Nyheter

Skikkelig digg veg

Boka skal forsøke å snakke til dem som vil spise grønnere oftere, men som ikke nødvendigvis vil bli vegetarianere, sier Hanne-Lene Norup Dahlgren. Onsdag denne uka kom hun ut med «En skikkelig digg kokebok» på Gyldendal.

Hanne-Lene Norup Dahlgren (34)

Fra Lier og Konnerud

Kom onsdag denne uka ut med «En skikkelig digg kokebok» på Gyldendal

Kan du fortelle litt om boka di?

– «En skikkelig digg kokebok» er en bok med over 80 gode kjøttfrie oppskrifter som er testet og utviklet sammen med helt vanlige familier i Norge, for å finne de perfekte vegetarrettene som alle kan like. Den har fokus på hvordan man skal lage retter uten kjøtt, men med masse smak, og mye næring.

Hvordan klarte du å få til en utgivelse på selveste Gyldendal nå når det lages så mange grønne bøker?

– Det var overraskende lett, for de digget ideen min om å lage en vegetarbok for ikke-vegetarianere. Vi vet at nesten 80 prosent av oss vil spise mer grønnsaker, men likevel klarer bare 17 prosent av oss nettopp dét. Denne boka skal forsøke å snakke til dem som vil spise grønnere oftere, men som ikke nødvendigvis vil bli vegetarianere. Min analysebakgrunn fra Google og TV3 hjalp nok også litt, jeg vet jo hvordan jeg finner ut av hva folk liker.

Ja, hva er din bakgrunn?

– Jeg vokste opp på Konnerud, men er opprinnelig fra Lier, hvor jeg også bor nå. Studerte i Bergen, Oslo og Boston innen kommunikasjon, markedsføring og entreprenørskap. Etter studiene begynte jeg raskt i mediebransjen, og jobbet nå sist i Google i fire år, jeg sluttet nylig der for å satse full tid på å inspirere flere til å bli vegetarentusiaster, siden jeg brenner så veldig for det. Jeg har en mann og to små gutter, og elsker å bo i Lier. Bortsett fra at det er vrient med parkering på togstasjonen.

Hva tror du det skyldes at så mange har fått øyne opp for vegetarkost, er det miljøet, dyrevern eller egen helse?

– Vi vet at de fleste bryr seg mest om egen helse, men jeg tror at vi vil se en endring i dette framover, nå som miljøsaken endelig får den oppmerksomheten den fortjener. Kjøttproduksjon er en skikkelig versting når det gjelder klimaet. Selv om mange tror at det norske kjøttet er så bra fordi det er kortreist, så importeres det jo mye fôr. Vi trenger ikke kutte ut alt kjøttet, men vi må redusere. Kjøttkonsumet har vokst med nesten 50 prosent siden 80-tallet.

Du sier på facebook-siden din at du ofte får spørsmål om hva du er, vegetarianer eller veganer. Hva svarer du?

– Da svarer jeg at jeg er vegetarentusiast! Jeg ønsker at vi skal slutte med båsene, for da er du enten med eller ikke. Jeg ønsker at vi etter hvert kan innse at alle som liker god mat, er vegetarentusiaster. Det er heldigvis ikke sånn at kjøtt og fisk har enerett på god smak, det handler mye om tilberedning.

Hvordan startet din interesse for en grønnere linje i matveien?

– Det begynte med et ønske om å spise sunnere, og så fant jeg og mannen min ut at vi måtte gjøre noe litt drastisk for å øke mengden grønnsaker. Så vi ga oss selv seks uker med vegetarmiddag fem dager i uka. Det som skjedde, var at etter hvert som vi knakk koden, så glemte vi bort de to dagene hvor vi «fikk lov» til å spise annerledes, fordi det smakte så godt. Vi følte oss også veldig lette i kroppen etter inntatt måltid, selv om jeg ikke visste at jeg følte meg tung etter kjøttmat tidligere. Det var helt fantastisk, så for meg var det ingen vei tilbake.

Det er også i vinden hvordan man kan bli en mat-redder, noe du også er opptatt av. Har du noen kjappe tips?

– Jeg vil slå et slag for å handle inn det du selv mener at du burde spise av ingredienser, og så lage mat basert på det. Det høres åpenbart ut, men hvis alle bare åpnet kjøleskapet når de skulle lage middag, så kunne man laget mye godt basert på det som er der. Et annet tips er planlegging, og gjerne netthandel. Statistikken viser at hvis du planlegger, så spiser du sunnere og kaster mindre. Jeg har også valgt at boken skal ha mange like ingredienser, slik at man alltids kan få brukt opp det man har kjøpt.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– En biografi om Jeanne d´Arc som jeg kom over på biblioteket på Svensedammen ungdomsskole. Den ga meg følelsen om at jeg ville bli en som utrettet noe.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Spiser masse smågodt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– For dyrevelferd og for en sterkere klimapolitikk.

Er det noe du angrer på?

– Nei, egentlig ikke.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Mannen min, vi hadde trengt å få mer alenetid.

Mer fra Dagsavisen