På bokvandring langs elva

Når Perry Aarti Olsen snart bytter ut Litteraturhuset med biblioteket, blir det vanskeligste å si hadet til kollegene. – Heldigvis skal jeg ikke så langt av gårde!

Hvem: Perry Aarti Olsen (35)

Hva: Programansvarlig ved Litteraturhuset Fredrikstad

Hvorfor: Bytter snart beite til Fredrikstad bibliotek, der han skal lede barne- og ungdomsavdelingen

Grattis med ny jobb! Du høres litt opptatt ut, forstyrrer jeg?

– Nå er jeg midt inni en webforelesning om Google Analytics, litt etterutdanning for å bli SoMe-ekspert (sosiale medier, journ.anm.). Men det går an å pause det, ser jeg, hehe.

Supert! Men du, nå forlater du Litteraturhuset etter seks år. Hvor vanskelig var dette valget?

– Det er selvfølgelig vanskelig av flere grunner. Dette har vært en drømmejobb, med en unik mulighet til å sette ting på dagsorden, påvirke hva folk bryr seg om og samtidig gi folk mer av det de har lyst på. Så er det selvfølgelig også et kjempebra arbeidsmiljø, vi er bare fem stykker, så vi kommer veldig tett på hverandre. Det å si hadet til kollegaene blir nok det vanskeligste, for opplevelsene skal jeg jo fortsette med i den nye jobben. Heldigvis skal jeg ikke så langt av gårde, og Litteraturhuset og biblioteket har allerede en del kontaktpunkter og samarbeidsprosjekter, så jeg kommer til å jobbe med mye av det samme, og de samme folka, men på en annen måte.

Les også: Mulighetsfabrikken i Gamlebyen skal bli en plass hvor ideer muteres (+)

Hva er det viktigste dere har fått til i løpet av årene dine ved Litteraturhuset?

– Jeg må si jeg er mest stolt av folkemøtene, hvor den vanlige personen i gata kan komme med meninga si. Så er det selvfølgelig kjempestas med store navn, kjente personer og fulle hus, men jeg har brent for at vi skal være et litteraturhus for alle. Gjennom møtene om for eksempel eldreomsorg og nå sist rasisme, føler jeg at vi gjør noe viktig for byen på en arena som man kanskje ikke finner andre steder.

På Facebook-siden din flommer det over av gode ord fra både nåværende og kommende kolleger, hva betyr det for deg?

– Først og fremst er det kjempekoselig å se at så mange bryr seg om både den jobben jeg har gjort, og den jeg skal gjøre framover. Etter seks år og over 1.000 arrangementer følte jeg at det var riktig for meg å gjøre noe nytt, men også at det er sunt å slippe til nye krefter med andre ideer i den rollen jeg har hatt til nå.

Nå spaserer du altså langs elva bort til biblioteket, hvordan blir det?

– Det tror jeg blir en kjempefin utfordring. Jeg kjenner godt til mange av dem som jobber der fra før av, og gleder meg til å jobbe mer dedikert med en målgruppe. I programarbeidet har jeg hatt en strikk som har blitt strukket fra 0 til 99 år, og nå kommer jeg inn i et team med faglig sterke folk som sammen skal utvikle et godt tilbud rettet mot barn og unge.

Har du rukket å tenke på hvilke ambisjoner du har for den nye jobben?

– Ikke så mye, for dette ble klart på mandag. Men oppgaven er å være et bibliotek for alle, og ambisjonen må være å lage det beste barne- og ungdomsprogrammet Fredrikstad har sett. Vi kan ikke legge lista noe lavere enn det, og jeg vet at det sitter mye bra fagfolk der borte, så det blir spennende å komme inn som en uten biblioteksbakgrunn og kombinere kompetansene våre.

Les også: Fredrikstad bibliotek og Litteraturhuset Fredrikstad ønsker mer samarbeid (+)

Vi må kjøre noen faste spørsmål også, og dette har vel sjeldent passet bedre enn nå, med tanke på grunnen for intervjuet – hvilken bok har betydd mest for deg?

– Spørsmålet er om jeg skal velge en fra voksen eller ung alder. Jeg tror rett og slett jeg må si den boka som traff meg mest med tanke på både leseglede og å skape en magisk opplevelse – Mathilda av Roald Dahl. Det passer jo fint nå som jeg skal bevege meg inn i barnas verden.

Så vet jeg at du også er glad i film og TV, har du en serieanbefaling å dra opp av hatten i samme slengen?

– Det er så mange, men den siste som virkelig gjorde inntrykk på meg var danske «Etterforskningen», om drapet på Kim Wahl og ubåt-saken. Det kunne fort gått gærent å lage en serie om dette så tidlig etter at det skjedde, men de løste det på en veldig god måte.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da går vi ut og spiser på byens beste restaurant, en treretters med god vin til.

Og med fare for å tråkke noen på tærne, hvilken er byens beste?

– Ved spesielle anledninger ender det oftest på Slippen, og det kommer vel ikke som noe sjokk på Fredrikstad-folk, hehe.

Les også: – Fredrikstad-folk fortjener et fett bibliotek

Hvem var barndomshelten din?

– Jeg er jo Manchester United-fan, og den som gjorde at jeg ble det var Eric Cantona. Han var liksom den kuleste, råeste fyren på banen – veldig kontroversiell, selvfølgelig – men han hadde noe ingen andre hadde. Det var mye plakater av han på veggene.

Og hvis du hadde en superkraft, hvilken ville du valgt?

– Jeg tror det hadde vært innmari gøy å være usynlig, da. Det skulle jeg selvfølgelig brukt til å avsløre dårlige politiske avgjørelser. Så kunne jeg stått fram i ettertid og sagt at «dette er faktisk ikke sant», og kanskje på den måten forandret verden litt. Det er vel egentlig ikke så langt unna det å være en god journalist, men en med superkrefter.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Ganske mye, tror jeg. Hvis jeg skulle valgt noe akkurat nå, måtte det blitt klimasaken og at Norge skal ta imot flere flyktninger enn i dag. Det er to saker man må bry seg om, og jeg syns det blir rart å ikke engasjere seg i de spørsmålene.

Hva gjør deg lykkelig?

–  Først og fremst Ina (kona, journ.anm.), og det å være sammen med gode venner. En god film og et glass vin, jeg krever ikke så mye mer enn det. Konsertopplevelser kan jeg også leve på i flere dager etterpå.

Og til slutt, hvis du fikk velge tre gjester – nålevende eller historiske – hvem er med i din «Fire stjerners middag»?

– Oi... Bob Dylan er i alle fall der. Regissør Lars von Trier, og så må vi ha med ei skikkelig bra dame… Gro Harlem Brundtland! Det er en kul gjeng, da. Litt gamle kanskje, men tenk deg det nachspielet der, a!

Les også: – Det var nok en fordel å ha litt kake innabords for å stålsette seg før rådmannen la fram forslaget (+)