Er ikke overraska

Onsdag ble de to korrupsjonstiltalte saksbehandlerne fra Drammen på nytt idømt lange fengselsstraffer.

– Min klient er skuffet. Hun erkjenner ikke straffskyld, og ønsket selvsagt at hun skulle bli trodd denne gangen, sier den kvinnelige hovedtiltalte saksbehandlerens forvarer Julie Conradi-Larsen.

Hun har ennå ikke rukket å lese hele den 115 sider lange dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Conradi-Larsen og den 61 år gamle saksbehandleren har foreløpig ikke tatt noe standpunkt vedrørende en eventuell anke til Høyesterett.

Les også: Hvordan kunne det skje?

Flere feil

Dagsavisen Fremtiden oppnådde ikke kontakt med den mannlige saksbehandlerens forsvarer Mette Yvonne Larsen torsdag, men til Drammens Tidende sa hun at også hennes klient var skuffet – selv om han var glad for at straffen ble satt ned fra 3,5 til 2,5 år.

Heller ikke disse to har avgjort hvorvidt de vil anke saken inn for Høyesterett, men Larsen mener det er begått flere feil i bevisvurderingen.

Les også:  Henger ikke på greip

Ett år mindre

Den kvinnelige saksbehandleren ble dømt – for 30 tilfeller av korrupsjon og 19 tilfeller av dokumentforfalskning – til fem og et halvt års fengsel. Det er seks måneder kortere enn dommen hun fikk i Drammen tingrett i mars i fjor.

Ifølge dommen skyldes nedsettelsen kun at saken har tatt så lang tid.

Den mannlige saksbehandleren (47) fikk altså et års strafferabatt fordi han kun medvirket i rundt halvparten av sakene kvinnen ble dømt for – og hadde en underordnet rolle i forhold til henne.

De to ble også dømt til inndragning av utbytte, på henholdsvis 125.000 kroner fra mannen – og 1.200.000 fra kvinnen.

Les også: Nye korrupsjonsdommer

Kan gå til Høyesterett

– Dommen den medtiltalte saksbehandleren fikk i tingretten kan ha vært i hardeste laget, men vi er tilfredse – også når det gjelder straffeutmålingen, sier politiadvokat Hans Lyder Haare, som nå har jobbet med korrupsjonssaken i over tre og et halvt år.

Han vil ikke si han er glad for utfallet, siden det tross alt handler om at folk må i fengsel.

– Med tanke på alt arbeid som er lagt ned i denne saken, er vi likevel fornøyde med å få bekreftet at vi var på rett spor hele tida, og at det ikke var noe galt med politiarbeidet – eller vår jussforståelse, konstaterer Haare.

Les også: Ankesaken igang

Advokat Svein Duesund, som fikk frikjent nesten alle tiltakshaverne som først ble funnet skyldige, er dog fortsatt i tvil om at korrupsjonsbestemmelsene er anvendt på riktig måte her. Heller ikke han har fått lest den omfattende dommen ennå, men er spent på å se hvordan straffene begrunnes.

– Jeg ser ikke bort ifra at denne saken kan komme til å få et tredje kapittel i Høyesterett, sier han.

Les også: Ikke nødvendigvis korrupsjon