å forberede arbeidsoppgavene. Klokka 12.00 samme dag fikk mine kolleger og jeg beskjed om at eierne begjærte avisa konkurs. Vi fikk fire timer på oss til å rydde kontorene. Det var ganske stressende. Jeg har alltid vært svært opp av lokalhistorie, og har samlet mye Mossehistorie på arbeidsplassen min. Jeg syntes det var viktig å få samlet alt dette materialet, og greide det så vidt før dørene ble lukket og låst.

Har du fått tid til å tenke på eventuelle nye jobber ennå?

– Nei. Dette har gått så fort, så hittil har det vært mer enn nok å svare på alle henvendelsene jeg har mottatt etter at nyheten om konkursen ble kjent. Jeg har fått mye støtte fra både folk jeg kjenner og fra kjente og ukjente lesere av Byavisa. Det har varmet. Torsdag kveld hadde jeg behov for å klarne tankene, og da tok jeg en gravøl for Byavisa på puben Lageret, og ble med på pubquizen, sammen med gode venner. Det gjorde veldig godt.

Hva skjer framover?

– Nå skal jeg oppsøke Nav. Det blir nok en spesiell opplevelse. Jeg er vant til å ha mange baller i lufta, og er glad i å jobbe. Men jeg er ikke så veldig gammel ennå, så det ordner seg nok.

Men jeg har også mistet noen arbeidskolleger, og det er trist. Både de fast ansatte og våre dyktige frilansere har bidratt til å lage en avis som har fått mange lesere. Jeg tror ikke at våre eiere har vært klar over hvor solid disse medarbeiderne har vært ambassadører for Byavisa i lokalmiljøet.

Vi har vært en unik samling av patrioter og smårare mennesker, som har forsøkt å gi distriktets innbyggere noen positive opplevelser gjennom våre spalter. Eierne våre burde ha strukket seg noe lenger, og jeg er ikke særlig glad for beslutningen om å begjære virksomheten vår konkurs, for å si det litt forsiktig.

Hva har vært det viktigste med å utgi Byavisa i Moss?

– Vi har vært en stemme for en del mennesker, lag og foreninger som sjelden slipper til i de større mediene. Vi har forsøkt å lage en hyggelig og positiv avis for Mossedistriktet, og har lagt mye vekt på historie fra Mosseregionen. Personlig har jeg også vært opptatt av næringslivsjournalistikk, spesielt ved å fremheve gründere. Det er mange med stort engasjement som satser både penger og tid på å bygge opp egne virksomheter. Disse heier jeg på, og vi har latt dem komme til orde i våre spalter.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Boka «16 år i Sibir» av det jødiske ekteparet Rachel og Israel Rachlin. Sammen med deres to barn ble de deportert til Sibir fra hjemmet sitt i Litauen i 1941. Det er en sterk bok.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg har to tenåringsbarn. For kort tid siden satt jeg og hørte på ukulelespill og vakker sang fra annen etasje. Det var min datter som spilte og sang. Slikt gjør meg lykkelig, og begge barna sørger for at jeg er verdens heldigste pappa.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg tør nesten ikke si det; men det var radioverten og DJ-en Pat Sharp. Jeg har selv jobbet i radio og også vært DJ, og Pat Sharp var et forbilde. Jeg vil også nevne Kari Storækre. Hun var en flott TV-formidler, som fikk en tøff tid da hennes ektemann, Arne Treholt, ble dømt som landssviker og spion.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har problemer med å si nei når jeg blir spurt om å bidra i ulike sammenhenger. Det kan lett gå ut over den tida jeg bør være sammen med familien.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det er vanskelig å skille mellom utskeielser og mitt daglige liv. Men hvis jeg noen gang skulle begi meg ut i en skiløype, så ville det være en gedigen utskeielse.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Jeg var initiativtaker til gruppen Felles Front mot nazisme i Moss, og dette er noe jeg mer enn gjerne demonstrerer mot. Særlig fordi slike organisasjoner baserer seg på total historieløshet.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det må bli drømmedama Drew Barrymore, som blant spilte i storfilmen E.T. da hun bare var sju år.