Nyheter

Slaget om Konnerud

Invasjonen er et faktum. I kveld samler beboerne i bydelen seg til velorganisert forsvarskamp mot snegler.

Bilde 1 av 2

Det er ekte sneglevær når Dagsavisen Fremtiden møter opp på Løvåsjordet på Konnerud i går formiddag. «Husk lynkrig mot brunsnegler onsdag kl. 18» står det på banneret vi har passert i bakkene på vei opp. Under et døgn kommer betongbilen som skal distribuere ølmask og gjærblanding fra Aass bryggeri i en miks med såkalte nematoder – snyltere med bakterier som sneglene spiser.

– Vi kaller det lynkrig, fordi det skal gå fort. Men det er viktig å understreke at vi spiller på lag med naturen, sier Brede Holst. Ingen andre skades i aksjonen. Er man kannibal, får man skylde seg selv.

Tar prøver

Sju dager skal det ta før sneglene som spiser blandingen mister kreftene og forhåpentlig dør. De syke og døde fortæres gjerne av artsfrender, og da kan nematodene spres naturlig videre, forhåpentligvis også over i neste år. Ekspertisen på området følger motoffensiven med interesse. I 43 år har Bonsak Hammeraas levd tett på nematodene som fagkonsulent i nematologi ved Bioforsk i Ås. Mest har han jobbet med potetcystene som har plaget gårdbrukere siden 1955, siden med snegler. Nå er han pensjonist, men bekjempelse av brunskogsneglen følger han med på. I dag sjekker han formen til de uvitende brune før etegildet. Ti bokser à ti skal avdekke om de allerede kan inneholde nematoder fra tidligere.

– Gå sammen

– Det viktige her er at folk går sammen og får dekket friområder og skogkanter, i tillegg til egne hager, sier Hammeraas. Sammen med professor og forsker Christer Magnusson fra Universitetet i Ås skal han også observere ved aksjonen i kveld. Sivilagronom Torstein Mo er mannen bak den opprinnelige «kannibalmetoden», som infiserer snegler med nematoder som så gis som åte til andre.

– De foretrekker å spise sine egne fremfor all annen mat. Men når vi har lagt ut hakkede snegler eller skåler med øl har vi ikke dekket store områder. Da trekker sneglene seg ut i friområder der de får være i fred, sier den Konnerud-bosatte snegleeksperten som er spent på resultatet når drammensmetoden prøves for første gang. Frivillige kan møte ved et selvvalgt returpunkt på Konnerud kl. 18.

Mer fra Dagsavisen