Nyheter

–Det gir kraft at så mange er med

De hadde ikke tålmodighet til å vente en uke til streik i Drammen, elevene som fredag morgen tok toget for å vise politikerne i nasjonalforsamlingen at noe må skje – nå.

Bilde 1 av 2

– Klimaet omfatter oss alle, og dette handler om hvordan vi skal leve i fremtiden.

Slik forklarer 11-årige Trym Sørbye Bore hvorfor han har latt skole være skole, og i stedet tilbringer hele fredag foran Stortinget sammen med storesøster Iris (18) og en kameratgjeng fra Miljøagentene.

Familien deres har vært miljøbevisste så lenge de kan huske, men de siste par årene er hans egne valg og meninger blitt viktige for Trym, forklarer han. Følelsen av å være omgitt av så mange andre som også er engasjert gjør ham glad og stolt.

– Det gir kraft at så mange er med, og det gir et signal til de høyeste i samfunnet. Å demonstrere er også den eneste måten barn har mulighet til å si fra på, mener sjetteklassingen fra Bragernes skole.

LES OGSÅ: Ingen godkjenning for politisk fravær utenfor Stortinget - på besøk hos Helgheim inne fikk de gyldig fravær

– Trengs mer

Miljøbevisste valg, sortering og livsstil – innsatsen vi kan gjøre hver for oss, litt hver dag, har mye å si, forklarer Trym.

– Men det trengs også noe mer – noe nasjonalt, noen regler, som gjør det lettere for alle å leve miljøvennlig, sier han.

Flere voksne har de siste dagene pekt på at dere vokser opp i et land som takket være nettopp olje gir trygghet, rikdom og muligheter. Tenker du på at Norge kan bli fattigere, om man faser ut dette?

– Det blir enda dyrere og vanskeligere hvis vi venter, sier Trym etter en kjapp sparring med storesøster Iris (18).

Med ditt engasjement, har du begynt å tenke på hva du har lyst til å jobbe med, og hvilken utdanning du vil ta?

– Jeg har ikke tenkt så mye på utdanning ennå, men vil jobbe med noe som påvirker klimaet og valgene vi tar, sier 11-åringen.

Iris er med i Natur og Ungdom, og kan ikke huske helt når hun selv ble opptatt av klimaspørsmål.

– For meg har det vært sånn hele tiden, egentlig skjønner jeg ikke hvordan engasjementet ikke kan være der, sier hun.

Som lillebroren beskriver hun stemningen på plassen foran Stortinget som utrolig positiv.

– Det er sterkt å komme sammen, det vitner om sterkt håp og kampvilje, sier Iris Bore.

ROSE STARTET SKOLESTREIKEN I DRAMMEN: - Dette blir enda større enn forventa

– Regjeringen – og oss

Lenger inn i mengden finner vi noen yngre medelever av henne på Drammen VGS, med venner fra Akademiet i Drammen.

Jentegjengen som alle blir 18 til neste år står dermed foran det siste valget de ikke kan stemme ved, til høsten.

– Det er sykt mange her! Da vi kom ut fra togstasjonen var det bare å følge strømmen, og det ble bare flere og flere jo mer vi nærmet oss, beskriver Ingrid Olsvik (17). Også de synes stemningen er positiv og håper det gjør inntrykk innenfor vinduene.

Hvem appellerer dere mest til?

– Regjeringen, stortinget, forskere, næringslivet – og oss. Men vi kan ikke gjøre det alene, sier jentene.

Først og fremst håper de regjeringen som satser på fortsatt oljeutvinning snur, når så mange står sammen om å kreve en ny kurs. De tror opprøret vil forplante seg og påvirke valget til høsten – og ved neste stortingsvalg kan de stemme selv.

Ungdomspartiene på plass

Rundt dem runger det «Bort med Erna». Ingrid smiler, i familien hennes er flere høyrepolitikere.

– Vi vil ikke styrte regjeringen. Men vi vil at også de tar klimaspørsmål mer seriøst, og endrer holdninger og fokus, sier hun.

– For ett år siden var det nesten ikke oppmerksomhet rundt dette, men se hvor mye som plutselig kan bli mulig når folk våkner og mediene gir det plass. Endringene må skje nå, vi kan ikke vente, sier venninnen Åste Eiklid.

Noe av det jentene peker på som mest oppløftende, er flaggene og bannerne de har sett flagre forbi: Nesten alle ungdomspartiene er representert og støtter saken.

– Det er lovende, sier Olsvik.

Forbilder

Miljøagentene har hovedkvarter i Oslo, men gjennom lokallaget i Lier har Trym deltatt på klesbyttedag og andre miljørettede aktiviteter. En gruppe jevnaldrende gutter som han har blitt kjent med strener av gårde for å få seg litt mat mens drammenseren blir intervjuet. Trym benytter sjansen til å verve flere gjennom avisa – målet er et eget lokallag i Drammen. Kanskje de kan bli flere allerede før streiken som skal være i Drammen neste fredag, funderer han, og viser til plakaten han har laget:

– Hvorfor skal vi gå på skole når dere ikke lytter til kunnskap? Nemlig hva forskning viser, legger han til.

Har dere noen på Stortinget som dere stoler på at vil gjøre noe med det dere demonstrerer for?

– Forbilder er viktig. Vi har noen på Stortinget – men ikke i regjeringen, sier Iris.

Faren Geir Arne Bore, tidligere redaktør i Drammens Tidende, og onkel Bjørn Bore, nyansatt redaktør i Vårt Land, har begge solid forankring i miljøbevegelsen som unge. Men Trym og Iris er helt enige:

– Verken i NU eller Miljøagentene er man avhengig av foreldres engasjement for å bli med.

Mer fra Dagsavisen