Nyheter

Andre institusjoner

ØKOMAT: Kjøkkenet i Drammen fengsel er blitt Debio-sertifisert for sin økologiske satsing.

(f.V.:) Terje Paulsen og Trine Aarhold har satt seg inn i hva som er å få tak i av økologiske råvarer for storhusholdning. Melet kommer fra Norsk spesialkorn i Sigdal. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Andre institusjoner

Drammen kjøkken KF er totalleverandør til kommunens eldreomsorg. Drammen har vedtatt økt bruk av økologiske matvarer, men kjøkkenet er ikke Debio-godkjent.

- Vi kan levere økologisk mat til institusjonene hvis det er ønskelig, og vi har noen faste, økologiske retter, men det er en utfordring å få øko-produkter i storhusholdningsformat. Så vidt meg bekjent foreligger det uansett fortsatt ingen bred dokumentasjon på at øko-mat faktisk er sunnere og mer næringsrik enn annen mat, sier Karl Peder Nymoen, fagkonsulent Drammen kjøkken KF.

På vann og økologisk brød

ØKOMAT: Kjøkkenet i Drammen fengsel er blitt Debio-sertifisert for sin økologiske satsing.

- Hadde du spurt meg for noen år siden, om jeg syntes det var viktig med økologisk mat, ville jeg vel bare ha trukket på skuldrene. Siden den gang er jeg blitt mer bevisst, både på økologisk og kortreist mat, forteller Terje Paulsen, kjøkkensjef i Drammen fengsel.

Øko-spiren

I 2009 satte regjeringen seg som mål at 15 prosent av all matproduksjon og matforbruk i Norge skulle være økologisk innen 2020. Dette satte kjøkkensjefen på tanken om å bake økologisk brød i fengselet.

- Vi har alltid bakt brød her, så jeg tenkte at om vi bakte økologisk brød ville mye være gjort bare der. Da var spiren sådd - for å si det sånn, forteller Paulsen.

Økologisk brød ble det, og kjøkkensjefen har gjort en stor jobb med tanke på å finne leverandører av økologisk mel og korn i en slik størrelsesorden som kreves for å fø 54 innsatte, betjening - samt innsatte i arresten ved Søndre Buskerud politikammer. Melet fant de hos Norsk spesialkorn i Sigdal. Også eggene og oksekjøttet er økologisk, mens grønnsakene for en stor del er dyrket ved Hassel fengsel. De er trengt tatt ikke økologiske, men mye mindre sprøytet enn konvensjonelle grønnsaker.

Stadig mer

Når et kjøkken kan vise at 15 prosent av råvarene de bruker er økologiske, kan de søke om godkjenning fra Debio, som er kontrollorgan for all øko-produksjon i Norge. En øko-andel på 15 prosent kvalifiserer til den laveste godkjenningsgraden, og den har Drammen fengsel nylig oppnådd. Paulsen regner med at de i dag bruker nesten 20 prosent økologiske råvarer.

- Det skulle gjerne vært mer, men foreløpig er det ikke særlig godt tilrettelagt for økologisk livsførsel her til lands. Men man får begynne i det små, som med alt annet.

Også kjøkkenets andre kokk Trine Aarhold er blitt vel bevandret innen økologisk matlaging - og tankegang. Hun kan fortelle at det økologiske urkornet de baker med inneholder både mer proteiner og vitaminer enn det man finner i vanlige matvarebutikker.

Vanlige

mennesker

Til tross for at de fra tid til annen blir møtt med enkelte motforestillinger, ser ingen av de to noe galt i at fengselsinnsatte spiser godt - tvert imot.

- Vi er også en godkjent lærebedrift, så det skulle bare mangle at vi ikke er faglig oppdatert. Tre innsatte jobber på kjøkkenet, og får med det verdifull opplæring og praksis. Straffen deres er uansett frihetsberøvelsen, ellers skal de leve så normalt som mulig og gjerne få med seg noen gode vaner også. Jeg har snart jobbet her i 20 år, og har møtt utrolig mange flotte folk. Veldig mange sliter med rusproblematikk, og når den er borte er de helt vanlige mennesker som deg og meg. Det går mange slitne gutter rundt i Drammen som er veldig flinke til å bake brød. Det er så øyet blir stort og vått, påpeker Paulsen.

- Det er også mange her med en psykiatrisk diagnose, enten det er ADHD eller noe annet, og her har kosthold mye å si. Det er med andre ord også et helseaspekt involvert her, kommenterer Aarhold.

Norges eneste

Så vidt Dagsavisen Fremtiden er kjent med finnes det ingen andre Debio-godkjente fengsler, eller institusjoner i det hele tatt. Drammen kjøkken KF er totalleverandør til kommunens eldreomsorg. Drammen har vedtatt økt bruk av økologiske matvarer, men kjøkkenet er ikke Debio-godkjent.

- Vi kan levere økologisk mat til institusjonene hvis det er ønskelig, og vi har noen faste, økologiske retter, men det er en utfordring å få øko-produkter i storhusholdningsformat. Så vidt meg bekjent foreligger det uansett fortsatt ingen bred dokumentasjon på at øko-mat faktisk er sunnere og mer næringsrik enn annen mat, sier Karl Peder Nymoen, fagkonsulent Drammen kjøkken.

Ifølge Paulsen er ikke kosthold særlig høyt prioritert innen kriminalomsorgen totalt.

- Generelt er nok dette aspektet ganske fraværende. Heldigvis har vi en fengselsleder her i Drammen som skjønner viktigheten av det. Vi er i det hele tatt heldige som har fått beholde et eget kjøkken, slik er det ikke lenger innen eldreomsorgen for eksempel, sier Paulsen.

- Også der som det virkelig ville ha betydd mye, både for appetitten og livslysten, at det luktet nybakt brød i gangene, legger Aarhold til.

Ferdig med fengsel

En av de mange som er blitt flink til å bake under Paulsen og Aarholds kyndige ledelse er Richard Røysi (44). Han har til sammen tilbrakt omtrent ni år i fengsel. Det synes Røysi får holde.

-Ja, en kan jo ikke drive på sånn når en blir 50 liksom, ler han.

Richard tok en kokkefagutdannelse i Ringerike fengsel, og gikk ut med karakteren fem i snitt. Tilbake på kjøkkenet i Drammen får han dekket inn noe av praksisbiten. Han tror det skal gå bedre utenfor murene denne gangen. En lærer på et bakekurs han deltok på har bedt ham ringe når han kommer ut, og et støttende nettverk har han funnet i Rusomsorgen og Bymisjonen.

- I dag er det nok greit å vite litt om økologisk mat også tenker jeg - om en skal jobbe med mat. Sjøl har jeg i grunnen merket mest forskjell på økologiske havregryn og vanlige havregryn. De økologiske har så mye smak at du egentlig ikke trenger sukker på en gang.

pernille.vestenge@dagsavisen.no

«Vi er i det hele tatt heldige som har fått beholde et eget kjøkken.»

Terje Paulsen, kjøkkensjef i Drammen fengsel

Powered by Labrador CMS