Nyheter

Velferdsvokterne

De synes velferdstjenestene er for viktige til at de kan overlates billigste private tilbyder.

– Det er helt greit at dagens regjering mener velferdstjenester i utgangspunktet ikke skiller seg fra all verdens andre tjenester, men hvor er stemmene som mener noe annet? Nå som vi begynner å se effektene av økt privatisering innen sykehjemsdrift, skoler, barnehager, helse og barnevern?

Spørsmålsstiller er Linn Herning, forfatter av boka «Velferdsprofitørene». Hun er invitert til representantskapsmøtet i Fellesorganisasjonen (FO) Buskerud for å snakke om privatiseringen av velferdstjenestene. Herning mener nemlig det er på høy tid at debatten tas – også i Norge – om konsekvensene av å la blant andre internasjonale oppkjøpsfond spekulere i omsorg for gamle, syke, barn og unge.

Lover gevinst

– Her skiller vi fortsatt ikke mellom annet enn offentlig og privat drift. Det blir veldig unyansert, når man i for eksempel barnehagesektoren har både foreldredrevne barnehager, barnehager drevet på ideelt grunnlag, av norske «barnehagebaroner» – som har vokst seg store over tid og internasjonale oppkjøpsfond – som selger løfter om gevinst.

Herning trekker blant annet fram barnehageselskapet Espira, som har 87 barnehager i Norge, eies av den svenske skole- og barnehagekjeden Academedia, som igjen eies av oppkjøpsfondet EQT.

Bekymret

Det er et lydhørt publikum. Her er FO Buskeruds styre og representanter for klubbene i Buskerud, samt sykehuset, samlet. De er barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere. Flere gir tydelig uttrykk for at de er bekymret over utviklingen.

– Vårt prosjekt er å bli mer synlige, organisere flere privat ansatte og å jobbe for at velferdstjenestene drives av offentlige aktører, forklarer fylkesleder Gry Elisabeth Juvelid.

Bedre og billigere

Freddy Huizinga, fra familietjenesten i Hurum, påpeker at det er viktig med folkeopplysning og bevisstgjøring av det slaget Linn Herning bedriver.

– Vi må forholde oss til at virkeligheten er som den er, men samtidig løfte blikket og jobbe for at penger til velferd faktisk går til velferd, sier han.

I barnevernet i Drammen har man allerede snudd deler av privatiseringstrenden. Siden høsten 2014 har man gradvis trappet ned bruken av private saksbehandlingstjenester, og heller økt egen bemanning.

– Nå vi løser oppgavene med egne fagfolk blir tjenestene både billigere og bedre, opplever tillitsvalgt Siv Gunhild Grøneng i barnevernstjenesten.

Hun setter også stor pris på at omleggingen har styrket det faglige fellesskapet ved arbeidsplassen.

Mer fra Dagsavisen