Nyheter

Tjener langt bedre enn Erna i Buskerudbyen

Tor Atle Odberg har jobbet med Buskerudbyen siden ideen ble unnfanget for over ti år siden. I dag får han et honorar som er langt høyere enn statsministerens årslønn for å lede Buskerudbyens sekretariat.

Buskerudbyen har blitt et kjent begrep de siste årene, spesielt gjennom den mye omtalte og omdiskuterte Buskerudbypakke 2. For ti år siden var det derimot ingen som hadde hørt om Buskerudbyen, med noen ytterst få unntak blant en liten gruppe ansatte i Statens vegvesen: I 2007 ble nemlig Buskerudbyen lansert som begrep for første gang. Det skjedde i forbindelse med Bystrategi-prosjektet hos Statens vegvesen Region Sør. Hvem var så prosjektleder for dette prosjektet? Tor Atle Odberg, som i dag leder Buskerudbysekretariatet.

Byutvikling 2.0

I 2009 var Odberg for alvor i gang med å engasjere seg i Buskerudbyen på vegne av Statens vegvesen. I rapporten Byutvikling 2.0 tar Odberg og hans medforfatter Inge Fosselie blant annet til orde for at «Avtaler om helhetlige bypakker bør inneholde mål, føringer for arealbruk, investeringer for veg, kollektiv- og gang- og sykkeltrafikk, driftsmidler for kollektivtrafikk,

bilrestriktive tiltak og finansieringsløsning.»

Og videre i rapporten står det: «Hovedutfordringen er å få flere bilister til å reise kollektivt, sykle eller gå. Erfaringen viser at det ikke hjelper å gi kollektivtrafikken gode forhold dersom bilene også får det. I tillegg til tilbudsforbedringer på kollektivtrafikken trengs det restriktive tiltak på bilbruk for å få flere bilister til å reise kollektivt – gulrot og pisk.»

– Prosjekt Bystrategi var et prosjekt i Statens vegvesen i samarbeid med fem fylkeskommuner og over 30 bykommuner i Region sør. Navnet Buskerudbyen mener jeg kom under samarbeidsprosessen, der vi på papiret hadde Agderbyen, Grenlandsbyen, Vestfoldbyen og – altså Buskerudbyen. Poenget var å komme fram til forpliktende samarbeidsavtaler om areal- og kommunikasjonsplanlegging i disse byområdene. Derfor var alle tre forvaltningsnivå med i arbeidet; stat, fylkeskommuner og kommuner, sier Fosselie som var med og skrev rapporten.

Selv ønsker ikke Odberg å si stort om saken.

– Et intervju om mitt engasjement i Buskerudbyen ønsker jeg ikke å prioritere, skriver han i en sms.

Tjener millioner

I dag er ikke Odberg lenger i Statens vegvesen, men hans kompetanse og bakgrunn er åpenbart gull verdt for Buskerudbyen.

– God innsikt i bypakke-prosesser er særdeles kvalifiserende for jobben som leder av Buskerudby-sekretariatet, konstaterer leder av styringsgruppa i Buskerudbysekretariatet Trude Andresen til Dagsavisen Fremtiden.

– Når han først har fått den jobben, tror jeg det må være godt for Buskerudbyen. Han har hele historien i hodet. Hvis det er noen som kan helheten i dette arbeidet, så er det han, sier Odbergs tidligere kollega og nå pensjonist Inge Fosselie.

Gjennom selskapet Citiplan, som Odberg er deleier i, hyres han i dag inn i en i 100 prosent stilling. I fjor betalte Buskerudbyen 2.315.622 kroner til Citiplan for Odbergs tjenester. Til sammenligning tjener statsminister Erna Solberg 1,63 millioner i årslønn. Og allerede i slutten av april i år hadde Odberg gjennom Citiplan fått 818.353 kroner i godtgjørelse for sitt arbeid år.

I kontrakten Dagsavisen Fremtiden har fått tilsendt er det imidlertid strøket over hvor mye Buskerudbyen gir Odberg i honorar per time.

Trude Andresen begrunner dette med konkurransehensyn.

– Hvorfor er hemmelighold knyttet til forretningsinnhold i en konkurranse (med én deltaker) viktigere for dere i Buskerudbyen enn at skattebetalerne kan få innsyn i hvor mye som brukes i godtgjørelse per time for Odbergs tjenester?

– Det er ordinær praksis hos oss – og hos de fleste andre – å ikke offentliggjøre anbudsdetaljer. Det er viktig å behandle alle som kommer med anbud seriøst, forutsigbart, likt og i tråd med lovverket. Uavhengig av om det er ett eller fem selskaper som legger inn anbud, svarer Andresen.

Selv om Odbergs timelønn inntil videre forblir hemmelig, er ikke utbetalingene til Citiplan som fakturerer på vegne av ham det.

– Det er full åpenhet rundt hvor mye som samlet utbetales til hvert av konsulentselskapene som har rammeavtaler med Buskerudbysamarbeidet, og er enkelt å skaffe seg oversikt over både for innbyggere og journalister, understreker Andresen.

Mer fra Dagsavisen