Fredager for fremtiden

Engasjementet for en mer miljøvennlig livsstil har blitt synligere enn noen gang denne våren. Er du blant dem som ikke vet helt hvor du skal starte?

Luna Askim i Natur og Ungdom og Rose Jahanfarah fra Grønn Ungdom Buskerud har begge vært med å arrangere de lokale klimastreikene som går fast hver siste fredag i måneden.

Alene har vi ikke mulighet til å gjøre de store forandringene for miljøet, som å fjerne all plasten i havet eller redusere alt CO2-utslipp. Men hver og en av oss kan ta noen små skritt som til sammen gjøre stor endring.

Dagsavisen Fremtiden har hentet inn fem tips til en grønnere hverdag, uten at det koster deg de største ofrene.

Trym (11) streiket foran Stortinget: Det gir kraft at så mange er med

1. Ikke kast mat!

Ifølge Abc nyheter kaster vi nordmenn omtrent 335.000 tonn spiselig mat i året. Om du har mer mat igjen etter middagen, frys det ned til en annen gang, Maten er like god når du varmer det opp. Om du har mye rester finnes det mange oppskrifter på nett til restemat.

Kompost er en fin løsning på å gjenbruke uspiselig mat. Det er også en fin måte å skaffe jord til hagen. Et tips for å ikke kjøpe for mye mat er å lage en handleliste og forholde seg til den.

Appen «Too good to go» er en app som forteller deg når butikker eller restauranter skal kaste mat, som du kan kjøpe til redusert pris før stengetid.

LES OGSÅ: Rester er blitt trendy

LES OGSÅ: Hva er det grønneste du gjør i hverdagen?

2. Ta vare på det du har

Selg det eller gi det bort. Det finnes mange muligheter for å unngå å kjøpe nye ting, og heller gjenbruke. Et tips er å vedlikeholde det du har så du ikke trenger å kjøpe nytt. Hvis noe er ødelagt kan du alltids lage noe nytt av det også. På nettet er det mange «DIY» (do it yourself)-videoer hvor som oftest du kan bruke noe du har fra før til å lage noe nytt. Når du først skal kjøpe nytt, anbefales det å kjøpe noe brukt og unngå engangsbruk.

LES OGSÅ: Synd at ungdom er dårligere representert

3. Bruk mindre plast

I dag er det nærmest umulig å unngå plast, men blir vi mer bevisst på hva vi kan erstatte med andre materialer, blir behovet for å produsere nytt mindre. Ta med et tøynett i butikken, både til varene og grønnsakene. Gamle syltetøyglass kan brukes som oppbevaringsbokser. Kjøp også sugerør du kan bruke om igjen. Ta med mat og drikke hjemmefra, så du slipper å kjøpe varer dekket med plast. Og sist men ikke minst, ALLTID kildesorter og pant!

GJENBRUK: Bærenett er både fint og miljøvennlig.  ILLUSTRASJONSFOTO: CUBUS

LES OGSÅ: Heidi på Fjell gjør bleiene grønne

4. Kjør mindre bil

For korte distanser kan du sykle eller gå. Ikke bare er det bra for miljøet, men også for kroppen. For lange distanser er det fint å kjøre med noen eller ta kollektivtransport.

DEBATT: Fem grunner til at du bør streike for klimaet

5. Spis mindre kjøtt

– Unngå kjøtt, eller kjøp organisk og fra frittgående dyr, sier Luna Askim fra Natur og Ungdom Drammen.

Ta deg tid til å planlegge middagene før og finne retter uten så mye kjøtt. Hanne Lene fra Lier ble så hekta på alternativer at det ble en skikkelig digg bok av det.

– Man trenger ikke å bli veganer, men det er fint å kutte ned kjøttforbruket, sier Rose Jahanfarah fra Grønn Ungdom.

LES OGSÅ: Kenneth fra Konnerud kuttet kjøttet for miljøet