Nyheter

Fredrikstad bibliotek og Litteraturhuset Fredrikstad ønsker mer samarbeid

De to kulturinstitusjonene tror både de selv og publikum vil tjene på et tettere samspill dem imellom om arrangementer og tilbud.

– Vi har akkurat det samme målet, så det er helt naturlig for oss å samarbeide. Og så er det bra ressurser på begge steder, som gjør at vi kan trekke litt veksler på hverandre, teste ideer og lære, sier program og markedsansvarlig Perry Aarti Olsen ved Litteraturhuset og biblioteksjef Tora Klevås.

Lørdag var de to kulturinstitusjonene sammen om gratisarrangementet «Barnas lørdag» – en familievennlig dag med teaterforestillinger, høytlesing og rimeshow som noen av ingrediensene. Og det er hverken første eller siste gang Fredrikstads innbyggere vil kunne nyte godt av at biblioteket og Litteraturhuset forener krefter.

– Jeg tror vi kommer til å gjøre mer av dette framover, og begge parter er veldig positive. Vi er ikke i en konkurranse med hverandre, selv om mange kanskje tenker at vi tar hverandres brukere. Sånn ser ikke vi på det i det hele tatt, det er kun positivt at vi er flere som er opptatt av leseglede, danning, demokrati og ytring, sier Klevås.

Bedre navn på programmet

De legger samtidig ikke skjul på at det å slå hodene sammen kan innebære en økonomisk gulrot, noe de begge mener i så fall også vil slå positivt ut for brukerne deres.

– Det er ofte sånn at når man skal søke midler, enten fra nasjonalt hold eller andre steder, så er det lettere å få tilslag hvis man er flere institusjoner som viser at man kan samarbeide. Vi er selvfølgelig også opptatt av dette, for det er ingen av oss som har for mye penger å tilby kultur for, sier Klevås.

– Da kan man få til større ting sammen, og bedre navn til byen. Det er det som er mye av drivkraften. Ikke minst kan vi også, med litt ekstra midler i ryggen, ha flere gratisarrangementer for barn og unge. Nå har vi lave billettpriser i utgangspunktet, men for noen kan 50, 100 eller 150 kroner være en barriere. Vi gjør ikke dette for å tjene penger, men vi kan ikke gå i minus heller. Da er vi avhengige av å stå litt samlet for å finne gode løsninger, supplerer Olsen.

Les også: Slår et slag for gutta med likestilling som bakteppe (Demokraten+)

Søkelys på Srebrenica

Neste store fellesprosjekt går av stabelen i april, og er en pakke på 25-årsmarkeringen av folkemordet i Srebrenica i Bosnia under krigen på Balkan.

– Da har vi først en dyp debatt i samarbeid med Fredrikstad kommune på dagtid, og et åpent arrangement på kvelden der en overlevende forteller sin historie. Dagen etter holder han foredrag for 10. klassinger i bibliotekets aula, forteller Olsen.

– Vi møtes fast en gang i måneden og diskuterer hva vi kan få til sammen, så vi tenker litt på høsten også, uten at vi har lagt noen konkrete planer enda. Tidligere hadde vi en fin serie som het «Kritikk, takk», som vi byttet på å ha annenhver gang. Noe sånt kan det også hende at vi gjør igjen, legger han til.

Les også: Forlater Fredrikstad etter drøyt 40 år (Demokraten+)

Ungt perspektiv

Et annet tilbud som gir rom for ytterligere samarbeid er LittFri, byens nye møteplass for ungdom mellom 15 og 19 år, som åpnet i samme lokaler som Litteraturhuset i februar. Det kommunale tilbudet – som er en blanding av kafé, bibliotek og fritidsklubb – har som mål å være mest mulig brukerstyrt, noe Klevås og Olsen mener åpner for mange spennende muligheter.

– Fra Litteraturhusets side er det helt klart en ambisjon om at når det kommer ordentlig i gang, så vil det blø litt over på oss også. Kanskje finner vi en ungdom som har lyst til å lede et bokbad, kanskje har de lyst til å kjøre en debatt eller ha et møte der de inviterer noen selv – og ha det som et vanlig åpent arrangement, men som ungdommene har programmert. Det hadde vært veldig kult, sier Olsen.

– Vi vil involvere dem i hva de faktisk ønsker seg av tilbud, i stedet for en kommunal voksenholdning om at «vi vet best, og nå er det bare å komme», og så blir det ikke sånn. Det finnes absolutt unge voksne som er brennende opptatt av temaer, tenk bare hvor mye de snakker om miljø og bærekraft, som vi kanskje ikke er den helt rette generasjonen til å snakke om fordi vi har levd et lengre liv. Jeg ser bare på de ungdommene jeg har i huset at de snakker om dette på en helt annen måte, utdyper Klevås.

De tror også en slik tilnærming kan bidra til at flere unge oppsøker de andre tilbudene deres.

– Vi tar oss selv i det noen ganger, at vi har arrangementer der vi snakker om ungdom, men ikke med ungdom. Da kommer det heller ingen unge for å høre på. Derfor er det bra å få koblet på alle, fastslår Olsen.

Les også: «Jippi for LittFri!»
Les også: Ungdomsrådet: – Et viktig og trygt fristed (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen