Kultur

De små, store opplevelsene

«Små» opplevelser kan være minst like minneverdige som de store. Turister betaler gladelig hundrevis av kroner for å gå tur med hunden og ake i offentlig akebakke!

I Tromsø har et aktivitetsfirma skjønt at det ikke er ekstreme toppturer og timelange skuterturer som er det som brorparten av turistene som flys inn fra det store utland ønsker seg som tilleggsopplevelse, når de jakter på nordlyset. Mange av dem er rett og slett fra seg av begeistring over en tur i den kommunale akebakken Charlottenlund, i utlånt kjeledress og med litt varm kakao innabords. Noe de gladelig betaler 800 kroner per person for! «– Vi har tatt feil om hva vinterturistene ønsker. Vi har overvurdert turistenes kjennskap til vinter», innrømmer Arild Røkenes, reiselivsforsker ved UiT Norges arktiske universitet overfor NRK Troms.

Derfor er det stadig flere friluftsguider lever nå mer enn godt av å tenne et knitrende bål og servere en god historie ute en vinternatt, eller en sommer- eller høstkveld, for den saks skyld. Selv om faren er at det nå kan bli vel mange som serverer mer eller mindre engasjerende «historiefortelling» under en lavvoduk på reinsdyrskinn. Det er nemlig et enormt marked for artige opplevelser av typen «do as the locals do» – som ikke krever spesielle forkunnskaper (eller at de lokale nødvendigvis gjør så mye av det). Spesielt for utenlandske turister som ikke er vant til vinter. Skøyting med gode, varme hockeyskøyter og adekvate støttemidler, sparkturer med sauekinn, pledd og lykter (fra pub til pub?), samt skileik på bortoverski i egnede rundløyper uten bratte opp- og nedoverbakker, kan bli uforglemmelige minner for livet, om du aldri har gjort det før. Akkurat som å bygge sin egen snøborg og innta norsk kveldsmat i den i lysskjæret i egenlagede snølykter. Veldig aktuelt for alt fra familier til unge asiater på arktisk ferie (som selvsagt vil dokumentere det hele på en fabelaktig måte, og skape super reklame i sosiale medier). Miljøvennlig er det også.

Og hvorfor ikke la turistene gjøre jobben selv? I Kirkenes får huskyeierne nå luftet sledehundene sine, ikke bare gratis, de får til og med 495 kroner (!) for det! Hurtigruten har begynt nemlig begynt å selge to timers fjellturer med firbeint turkamerat sommertid, når hundene uansett ikke kan brukes til hundekjøring. Eierne av Eplet Bed & Apple i Solvorn i Sognefjorden får utenlandske gjester til å plukke blåbær i timevis på sensommeren – helt gratis – mot overnatting og litt mat. Blåbærene presses til juice som selges både på gjestehuset og ute i regionen. Og takknemlige turister luker gladelig litt i den økologiske grønnsakshagen deres. mot å få plukke med seg noen av salatbladene til middagsmaten.

Vi må heller ikke glemme de vinterlige lavterskeltilbudene. Da jeg bodde i Lofoten et år, hadde jeg ikke kunnskap om toppturer på ski – men takket være de mange som gjør det – og ikke gjør det – hadde jeg en fantastisk toppturvinter – med helt vanlige vintersko på beina. Å gå opp eller kjøre opp gangbare vandrespor – akkurat som skispor, i noen flotte utfartsområder, er en genial turistaktivitet som både vil kunne glede utlendinger som aldri har hatt ski på beina – og lokalfolk ikke er født med eller kan ha ski på beina. Og hva med å introdusere snowrunning i verdens vakreste natur som en ny folke- og verdenssport? Akkurat som flere enkle turistløyper for fat biking? Også i Oslomarka! Tenk så kult det hadde vært! Slike enkle aktiviteter bør kunne gi gode inntekter til dem som tør satse. Det er nemlig mulig å gjøre god forretning på veldig enkle ting.

Mer fra Dagsavisen