Nyheter

Kutter kjøttet for miljøet

Vil du vite det viktigste grepet du kan ta for kloden? Hør på Kenneth fra Konnerud!

Bilde 1 av 2

Været sommeren 2018 var kanskje en klimavekker for noen. Men før sommeren hadde disse drammenserne allerede tatt grep for å leve litt mer miljøvennlig. Dagsavisen Fremtiden har samlet inn noen tips som kan hjelpe den som har spørsmål om å leve bittelitt grønnere. Les hva de forteller om hvor lett eller vanskelig det er å legge om, la deg gjerne inspirere, og la oss få høre hva du synes!

Les om Kenneth fra Konnerud som nesten helt har kuttet kjøtt  under.

Les om Anette fra Gulskogen som lager plastfilmerstatning på kjøkkenbenken

Les om Heidi på Fjell som selger tøybleier for å bli kvitt søppelproblemet engangsbleier

Les om hotellet på Strømsø som selger restematen billig

Bare kjøtt når han er hos mamma

Drammenser Kenneth Midtskogen spiser bare kjøtt når han er hjemme hos mamma.

– Jeg gikk kjøttfri for nesten et år siden. Hos mamma spiser jeg det hun serverer, for jeg har hørt at man ikke skal bli helt intolerant, heller, smiler Midtskogen.

Han ble utfordret av ei venninne som er veganer. I starten var det utenkelig å slutte med kjøtt:

– Jeg kunne ingenting om mat, tenkte bare sånn «Grandiosa kan du jo ikke få uten kjøtt ...». Men etter å ha kuttet ned på kjøttet, og begynt å bare handle plantemat, har jeg lært masse. Nå kan jeg lage mat.

Minsker fotavtrykket

For Kenneth var tanken på energiforbruk, klimautslipp og dyrevelferd hovedgrunnene til å nesten slutte. Ett kilo kjøtt krever mange ganger mer energi enn en kilo spiselige planter. Et velbrukt eksempel er at "10 kilo korn = 1 kilo kukjøtt". Regnestykket varierer selvsagt, men også proteinrik plantemat som belgvekster krever mindre energi å produsere enn kjøtt. Og er det ett område som styres av forbruk, er det hva som ender opp som mat.

– Vegansk kosthold er antakelig det ene store grepet du kan ta for å minske avtrykket ditt på jorda, ikke bare på grunn av klimagasser, men også mot forsuring, gjengroing av elver og havområder, arealbruk og vannforbruk. Det sa Joseph Poore ved Universitetet i Oxford til avisen The Guardian da de omtalte hans studie av effektene animalsk matproduksjon.

I sommer har Dagsavisen Fremtidens «Helt Grønn»-spalte handlet om en mer miljøvennlig hverdag, blant annet etter tips fra lesere. Leser Tonje Røland Brasetvik skriver til oss i en e-post:
«Maten vi spiser kan ha veldig store eller ganske små fotavtrykk, og veldig mange er ikke spesielt bevisst dette. Spesielt gjelder dette de enorme klimagassutslippene forbundet med produksjon av kjøtt og melkeprodukter. Andre aspekter som påvirker klimabelastningen fra maten vi spiser er om det er kortreist og i sesong. Men dette med å redusere kjøttforbruket, om enn bare litt, er et veldig enkelt grep!»

Ressurskrevende

Forsker Poore, som står bak den nevnte studien, gir Tonje rett: En verden uten dagens kjøtt- og melkeproduksjon hadde frigjort 75 prosent landjord, men fortsatt fø hele verdens befolkning. Poore står for en av de største sammenstillingene av data fra landbruk og kjøttproduksjon i 119 land. Den bekrefter det mange andre oversikter og studier har vært innom: kjøtt- og melkeproduksjon legger beslag på enorme arealer, fortrenger andre dyrs områder, forbruker for mye energi, og slipper ut store mengder klimagasser.

Også gressbeitende kyr og landbasert fiskeoppdrett står for store mengder av klimagassen metan, selv om det er stor forskjell i avtrykket mellom de forskjellige produksjonstypene. Klarer vi å erstatte bare de delene med aller størst avtrykk, er gevinsten nesten like stor som om vi alle hadde gått helt kjøttfrie. Du trenger med andre ord ikke kutte alt. Bare spise mindre av det.

– Det er mye bedre, sier også Kenneth Midtskogen.

Du kan lese mer om hvordan forskjellige typer kjøttproduksjon tøyer klodens tålegrense her (The Guardian).

Mer fra Dagsavisen