Nyheter

Overskuddsmat får bein å gå på

Gjennom matsvinn-appen To Good To Go kan kunder og forbrukere kobles sammen for å redde spiselig mat fra å gå i søpla. Rådgiver Line Larsen forteller at 11.000 porsjoner mat er reddet hittil i Drammen.

Bilde 1 av 3

– Vi tenker at å være med på To Good To Go er en vinn, vinn, vinn-situasjon, sier Line Larsen med en liten latter. Hun har tittelen matredder og rådgiver i Too Good To Go og mener at matsvinn-appen er positiv både for forbrukerne, bedriftene og miljøet.

I følge nettsidene til To Good To Go kaster vi nemlig over 385 000 tonn mat i Norge hvert år. Hver åttende handlepose går rett i søpla. Det kreves mye energi for å produsere, frakte og oppbevare mat og det sier seg selv at dette ikke er spesielt god ressursutnyttelse.

Redningsaksjon

Hoteller, caféer og butikker/spisesteder med mye ferskvarer har kanskje den største utfordringen med matsvinn. Derfor ble Too Good To Go startet i 2016, det de selv kaller en redningsaksjon for mat.

Too Good To Go er en gratis app som kobler spisesteder og butikker med folk som vil redde overskuddsmat. Når du laster ned appen får du en oversikt over butikker og spisesteder i ditt område som er med i ordningen, hvor mye det koster med en forundringspose fra det aktuelle stedet og når den kan hentes. Du kjøper maten på forhånd i appen, og henter den på det utvalgte spisestedet eller butikken til avtalt klokkeslett.

Drammen på vei opp

Line Larsen har vært involvert i selskapet siden starten i 2016 og forteller at de i 2018 hadde en runde for å verve spisesteder og andre matbedrifter i Drammen. Det ser ut til å ha fungert. Fra å bare være et fåtall bedrifter med er tallet nå oppe i 17.

Scandic Ambassadeur Hotell er en av bedriftene som har vært med siden starten. Her kan du hente en overskuddspakke fra frokostbuffeten hverdager mellom kl. 09.45 og 10.00 og i helgene en time senere, perfekt for en sen frokost eller tidlig lunsj.

På farta

Terje Horne er lokomotivfører i NSB og er for andre gang innom Scandic for å hente en matporsjon kjøpt i To Good To Go-appen.

– Dette kommer jeg til å fortsette med. Som lokomotivfører farter jeg mye mellom Drammen og Oslo, og dette er perfekt når man er i farta, sier han da han er innom Scandic for å hente lunsjen sin. Servitør på Scandic Ambassadeur, Carlos Leonardo, forteller at de også har mye pendlere som benytter seg av ordningen.

– Det er kjekt at folk bruker ordningen, for ellers er det mye mat som går til spille, sier Leonardo. Han forteller at en typisk pakke fra frokostbuffeten hos dem kan inneholde hardkokt egg, skiver med brød, smør, pålegg, litt grønnsaker og bacon eller poteteter.

– Vi kan også tilpasse litt når du kommer og henter, hvis du for eksempel ikke spiser svin, så finner vi noe annet enn bacon, sier Leonardo med et smil.

Populært

Hotellsjef Jostein Sveen ved Scandic Ambassadeur forteller at samarbeidet med Too Good To Go startet fordi de ønsket å få noe fornuftig ut av matsvinnet på hotellene.

– Det er et tema som har kommet mer og mer på bordet de siste årene, og vi ønsker å ta grep for å få ned matsvinnet. Det fra frokosten som ikke kan gjenbrukes dagen etter går jo i søpla ellers, sier han. Sveen forteller at de har en kjerne med faste kunder via Too Good To Go.

– Det virker som kundene er veldig fornøyde med dette, de kommer igjen, og står gjerne klare kvart på ti for å hente matporsjonene, sier han. Sveen påpeker også at å unngå matsvinn handler om å produsere riktig mengde mat og ha riktig porsjonsstørrelser, slik at gjester heller kan forsyne seg flere ganger.

Begynner samarbeidet

MENY på Union Brygge blir snart Drammens første matbutikk som samarbeider med Too Good To Go. Butikksjef Jonas Ekdahl regner med at samarbeidet kommer i gang i løpet av en ukes tid.

– Det er flere MENY-butikker i Oslo som bruker ordningen, og jeg vet at de har god oppslutning rundt det. Dette er et godt tiltak for å ikke kaste brukbar mat og det er ganske mye mat for en rimelig penge, sier Ekdahl.

På Union har de allerede flere tiltak mot matsvinn, som for eksempel gårsdagens brød og omplassert frukt. Gårsdagens brød selges dagen etter for 15 kr og frukt som kanskje er misfarget eller av andre grunner ikke kan ligge sammen med den andre frukten selges til 10 kr kiloen.

– Vi har også et samarbeid med Stiftelsen Guts hvor de henter det vi ikke har klart å selge den dagen. Og det er klart at det føles mye bedre å gi bort maten enn å kaste den, sier kjøpmannen.

Mer fra Dagsavisen