Bytter ut plasten

På Gulskogen sitter Anette Westby Foss og klipper, syr, og smelter – for å kunne bytte ut så mye som mulig av engangsbruken i familien. Hun deler tipsene om hverdagsgrepene hun gjør på Instagram.

– Er det mulig å bli helt plastfri? Nei. Ikke her vi bor. Men jeg vil minimere. Alt som er naturlig og enkelt å gjennomføre, sier barne- og ungdomsarbeideren fra Drammen.

– Ta plastfolie, gladpacken, det har vi ikke kjøpt så lenge jeg kan huske. Og akkurat som mange kaffebarer, bytter jeg ut alle engangskopper. Handlenett og matbokser bytter ut plastposer og matpapir. Skal jeg kjøpe noe nytt, handler jeg heller tre eller stål enn plast. Men aller først må du selvsagt bruke det du allerede har! Og ikke kjøpe nytt, beskriver Foss.

Lager eget vokspapir

Anette har forsket seg fram til en erstatning for plastfolie som skal være antibakteriell og kan brukes flere ganger:

Klipp opp gammelt, brukt bomullsstoff (laken e.l.).

Smelt bivoks og treharpiks i vannbad.

Bland med jojobaolje og smør på stoffet.

Smelt voksblandinga så det fester seg på stoffet i stekeovn i litt over 60 grader.

Følg oppskrift, det finnes for eksempel en på nettsida beeco.no. Ifølge samme nettside skal treharpiksen bidra til at det hjemmelagde bivokspapiret fester seg godt rundt skåler/boller uten å trenge en ekstra hyssing. Voksen, harpiksen og oljen kan bestilles på nettet.

– Det tar ikke lang tid! Det må vaskes i mildt såpevann, og er et eksempel på at man alltid kan gå på nettet og finne alternativer til overforbruket, sier Anette. Hun anbefaler alle å lese seg opp sjøl, og lete på nettet for å leve litt mer miljøvennlig:

– Husk kildekritikk så du finner rett informasjon!

Vil du følge Anettes tips om hverdagsmiljøvern, finner du henne på Instagram som @anetteiskogli.

– Jeg vil gjerne inspirere andre, uten å mase, sier hun.

Har du tips eller spørsmål om miljø i hverdagen? Tips Dagsavisen Fremtidens Helt Grønn-journalist Siri Narverud Moen.