Nyheter

Populære rester

En app har gjort det lett å selge restemat, og antall drammenssteder som er med på løsninga, øker. – Folk er stolte over å være med på å redusere matsvinn, og det er utrolig positivt. Det har blitt trendy, sier Line Larsen, rådgiver i «Too Good To Go». Hun tror også økninga skyldes en intern kampanje mot matsvinn blant serveringsstedene. Her er noen tips om du ønsker å kutte matsvinnet:

Bilde 1 av 4

Kjøp/få/matauk med noen du kjenner. Birøkter Heidi Midtflå fortalte i gårsdagens avis om en ny ring for direkte kjøp og salg mellom produsent og forbruker. – Kommer maten fra noen du kjenner, er det vanskeligere å kaste den. Det gjør i alle fall jeg, hvis jeg vet hva naboen har lagt ned av jobb i det, skyller jeg de siste restene ut av glasset og får brukt dem, sier Midtflå. Plukk rett fra naturen. Blåbærene er på vei, og det er hvert år mengder i skogene som aldri blir plukket. Har du epletrær du ikke får ribbet, har lag og foreninger ordninger for å komme og utnytte frukten. Kirkens Bymisjon Drammen og Kongsberg etterlyste for eksempel nylig hager uten plukkere på sin Facebook-side. De kan sende mennesker fra sin arbeidstrening, som plukker og tar med for å presse dem til most.

Flere restauranter, bakerier og andre Drammenssteder som selger mat vil kaste mindre av det de serverer.

Appen «Too Good To Go» har nå 11 steder i kommunen som selger rimelig restemat ved slutten av dagen. Fem av dem er nye i år. Lier og Krokstadelva har også noen steder som er med.

– Vi ser at det særlig på sommeren er mange som kommer innom og kjøper porsjoner de har bestilt gjennom appen, sier hotelldirektør Johanna Skjelsbek ved Scandic Ambassadeur på Strømsø. Ifølge henne veier restene mindre når mange har bestilt resteporsjoner.

– Dette ett av flere tiltaknår vi har fokus på matsvinn i hotellkjeden vår, sier Skjelsbek.

– En ting som ikke er så bra, er at dere deler ut restematen i engangsbokser også tilbyr engangsbestikk?

– Ja, men nå har vi gått bort fra plast, så alt er av tre eller papir, svarer Skjelsbek.

Som restemat-kunde kan du også ta med egen matboks, opplyser både Scandic-hotellet og de som driver appen.

Trendy miljøvern

Ifølge Østfoldsforskning kaster norske hoteller og kantiner 9.000 nyttbar mat per år. Dette tilsvarer mat for en halv milliard kroner eller 25.000 tonn CO2. At overskudd av mat koker kloden, er barnelærdom. Reduserte klimautslipp og bedre ressursutnyttelse er noen av grunnene til å spise restemat:

Flere grønne tips

Følg Fremtidens serie «Helt grønn i Drammen» i sommer for flere tips.

Mer fra Dagsavisen