Nyheter

Julebrygg-mesteren

Juleølet har for lengst inntatt butikkene. Mannen bak årets høytidsdrikk fra Hansa Borg heter Åge Willy Olsen fra Lisleby og bosatt i Hvaler, han kan sitt håndverk.

Publisert Sist oppdatert

Åge har nemlig vært bryggerimester i mange år, og er en yrkesutøver som ikke overlater noe til tilfeldighetene. Spesielt ikke når det gjelder ølbrygging.

Egentlig er det ikke så mye som minner om jul. Det vil si, bortsett fra juletreet på taket av bryggeriet. Det bøyer seg i vinden, men lyser litt opp i desembermørket. Regnet spruter ned og Kurlandbekken, som renner i kanten av bryggeritomta, har vokst til en liten elv.

Bryggerimester Olsen møter oss ved porten. Han ser litt stolt ut. Og det har han god grunn til. Forrige helg ble bokkølet til Sarpsborg-bryggeriet kåret til Årets øl 2011.

Privilegert

Vi blir med mesteren til bryggerhuset.

– Jeg er privilegert, fastslår han, idet han setter seg i stolen i kontrollrommet.

– Hvordan da?

– Jo, jeg får videreføre de gode og stolte øltradisjonene til bryggeriet vårt.

Han nevner bokkølet og sin forgjenger, bryggerimester Nils Henrik Abel.

– Og hva er oppskriften på et godt øl?

– Flid og nøyaktighet. Pluss gode råvarer. Gjær, malt, humle og vann. Vi brygger etter Renhetsloven.

Han dveler litt ved gjæren.

– Gjærstammen er viktig. Den dyrkes ved et laboratorium hos Carlsberg bryggeri i København. Jeg drar dit i bil to-tre ganger i året for å hente glasset med gjæren.

LES MER OM BRYGGERIMESTEREN I DEMOKRATEN TIRSDAG!

Powered by Labrador CMS