Nyheter

Grønt bleiebytte

Har du, eller har du passet småbarn? Tenker du igjennom tonnene med engangsbleier som havner i søpla?Heidi Somdal-Aamodt på Fjell i Drammen gikk enda lenger.

Bilde 1 av 2

Silje Menne, Mjøndalen, byttet i fjor til sin toåring.

– Jeg syntes først og fremst de hadde fine mønstre. Jeg sjekka litt rundt, men la det fra meg da jeg så prisen per bleie. Men i fjor fant jeg ut om støtten man kan få for å handle gjenbruksbleier. Menne er medarbeider på en bensinstasjon, og mamma til William, to og et halvt.

– Det er så enkelt som at jeg liker å få ting gratis, så jeg tenkte «hvorfor ikke, jeg kan jo prøve». Renovasjonsselskapet for Drammensregionen (RfD) deler ut opp til 2000 kroner til dem som vil handle tøybleier.

– Det er gøyere for store småbarn å ta på seg for eksempel «løve-bleia» eller «Supermann-bleia» en dag. Sønnen min liker dem.

Hva er i engangsbleiene?

For Silje og William teller de kule mønstrene, men mamma Silje er også opptatt av hva de egentlig kler på ungen:

– Hvis du kjenner på engangsbleiene, er de sånn knudrete inni. Jeg liker ikke tanken på bind sjøl, og jeg har ikke oversikt over hvilke kjemikalier som puttes inn i verken bleier eller bind. Hvorfor skal da barna måtte gå med det, spør hun.

Ifølge RfD kaster nordmenn 60.000 tonn engangsbleier i året. Mengden vokser, og den er ikke mulig å resirkulere, og dessuten tungt nedbrytbar.

– For hver bleie jeg ikke kaster, er det en miljøgevinst, sier Silje.

Startet egen produksjon

– Jeg ønsket ikke å bruke engangsbleier til barn nummer tre for så derfor surfet jeg rundt på nett for å finne ut om tøybleier. Jeg startet ikke med dem på grunn av miljø men for huden til barnet mitt. Hun startet å sy egne bleier i stoff som slipper til mer luft enn bleiene med plast, og i dag driver hun egen nettbutikk med egne og importerte tøybleier. Ifølge henne er det like renslig med tøy:

– 60 graders vask dreper bakterier. Til barn som har begynt å spise mat bruker man nedbrytbare engangsinnlegg for å fjerne avføring før vask.

Flere bleieprodusenter opplyser at de tilsetter parfyme og absorberende gelé. Ifølge Miljødirektoratet inneholder engangsbleier ingen farlige stoffer. Produksjonen av komponentene cellulosemasse, bomull og plast derimot står for kjemikalier som ikke er bra. Mindre søppel er altså den store gevinsten hvis flere bruker gjenbruksbleier.

Somdal-Aamodt holder på sitt valg:

– Jeg ble mamma til nummer fire i april. Han bruker også tøybleier på stumpen så klart!

Mer fra Dagsavisen