Debatt

Skremselspropaganda om ME i Dagsavisen

Forfatter Jørgen Jelstad hevder at vi «kan få en runde med flere ME-pasienter etter pandemien». Dette er sterke påstander som kan trigge frykt og opplevelse av sykdom.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Jörgen Malmquist, tidligere sykehuslege og aktiv medisinsk forfatter.

Intervjuet med ME-pårørende Jørgen Jelstad i Dagsavisen Fremtiden inneholder svært bekymringsfulle påstander.

Jelstad spår at vedvarende tretthet etter covid-19 kan bli til den omdiskuterte sykdommen ME (CFS, kronisk utmattelsessyndrom), en tilstand som fører til en lammende utmattelse, sterke symptomer og vedvarende funksjonstap.

Påstanden til Jelstad er en forenkling der to forskjellige fenomener er koblet sammen.

Tretthet etter virusinfeksjon er et velkjent problem. Du kan være sliten i lang tid (uker til måneder) etter både influensa, hepatitt eller mononukleose (kyssesyke). Slik tretthet er normalt og går stort sett over.

Når det gjelder covid-19, må man skille mellom to grupper:

  1. De som har blitt behandlet på sykehus, vanligvis på intensivbehandling, og har en naturlig gjenværende tretthet og muskelsvakhet. Disse trenger rekonvalesens, rehabilitering og opptrening.
  2. De som har vært hjemme med covid-19 (selvdiagnose eller medisinsk diagnose) og som oppgir at de har alvorlig tretthet selv etter noen måneder.

Kan covid-19 føre til tretthet i lengre tid enn de andre virusinfeksjonene som er nevnt? Eller ikke? Dette har vi ikke svar på i dag, og det er defor ingen som kan påstå dette.

Slike sammenhenger, altså koblingen mellom ettervirkninger av covid-19 og CFS/ME, krever nøye vitenskapelig innsamling og behandling av data. Og resultater av slike studier tar tid.

Det å påstå at langvarige utmattelse etter covid-19 vil bli ME (CFS / ME) er altså en spådom uten noe vitenskapelig grunnlag, og som i tillegg kan være fryktfremkallende.

Les også: – Tror Røe Isaksen jeg ønsker å være prisgitt Nav?

Dagsavisen siterer også den svenske legen Björn Bragée (som leder en privat smerte- og ME-klinikk) fra VG.

Han forutser, på samme måte som Jelstad, også en katastrofe når han sier at CFS / ME kan øke dramatisk på grunn av koronapandemien: «Kanskje ikke nå i høst, men til våren vil vi se dobbelt så mange tilfeller (nylig syke) som vanlig».

Men det finnes altså ikke noe vitenskapelig grunnlag ei heller for denne spådommen.

Les også: Samler inn penger til å belyse diskriminering av ME-syke

Men vil ikke folk være skeptiske og ignorere slike uttalelser som ikke ledsages av noen støttende informasjon?

Det er dessverre ikke alltid like lett å være skeptisk. Massemediene har sterk innflytelsesrik (suggestiv) effekt, og uriktig informasjon og dystre spådommer kan vekke engstelige tanker hos de som blir syke.

«Vil dette skje med meg?»

Denne naturlige bekymringen kan faktisk bidra til å opprettholde symptomer som tretthet, og at det blir slik man frykter. 

Les også: Jane (43) i paradoksal kamp mot Nav: – Jeg har gjort alt de har bedt meg om

Både bekymring og symptomer kan overføres gjennom «sosial smitte» til kolleger, venner, familiemedlemmer og andre, ved at man deler bekymring og frykt for symptomer.

Dermed kan økende antall mennesker begynne å få den samme opplevelsen av å føle seg syk, utmattet eller liknende. Slik bidrar mediene til å skape en sosial epidemi.

Les også: Martine (32) fikk avslag på ung ufør-tillegget, selv om hun oppfyller kravene

Vi må derfor være svært forsiktige med å spre potensielt fryktskapende og dermed symptomskapende informasjon.

Mediene har også et spesielt ansvar for å tenke på de i befolkningen som av forskjellige årsaker er spesielt følsom for skremmende informasjon og derfor særlig lett blir påvirket av symptombeskrivelser.

Les også: Nav-ansatt: – Jeg ønsker at ME-syke skal få raskere og bedre informasjon

Mer fra: Debatt